ΚΟΣΜΟΣ

Γουατεμάλα: Αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς ΗΠΑ και Μεξικό-Το πρώτο τετράμηνο 73.000 μετακινήσεις

Η Γουατεμάλα έχει καταγράψει 1.863 αιτήματα ασύλου το 2023, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής άρχισε να καταγράφει σημαντική αύξηση στις μεταναστευτικές μετακινήσεις πέρυσι, η πλειονότητα σε διέλευση με προορισμό τα βόρεια σύνορα προς το πέρασμα από το Μεξικό προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Μόνο το 2023 καταμετρήθηκαν στο δρομολόγιο 200.000 άτομα και το πρώτο τετράμηνο του 2024 έχουν καταγραφεί άλλες 73.000 μετακινήσεις, εκ των οποίων περίπου το 60% φεύγει από τη Βενεζουέλα.

Από τις 73.000 μετακινήσεις που καταγράφηκαν προς τα βόρεια σύνορα, το 30% αναχωρεί από την Ονδούρα και το 60% από τη Βενεζουέλα.

Τουλάχιστον χίλια αιτήματα ασύλου συσσωρεύονται στα γραφεία του Υπουργείου Μετανάστευσης. βραδύτητα ωστόσο επισκιάζει το επείγον των αιτημάτων. Μεταξύ των οργανώσεων που συνοδεύουν τη γραφειοκρατική διαδικασία είναι το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αρχιεπισκοπής της Γουατεμάλας

Το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αρχιεπισκοπής διαχειρίζεται επίσης το Μητροπολιτικό Κέντρο Υποδοχής, το οποίο έχει χωρητικότητα 32 ατόμων. Είναι ένα κέντρο εθελοντικής εισαγωγής και  δεν είναι καταχωρημένο από την αστυνομία εξηγεί  η υπεύθυνη του κέντρου, Luisa Fernanda Nicolau.

 «Λαμβάνουμε υποθέσεις που μας στέλνει το Υπουργείο, αλλά δεν είναι θεσμοθετημένο κέντρο, δεν μπορεί να έρθει δικαστής να μας πει τι να κάνουμε και η αστυνομία δεν μπορώ να μπει εδώ». Για εσωτερικές καταγγελίες, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες παρέχει ένα email που εγγυάται την ανωνυμία του ατόμου που αναφέρει.

 Ένα ασφαλές μέρος για να πείτε τι σας ανησυχεί. Αυτή που ανοίγει την πόρτα είναι η παλαιότερη. Είναι στο σπίτι τρεις μήνες, το μέγιστο επιτρεπόμενο Η γυναίκα  ενθαρρύνει τους μετανάστες  να μιλήσουν.

«Πάντα υπάρχει κάποιος που είναι πρόθυμος να ακούσει», επισημαίνει.

 Ένας άνδρας παίρνει τον λόγο: «Θέλω να ευχαριστήσω όσους μας καλωσορίζουν, να το ξέρουν όλοι, που κάνουν κάτι ουσιαστικό», τελειώνει και όλοι χειροκροτούν. Μετά υπάρχει σιωπή, βλέμματα και περισσότερη σιωπή.

Υπάρχουν πολλές γυναίκες και κορίτσια που κάθονται στη σκιά. Μια  γυναίκα, με το μυαλό της μακριά από τις συντεταγμένες που καταλαμβάνει το σώμα της, παίρνει μια ανάσα και πιάνει αποφασιστικά το μικρόφωνο: «Το μόνο όνειρο είναι να φύγω από τη χώρα», λέει.

Πηγή: RTVE.es

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις