Viral

Το απολαυστικό κόκκινο φρούτο που ρυθμίζει σάκχαρο και χοληστερόλη

Εκτός από το καρπούζι, οι φράουλες συμπρωταγωνιστούν ως το φρούτο που απολαμβάνουμε μετά το φαγητό το καλοκαίρι ή απλά ως σνακ ανάμεσα στα γεύματα, κυρίως για την ανεπανάληπτη γεύση της. Αποδεικνύεται, όμως, και σε έναν από τους καλύτερους και γλυκούς τρόπους για να παραμείνουμε υγιείς. Η διαιτολόγος της Cleveland Clinic, Bailey Flora, MS, RDN, LD, εξηγεί τα οφέλη που έχουν οι φράουλες καθώς και ποια θρεπτικά συστατικά περιέχουν που τις κάνουν απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Αρχικά, οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C: μόλις οκτώ μέτριες φράουλες περιέχουν το 160% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας, δηλαδή περισσότερη από αυτή που προσφέρει ένα πορτοκάλι. Περιέχουν, επίσης, σημαντικά αντιοξειδωτικά, όπως οι ανθοκυανίνες, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες, αλλά και άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως μαγγάνιο, κάλιο και φυλλικό οξύ. Επιπλέον:

Ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Σύμφωνα με έρευνες, η συχνή κατανάλωση φράουλας προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γήρανση: μιαμελέτη που μέτρησε την εγκεφαλική λειτουργία σε περισσότερους από 16.000 συμμετέχοντες επί έξι χρόνια, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα βατόμουρα και φράουλες εμφάνιζαν λιγότερη γνωστική εξασθένιση και τη διαύγεια ενός ατόμου έως και δυόμισι χρόνια νεότερου. Μια διαφορετική μελέτη συμπέρανε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν φράουλες είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα προστατευτικά αποτελέσματα οφείλονται στα αντιοξειδωτικά, μειώνοντας παράλληλα τη χρόνια φλεγμονή, μια βασική αιτία της ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα 

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, οι φράουλες έχουν την ικανότητα να μας προστατέψουν από αναπνευστικές και συστηματικές λοιμώξεις και να επουλώσουν τις πληγές. Εάν μάλιστα σας ταλαιπωρεί ένα κρυολόγημα ή γρίπη, είναι προτιμότερο να επιλέξετε κάποια πλούσια πηγή βιταμίνης C, όπως οι φράουλες, παρά ένα συμπλήρωμα. Επιπλέον, η αντιφλεγμονώδης δράση της μειώνει την αντίδραση στο στρες που προκαλείται από την ασθένεια ή απλώς από την καθημερινή ζωή.

Προστατεύουν την καρδιά 

Έρευνες δείχνουν ότι οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη διαφόρων καταστάσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και του διαβήτη, ο οποίος αυξάνει την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων. Ειδικότερα, καταναλώνοντας το ισοδύναμο 3,5 φλιτζανιών φρέσκων φραουλών την ημέρα, οι συμμετέχοντες μιας μικρής μελέτης κατάφεραν να μειώσουν τη χοληστερόλη κατά 5% σε ένα διάστημα ενός μήνα. Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα μιας επόμενης μελέτης, η οποία συμπέρανε ότι η χοληστερόλη μειώθηκε κατά 10% σε δύο μήνες.

Αντίστοιχα παρατηρήθηκε ότι μισό κιλό φράουλες την ημέρα μείωσε τα τριγλυκερίδια κατά 20%, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη.

Ρυθμίζουν τις τιμές του σακχάρου στο αίμα 

Σε μια φινλανδική μελέτη, οι άνθρωποι που έτρωγαν φράουλες με ένα κομμάτι λευκό ψωμί απελευθέρωσαν 26% λιγότερη ινσουλίνη σε σύγκριση με την κατανάλωση ψωμιού με αγγούρι. Οι συμμετέχοντες  κατανάλωσαν επίσης το ψωμί με άλλα μούρα, όπως βατόμουρα και κράνμπερι, όμως μόνο οι φράουλες εξασθενούσαν την αιχμή του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες