Τεχνολογία

Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle, αμερικανική εταιρεία υποδομής υπολογιστικού νέφους, ενισχύει τις δυνατότητες δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός στο cloud και περισσότερες εταιρείες μπαίνουν στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης — που τροφοδοτείται από την κυκλοφορία του chatbot ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022 — οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους και κέντρα δεδομένων, καθώς απαιτούνται μεγάλες ποσότητες δεδομένων στην εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και το cloud παρέχει πρόσβαση σε τεράστια σύνολα δεδομένων.

Microsoft και Oracle φέρνουν κοντά την AI και τα δεδομένα

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές.

«Η κλασική τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ καλή όσον αφορά την ανίχνευση προτύπων ή την πρόβλεψη αριθμών… αλλά δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα για να προβλέψετε αριθμούς», δήλωσε στο CNBC ο Rondy Ng, εκτελεστικός αντιπρόεδρος ανάπτυξης εφαρμογών στην Oracle.

«Έτσι, συνδυάσαμε την ικανότητα πρόβλεψης αρίθμησης με την επεξηγημένη ικανότητα με λέξεις. Έτσι τα δύο μαζί γίνονται πολύ ισχυρά και χρειάζεστε και τα δύο. Τα τελευταία πολλά χρόνια, το κομμάτι της πρόβλεψης των αριθμών είναι ήδη πολύ ώριμο. Ως μέρος του προϊόντος συνεχίζουμε να το εξελίσσουμε και δεν πρόκειται να σταματήσει. Το Generative AI είναι βασικά “η συζήτηση της πόλης” αυτή τη στιγμή», είπε ο Ng.

Τον Μάρτιο, η Oracle ανακοίνωσε πρόσθετες δυνατότητες δημιουργική τεχνητής νοημοσύνης ενσωματωμένες σε εφαρμογές στα χρηματοοικονομικά, την αλυσίδα εφοδιασμού, τους ανθρώπινους πόρους, τις πωλήσεις, το μάρκετινγκ και τις υπηρεσίες. Οι δυνατότητες αυτές μπορούν να εκτελέσουν εργασίες όπως η δημιουργία οικονομικών αναφορών και η σύνταξη αγγελιών εργασίας, η βελτίωση της παραγωγικότητας και η μείωση του επιχειρηματικού κόστους, είπε η Oracle.

Αυτό έρχεται αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε την εφαρμογή της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης σε όλο το φάσμα των τεχνολογιών της τον Ιανουάριο.

«Πιστεύουμε ότι η Oracle βλέπει μια αναγέννηση της ανάπτυξης με τη στρατηγική AI της. [Είναι] σε καλή θέση για να είναι ένας σημαντικός ωφελούμενος από την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Dan Ives, διευθύνων σύμβουλος της Wedbush Securities, σε σχόλια μέσω email στο CNBC την Τετάρτη.

«Τα δεδομένα που η Oracle βασίζεται και η εγκατεστημένη βάση δίνει στην Ellison & co. ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τη δημιουργία εσόδων από το επίπεδο λογισμικού της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Ives, αναφερόμενος στον πρόεδρο και επικεφαλής τεχνολογίας της Oracle, Larry Ellison.

Καθώς οι εταιρείες μίλησαν για την ιστορία της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης πέρυσι, οι πάροχοι τεχνολογίας πρέπει να είναι ένα βήμα μπροστά από τον κύκλο, δήλωσε η ερευνητική εταιρεία Gartner σε έκθεση στις 17 Απριλίου. «Φέρνουν τις δυνατότητες GenAI σε υπάρχοντα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και σε περιπτώσεις χρήσης που εντοπίζονται από τους εταιρικούς πελάτες τους».

Η JPMorgan είπε ότι η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη και η «απλή» τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξητικές δαπάνες πληροφορικής και ανάπτυξη σε όλο το τοπίο του λογισμικού. «Πολλοί προμηθευτές λογισμικού, συμπεριλαμβανομένης της Oracle, ανέφεραν οφέλη από τις συνεχείς επενδύσεις των επιχειρήσεων σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης», ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμα στις 12 Μαρτίου.

Η Oracle ενδέχεται να δει αύξηση εσόδων και θετικό αντίκτυπο στις μετοχές της, εάν η εταιρεία καταφέρει να αποσπάσει μεγαλύτερο από το αναμενόμενο μερίδιο των δαπανών στην τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα. Οι μετοχές της Oracle αυξήθηκαν κατά 23,74% τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

«Οι παραγωγικές υπηρεσίες AI [είναι] βασικά ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό μας. Ο ανταγωνισμός πρέπει να συνεργαστεί με διαφορετικές εταιρείες και παρόχους cloud για αυτήν την υποδομή και αυτά τα είδη υπηρεσιών. Στην πραγματικότητα, τα παίρνουμε όλα σε μια ενσωματωμένη στοίβα και το καταναλώνουμε», είπε ο Ng στο CNBC.

Ανάπτυξη AI

Η Oracle έχει μείνει πίσω από ανταγωνιστές όπως η Amazon, Microsoft και Google στο μερίδιο αγοράς υπηρεσιών υποδομής cloud, σύμφωνα με το Synergy Research Group, το οποίο κατέταξε την Oracle ως τον έκτο μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών, μαζί με την IBM, παγκοσμίως.

Ενώ η Oracle άργησε να δημιουργήσει υποδομές cloud, η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης αύξησε τη ζήτηση για την τεχνολογία AI της εταιρείας. Ο Ellison είχε το 2018 απορρίψει το cloud computing ως «πλήρη ασυναρτησία».

«Η Oracle ακολούθησε τους hyperscalers. [Νομίζω] αυτό δεν είναι μια ανταγωνιστική ανησυχία, ας πούμε για το υπόλοιπο του 2024 και στο άμεσο μέλλον. Βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο αυτού του νέου ταξιδιού με γενετική τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Ron Westfall, διευθυντής έρευνας στο Futurum Group.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Safra Catz δήλωσε τον Μάρτιο ότι η εταιρεία πρόσθεσε αρκετές συμβάσεις «μεγάλων νέων υποδομών cloud» κατά το δημοσιονομικό τρίτο τρίμηνο. Τα έσοδα από το cloud αυξήθηκαν κατά 25% σε ετήσια βάση στα 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η Oracle.

«Ενδιαφέρον για εμάς είναι ο σχολιασμός της διοίκησης που υποδηλώνει ότι το ανεκτέλεστο Oracle Cloud Infrastructure είναι σημαντικό και η τεχνητή νοημοσύνη δεν οδηγεί ακόμη πραγματικά τα έσοδα, κάτι που αναμένεται να είναι πιο σημαντικό το 25ο έτος», δήλωσαν οι αναλυτές της Deutsche Bank στις 12 Μαρτίου.

Ο Ellison είπε τον Μάρτιο ότι το κέντρο δεδομένων του Σολτ Λέικ Σίτι που κατασκευάζει η Oracle μπορεί να χωρέσει οκτώ αεροπλάνα Boeing 747 από τη μύτη μέχρι την ουρά.

Καθορίζοντας μελλοντικές ευκαιρίες στην αγορά, ο Ellison είπε ότι βλέπει περισσότερες εθνικές και κρατικές κυβερνητικές εφαρμογές να εκτελούνται σε πλατφόρμες όπως η Oracle Cloud Infrastructure και πρόσθεσε ότι η εταιρεία διαπραγματεύεται κυρίαρχες περιοχές με διάφορες χώρες.

«Ένας άλλος τομέας [όπου η Oracle] είναι μπροστά από την καμπύλη, αν και όλοι το πηδούν, είναι η προσφορά κυρίαρχου cloud AI – ένα σύννεφο που λειτουργεί αποκλειστικά σε μια χώρα», δήλωσε ο Westfall.

«Όλο και περισσότερες χώρες θα πουν όταν πρόκειται για τη γενιά AI, θέλουμε όλες αυτές τις πληροφορίες, όλα αυτά τα δεδομένα να είναι αποθηκευμένα στη χώρα».

Τον Απρίλιο, η Oracle δήλωσε ότι θα επενδύσει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ιαπωνία τα επόμενα 10 χρόνια για να αναπτύξει υποδομές υπολογιστικού νέφους και τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις