ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Χατζηδάκης – Αυγενάκης από Λάρισα: Απολογισμός και παρουσίαση των επόμενων βημάτων στη Θεσσαλία – Είναι η ώρα να αποζημιώσουμε παραγωγούς και κατοίκους (φωτο – βιντεο)

«Οικονομία – Αγροτική Πολιτική – Κλιματική Αλλαγή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» τέθηκαν επί τάπητος σήμερα το απόγευμα στη Λάρισα, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο «Imperial», παρουσία τεσσάρων υπουργών-υφυπουργών, οι οποίοι και τοποθετήθηκαν πάνω στα εν λόγω θέματα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ. Αυγενάκη, των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνου Πετραλιά, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Τριαντόπουλου καθώς και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δ. Κουρέτα.

Για μια διαφορετική από τις άλλες εκδηλώσεις έκανε λόγο ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης, σε μια προσπάθεια απολογισμού σε όσα προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση σε σχέση σε τις πληγές που άνοιξε ο Daniel στη Θεσσαλία και παρουσίαση του ποιος θα είναι ο χάρτης της διαδρομής από εδώ και στο εξής και ειδικά για το θέμα των υδάτων αλλά και για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για ένα βιώσιμο μέλλον στη περιοχή. «Θα μιλήσουμε με συγκεκριμένους αριθμούς, δεν θέλουν παχιά λόγια οι Θεσσαλοί, θέλουν να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι.», τόνισε ο υπουργός λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης. «Έχουμε κυρίως μπροστά μας το μεγάλο σχέδιο για την διαχείριση των υδάτων», συμπλήρωσε.

Είναι η ώρα να αποζημιώσουμε και να δώσουμε ανάσα ζωής σε παραγωγούς και κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας τόνισε από την πλευρά του ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα πως: «από την πρώτη στιγμή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είμαστε δίπλα στους Θεσσαλούς που περνούν μεγάλη δοκιμασία. Έχουμε καταβάλλει ενισχύσεις οι οποίες ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο, όμως έχουμε ακόμη δρόμο. Ξέρουμε ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα, όμως η κυβέρνηση θα είναι εδώ μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα σε αυτόν τον τόπο. Είναι η ώρα να αποζημιώσουμε και να δώσουμε ανάσα ζωής στους παραγωγούς και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Οι ολόκληρες αποζημιώσεις θα δοθούν τέλος τους Ιουνίου όπως ανακοινώσαμε».

Χατζηδάκης: Μιλάμε με συγκεκριμένους αριθμούς, δεν θέλουν παχιά λόγια οι Θεσσαλοί

Ο κ. Χατζηδάκη περιέγραψε τη σημερινή η εκδήλωση ως έναν «απολογισμό για το πώς μπορούμε να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξαν στη Θεσσαλία, πώς θα προχωρήσουμε με το θέμα της διαχείρισης των υδάτων και τι σχεδιάζουμε να κάνουμε για ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης για τη Θεσσαλία». «Δεν νομίζουμε ότι οι Θεσσαλοί θέλουν να ακούσουν μεγάλα λόγια, θέλουμε να είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι και αποτελεσματικοί», τόνισε ο ίδιος, ενώ όπως εξήγησε στη σημερινή εκδήλωση αναμένεται να συζητηθούν μέτρα, λύσεις και σχέδια και να υπάρξει μια παραγωγική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των φορέων.

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, όπως περιέγραψε, αφορούν την κάλυψη των αποζημιώσεων και την πρόοδο της Κρατικής Αρωγής, καθώς και το «μεγάλο βήμα» του σχεδίου διαχείρισης των υδάτων. «Ο πρωθυπουργός είναι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που πήρε αυτή τη πρωτοβουλία», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, αναφορικά με την επιστολή που εστάλη στην Κομισιόν σχετικά με την ακρίβεια. «Το πρόβλημα είναι σε όλη την Ευρώπη. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ακολουθεί την πορεία του ευρωπαϊκού πληθωρισμού». Για την περίπτωση χρηματισμού εφοριακών στη Χαλκίδα, ο υπουργός τόνισε τέλος πως «είμαστε προφανώς απέναντι σε τέτοιες πρακτικές, είμαστε σταθερά απέναντι στην παρανομία, είτε αυτή αφορά λαθρέμπορους, είτε άλλους οι οποίοι κατ’ εξακολούθηση καταφεύγουν σε αθέμιτες πρακτικές, είτε αφορά υπαλλήλους του κράτους. Κάνουμε προσπάθεια για την  αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εδώ δεν χωράνε συμβιβασμοί».

Αυγενάκης: Έχουμε καταβάλει στη Θεσσαλία ενισχύσεις που ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο

«Βρεθήκαμε για άλλη μια φορά στη Λάρισα μαζί με κλιμάκιο υπουργών σε μια συζήτηση που έρχεται να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων που εκ των πραγμάτων υπάρχουν στην ευρύτερη κοινωνία», δήλωσε ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Ο ίδιος, κάνοντας λόγο για τα προβλήματα που προέκυψαν στην περιοχή της Θεσσαλίας έπειτα από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, τόνισε πως η κυβέρνηση «από την πρώτη στιγμή βρέθηκε εδώ και θα συνεχίσει να είναι, διότι, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί, είναι μπροστά μας». «Ήδη εμείς, ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουμε καταβάλει ενισχύσεις που ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο, αλλά ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα ερωτήματα, πολλά ζητήματα ανοιχτά. Θα είμαστε εδώ έως ότου επανέλθει η κανονικότητα». Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη ετοιμότητας από πλευράς κράτους σε νέες επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από την κλιματική αλλαγή, κάνοντας λόγο για στρατηγική που «θα υπηρετείται από όλους τους εμπλεκόμενους», ταυτόχρονα με την καταβολή αποζημιώσεων, προκειμένου «να δώσουμε ανάσα ζωής στους παραγωγούς, τους κατοίκους της περιοχής, ώστε να δουν με αισιοδοξία το επόμενο διάστημα». Ο κ. Αυγενάκης εξέφρασε την αισιοδοξία της κυβέρνησης, τόσο για την πορεία της αποκατάστασης της περιοχής της Θεσσαλίας, όσο και των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, σημειώνοντας πως «έχουμε περιδιαβεί σε αρκετές αγροτοπεριοχές της χώρας, όπου κι εκεί ως πολύ τα προβλήματα, οι αγωνίες είναι παρόμοια και τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης εμφανή». Έκανε επίσης λόγο για βελτιώσεις που αφορούν οργανισμούς όπως ο ΕΛΓΑ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και για μια σειρά ελέγχους στο κομμάτι των ελληνοποιήσεων, οι οποίοι «έχουν φέρει αποτελέσματα».

Για το ζήτημα των οριστικών αποζημιώσεων ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε ότι αυτές πρόκειται να δοθούν στο τέλος του Ιουνίου, ενώ, με αφορμή τη συγκέντρωση των αγροτών, κυρίως καστανοπαραγωγών της Αγιάς, έξω απ’ τον χώρο της εκδήλωσης, ο ίδιος τόνισε πως «δεν αρνηθήκαμε ποτέ τον διάλογο και κυρίως δεν είπαμε ποτέ ψέματα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια εξασφάλισης πόρων από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να καλύψουμε τα πολλά προβλήματα που εμφανίστηκαν στην περιοχή και ξέρουμε ότι υπάρχουν και παλιότερα προβλήματα».

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στους στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου από μικτά κλιμάκια με στελέχη του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ – Δήμητρα και της Διεύθυνσης Τροφίμων σε θέματα γάλακτος, κρέατος, μελιού, λαδιού και οπωροκηπευτικών, για τα δύο πρώτα εκ των οποίων έχει ενεργοποιηθεί η Ελληνική Αστυνομία, ενώ από τους σχετικούς ελέγχους έχουν προκύψει τέσσερεις προφυλακίσεις στη Βόρεια Ελλάδα. «Θα ελεγχθούν όλα ένα προς ένα. Ήδη εμπλουτίζουμε τον μηχανισμό ελέγχων. Θέλουμε διακαώς οι ενισχύσεις οι οποίες φτάνουν στη χώρα μας να ενισχύουν τους πραγματικούς παραγωγούς και κτηνοτρόφους. Έχουμε πολλά στρεβλά και δημιουργούμε μηχανισμούς διασταυρώσεων».

Κουρέτας: «Έχουμε κάνει τις προσωρινές αποκαταστάσεις – Περιμένουμε χρήματα από την κυβέρνηση»

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δ. Κουρέτας τόνισε πριν την έναρξη της εκδήλωσης: «Η συζήτηση επικεντρώνεται στο αγροτικό όσο και το οικονομικό μέλλον της Θεσσαλίας. Εγώ θα αναπτύξω το δικό μας πρόγραμμα για το αγροτικό και με ποιο τρόπο μπορούμε να αυξήσουμε την αξία της παραγωγής στη Θεσσαλία. Δηλαδή από που ξεκινάμε και που πρέπει να πάμε. Στη Θεσσαλία έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια κάποιες καλλιέργειες, τις οποίες έχουμε υποχρέωση να τις αυξήσουμε για να πάρουν περισσότερη προστιθέμενη αξία. Αυτό θα αναπτύξω στην ομιλία μου. Σε ότι αφορά και τη φυτική και τη ζωική παραγωγή. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση κάποια πράγματα τα ξαναβλέπει κάνοντας ορισμένες εκτιμήσεις γι’ αυτό και περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η λύση για τη Θεσσαλία».

Σε ότι αφορά τις αποκαταστάσεις γενικότερα στη Θεσσαλία ο περιφερειάρχης τόνισε πως «αυτή τη στιγμή έχουμε κάνει τις προσωρινές αποκαταστάσεις σε πάρα πολλά μέρη. Δεν είναι μόνιμες και χρειάζονται ακόμα χρήματα τα οποία παίρνουμε σιγά σιγά από την κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα για αντιπλημμυρικά έργα έχουμε κάνει πολύ μεγάλη συζήτηση, έχουμε συμφωνήσει στα περισσότερα και νομίζω πολύ σύντομα θα τα παρουσιάσουμε.

Πάμε πολύ καλά στη Β’ Αρωγή, σχεδόν τελειώνουμε σε δύο εβδομάδες και πιστεύω ότι η τελική αποζημίωση, γιατί ξέρετε ότι η Β’ Αρωγή είναι οι προκαταβολές και τελειώνουν, τώρα αρχίζει η πιστοποίηση των τελικών δαπανών, η οποία θα πάρει χρόνο. Φανταστείτε ότι τώρα έχουμε προσλάβει περίπου εκατό άτομα, τα οποία βοηθούν στο εγχείρημα και πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο και με αυτά τα άτομα θα πάρει κάποιους μήνες η υλική αποτίμηση. Φανταστείτε ότι του Ιανού τελείωσε πριν έναν μήνα. Υπάρχει και η άποψη ότι η Περιφέρεια καθυστερεί. Η Περιφέρεια δεν καθυστερεί καθόλου, ίσα ίσα πάει με πολύ γρήγορους ρυθμούς».

Δείτε φωτογραφίες:

ΑΘ. Παύλου – Ζωή Μπουρουτζή: ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ: Κώστας Τσιάρας 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες