ΛΑΡΙΣΑ

Λιακούλη: «Η ελληνική γλώσσα “ομφάλιος λώρος” που μας συνδέει με την Ομογένεια»

«Η στήριξη των δράσεων για την ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας, είναι στήριξη των Ομογενών μας», τόνισε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, στην ομιλία της στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, που είχε ως θέμα τη διδασκαλία και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια των ΗΠΑ και την περίπτωση του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου “Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ”.

Η Ευαγγελία Λιακούλη σημείωσε ότι το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο με την έμφαση στην ελληνική γλώσσα, είναι μια εξαιρετική ιδέα που πρέπει να βρει ευήκοα ώτα και συναινέσεις στον χώρο της πολιτικής, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «ψυχή» της ιδέας αυτής, στην Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Νικολέτα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, η οποία διακρίνεται για την εξαιρετική δουλειά της. Αναφορικά με τη μεγάλη δύναμη και τη σημασία της ελληνικής γλώσσας η Βουλευτής Λάρισας σημείωσε ότι «η ελληνική γλώσσα αναδεικνύεται σε ένα εξαιρετικά χρήσιμο και ουσιαστικό εργαλείο στο χώρο της πολιτικής και της διπλωματίας. Είναι γεγονός, ότι όσες φορές έχουμε συναντήσει τον απόδημο ελληνισμό, έχουμε γυρίσει στην Ελλάδα συγκινημένοι αλλά και προβληματισμένοι για το πόσα περισσότερα πρέπει να κάνουμε και μέσα από το Κοινοβούλιο για την Ομογένεια. Να υλοποιήσουμε το αίτημα, τη διεκδίκηση, το όραμα των Ελλήνων της διασποράς που είναι τα παιδιά και τα εγγόνια τους να μιλούν και να καταλαβαίνουν ελληνικά. Να σημειώσω, ότι πρόσφατα μας υποδέχθηκαν ως αντιπροσωπεία της Βουλής στα ελληνικά σχολεία της Μελβούρνης με ενθουσιασμό, ένιωσαν ότι μπορούν να μεταφέρουν σε εμάς τις αγωνίες τους. Ακούσαμε αποσπάσματα των ομιλιών του Ελύτη και του Σεφέρη όταν κατέκτησαν το Νόμπελ, αναφορικά με την ελληνική γλώσσα. Αυτό είναι λοιπόν το όραμα των Ομογενών μας».

Μάλιστα, η Ευαγγελία Λιακούλη αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στον Πρόεδρο της Βουλής, με αφορμή την παρέμβαση του καθηγητή κ. Μπαμπινιώτη για την ελληνική γλώσσα. Μια πρόταση για την ανάδειξη και την κατοχύρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως παγκόσμιας ημέρας ελληνικής γλώσσας. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «Μέσα από τη Βουλή μπορούμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας, ένα θέμα με οικουμενικό χαρακτήρα που μπορεί να συνδεθεί και με τη δράση του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου.

Αναφορικά με τις συγκεκριμένες δράσεις για τη στήριξη της Ομογένειας και την ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας, η Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τόνισε ότι «απαιτείται η δημιουργία μητρώου καταγραφής και ικανοποίησης των αιτημάτων της Ομογένειας, καθώς και να δημιουργηθούν θέσεις μέσα και σε ξένα Πανεπιστήμια για τη διδαχή της ελληνικής γλώσσας. Να έχουμε λοιπόν σύνδεση όχι μόνο με τα ελληνικά σχολεία, αλλά και με τα ξένα σχολεία που θέλουν να φιλοξενήσουν την ελληνική γλώσσα. Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό, δεν μπορούν να είναι αυτοδίδακτοι. Πρέπει να είναι ενταγμένοι στη διά βίου μάθηση και να είναι διαρκώς εκπαιδευόμενοι και οι ίδιοι με νέα ύλη υλικό και προσαρμογή στις απαιτήσεις του κοινού που διδάσκουν. Και φυσικά, για την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών απαιτείται ένας ειδικός οικονομικός προϋπολογισμός, υπό την αιγίδα της ΓΓ Απόδημου ελληνισμού του ΥΠΕΞ και της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, ώστε να παρακολουθούμε και να στηρίζουμε τις σχετικές δράσεις».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της η Ευαγγελία Λιακούλη επεσήμανε ότι «η ελληνική γλώσσα είναι ο ομφάλιος λώρος που μας συνδέει με την Ομογένεια. Είναι καθήκον όλων μας η ανάδειξή της, η στήριξη των αποδήμων μας και των πρωτοβουλιών που φέρνουν την ελληνική γλώσσα στο επίκεντρο».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες