ΛΑΡΙΣΑ

Λάρισα: Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Πόντιου εκδότη Νίκου Καπετανίδη, θύματος της «γενοκτόνας δίψας» των Τούρκων (φωτό)

Αφιέρωμα στον εθνομάρτυρα Νίκο Καπετανίδη, εκδότη της εφημερίδας «Εποχή» της Τραπεζούντας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, το απόγευμα της Πέμπτης, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

«Αναδεικνύουμε τη διάσταση που δεν είναι τόσο γνωστή και διαδεδομένη στον πολύ κόσμο. Η Γενοκτονία είναι μια αιματηρή ιστορία θυσίας. Αυτό που διαφέρει της αντίληψης του μέσου συμπολίτη μας είναι πως υπήρχαν δομημένες ευημερούσες κοινωνίες στον Πόντο, με ανθρώπους που διακατέχονταν με ένθερμο πάθος για την ελευθερία του Πόντου και την ένωση με τη μητέρα Πατρίδα. Ένας από αυτούς ήταν ο Νίκος Καπετανίδης, ο οποίος απαγχονίστηκε. Ο συστηματικός τρόπος με τον οποίο οι Τούρκοι εξολόθρευσαν τους προγόνους μας ξεκίνησε από της ηγετικές μορφές των Ελλήνων του Πόντου. Ήταν αυτοί που πρώτοι πλήρωσαν την γενοκτόνα δίψα των Τούρκων και ακολούθησαν 353.000 πρόγονοί μας» σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας κ. Χρήστος Τοπαλίδης.

Για τον Εθνομάρτυρα Νίκο Καπετανίδη μίλησαν:

Ο απόγονος του Κώστας Καπετανίδης παρουσιάζοντας το βιβλίο του: «Η Δύση του Ποντιακού Ελληνισμού μέσα από την πένα του Νίκου Καπετανίδη».

Ο ιστορικός και υπ. διδ. Λαογραφίας Ιωακείμ Καρεπίδης με θέμα: «Η επαρχία Χαλδίας κατά τα έτη 1918-1921 μέσα από την εφημερίδα ΕΠΟΧΗ του Νίκου Καπετανίδη».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Σύλλογο Ποντίων Λάρισας, σε συνεργασία με το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες