ΛΑΡΙΣΑ

Κόκκαλης: «Ακόμη ένα πλήγμα για τον πρωτογενή τομέα το θολό εργασιακό καθεστώς για τους εργάτες γης»

Το θολό εργασιακό καθεστώς για τους εργάτες γης αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τον πρωτογενή τομέα, τονίζει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αγενάκη και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου, σύμφωνα με το οποίο οι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα κατηγορούνται πως οι συναλλαγές εργοσήμου ΟΓΑ ως τρόπος πληρωμής των εργατών γης που έχουν απασχολήσει από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά, είναι συνολικά μη σύννομες, θεωρώντας πως υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ερμηνεία του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, χαρακτηρίζει ως παρανομούσες τις δραστηριότητες αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2017, «όταν από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως και σήμερα ο ΕΦΚΑ αποδέχεται κανονικά την ασφάλιση των εργατών γης, που εργάζονται για λογαριασμό π.χ. των φυτωριούχων στις αγροτικές εργασίες, με μία εξαίρεση στην Άρτα, όπου ο τοπικός ΕΦΚΑ εδώ και κάποιους μήνες αρνείται να ασφαλίσει τους εργάτες γης σε συγκεκριμένους αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα.»

Επισημαίνεται από τους επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα ότι ο νόμος που είναι σε εφαρμογή από 1-1-2017 και όλοι οι τοπικοί ΕΦΚΑ στην Ελλάδα τα τελευταία 7 χρόνια δέχονται κανονικά τα εργόσημα ως τρόπο ασφάλισης στους εργάτες γης και εκφράζονται εύλογες ανησυχίες και απορίες για τη δυνατότητα αναδρομικής εφαρμογής «για έναν τόσο μεγάλο κλάδο, όταν μέχρι και χθες δέχεται ο ΕΦΚΑ εργόσημα»

Ζητείται «να βρεθεί μια λύση σε ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο» ώστε η εφαρμογή της νομοθεσίας να γίνει πιο λειτουργική και να δημιουργηθούν «συνθήκες εργασίας ικανές όπου θα στηριχτεί για ένα πιο ευοίωνο και παραγωγικό μέλλον.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες