ΚΟΣΜΟΣ

Εσθονία: «Η Ρωσία παραβιάζει διεθνείς κανόνες με παρεμβολές στο σύστημα GPS» – Δύο πτήσεις της Finnair δεν κατάφεραν να προσγειωθούν

Η Εσθονία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβιάζει τους κανόνες για τον διεθνή εναέριο χώρο παρεμβαλλόμενη στα σήματα του GPS και ο υπουργός Εξωτερικών της Βαλτικής χώρας είπε πως θα εγείρει το θέμα στους εταίρους του στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Finnair ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, πως αναστέλλει προσωρινά τις πτήσεις της στο Τάρτου, στην ανατολική Εσθονία, για ένα μήνα λόγω των συνεχιζόμενων παρεμβολών στο GPS που εμπόδισαν δύο πτήσεις να προσγειωθούν.

Οι πτήσεις θα ανασταλούν ώστε να επιτρέψουν στο αεροδρόμιο να υιοθετήσει μια μέθοδο εναλλακτικής προσέγγισης που δεν θα εξαρτάται από το GPS, ανέφερε η Finnair. Τα περισσότερα αεροδρόμια έχουν εγκατεστημένο έναν τέτοιο εξοπλισμό.

Η φινλανδική αεροπορική εταιρία ανέφερε πως δεν γνωρίζει από πού προήλθε η παρεμβολή, όμως έχει σημειωθεί μια αύξηση των περιστατικών από το 2022.

Η αεροπορική εταιρία έχει αναφέρει παρόμοια προβλήματα κοντά στον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ και στα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία.

“Οι παρεμβολές στο GPS στον εσθονικό εναέριο χώρο από τη Ρωσική Ομοσπονδία έχουν επηρεάσει την πολιτική αεροπορία στην περιοχή μας. Κάνοντάς το, η Ρωσία παραβιάζει διεθνείς κανόνες”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Μάργκους Τσάκνα στο X αργά χθες, χωρίς να γνωστοποιήσει στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του.

Ούτε το Κρεμλίνο ούτε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αεροπορική ασφάλεια (European Union Aviation Safety Agency — EASA) δεν παρακολουθεί τις παρεμβολές σε πραγματικό χρόνο, όμως πληροφορίες ανοικτής πηγής έδειξαν πολλές παρεμβολές στην περιοχή την ημέρα που τα δύο αεροσκάφη αναγκάστηκαν να αλλάξουν πορεία, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Εσθονία: «Η Ρωσία παραβιάζει διεθνείς κανόνες με παρεμβολές στο σύστημα GPS» – Δύο πτήσεις της Finnair δεν κατάφεραν να προσγειωθούνΕσθονία: «Η Ρωσία παραβιάζει διεθνείς κανόνες με παρεμβολές στο σύστημα GPS» – Δύο πτήσεις της Finnair δεν κατάφεραν να προσγειωθούν

Η ανακατεύθυνση σε εναλλακτικά αεροδρόμια που προσφέρουν καλύτερη βοήθεια για την προσγείωση δεν θεωρείται ωστόσο ζήτημα ασφάλειας αλλά μάλλον επιχειρησιακό, είπε ο/η εκπρόσωπος σε γραπτό σχόλιο.

“Αν κρίνουμε πως η κατάσταση είναι κατά βάση μη ασφαλής, θα πρέπει να αναλάβουμε περαιτέρω δράση προκειμένου να διασφαλίσουμε την αεροπορική ασφάλεια”.

Ο Τσάκνα είπε πως η Εσθονία θα συζητήσει το θέμα με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και πως το έχει ήδη συζητήσει με τους ομολόγους του της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Όπως φαίνεται από βίντεο που ανέβασε χρήστης στο διαδίκτυο η παρεμβολή έχει επηρεάσει και την πτήση ενός ερασιτεχνικού drone με τις σχετικές ενδείξεις στο πάνω μέρος του βίντεο να το αποδεικνύουν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ



Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις