Τεχνολογία

Beyond 2024 – Δημήτρης Δημητριάδης: Η AI εκδημοκρατίζει την πρόσβαση μας στη γνώση

Beyond 2024 – Δημήτρης Δημητριάδης: Η AI εκδημοκρατίζει την πρόσβαση μας στη γνώση

Σε όλο το μήκος και το πλάτος των επαγγελμάτων αναμένεται να εισαχθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Futurist Δημήτρης Δημητριάδης, μιλώντας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο Futurist Δημήτρης Δημητριάδης, στο πλαίσιο της Beyond 2024. Προέβλεψε ότι θα αλλάξουν οι θέσεις εργασίας για πολλούς ανθρώπους θα αλλάξουν, αλλά δε θα καταργηθούν επί της ουσίας. Μάλιστα, σημείωσε ότι η ΑΙ έχει έρθει να «εκδημοκρατίσει την πρόσβαση μας στη γνώση».

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα πρέπει να μελετούμε σενάρια διότι είναι ο μόνος τρόπος να «προετοιμαστούμε για το μέλλον και να κερδίσουμε το κομμάτι της αβεβαιότητας.

Beyond 2024 – Εύη Ψάλτη (Microsoft): Τα νέα μικρά γλωσσικά μοντέλα της AI

Μάλιστα έκανε λόγο για «εκθετική μεταβολή» της τεχνολογίας και όχι «γραμμική», όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα, κάτι το οποίο αφορά και τις εταιρείες, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας μας «έπιασε εξ’ απίνης», κάνοντας λόγο για «Τεχνητή Ευφυία».

Ακόμη συμπλήρωσε ότι η συγκεκριμένη ανάπτυξη θα κατευθυνθεί σε όλες τις εταιρείες με όποιον κλάδο κι αν ασχολούνται: Από τις κατασκευές μέχρι και τα δικηγορικά γραφεία.

Παράλληλα είπε ότι βρισκόμαστε «στην επαύξηση της δικής μας ευφυίας», ενώ εκτίμησε με βεβαιότητα ότι «δε θα μας πάρουν τα ρομπότ τις δουλειές», προσθέτοντας με δόση χιούμορ ότι «Δε θα ξυπνήσουμε μια μέρα και θα δούμε τον Terminator».

Κριτική σκέψη και “fake news”

Αντί να προβληματιζόμαστε για το αν χαθούν θέσεις εργασίας, θα πρέπει να προβληματιστούμε για το πώς θα αναπτύξουμε κριτική σκέψη απέναντι στην ΑΙ. Αναφερόμενος στο παράδειγμα των εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν σε πολλές χώρες του κόσμου φέτος, σημείωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας “fake news”. Συνεπώς, αυτός είναι ένας λόγος για το ότι θα πρέπει να τα βλέπομε όλα με κριτικό τρόπο «Θα πρέπει να δούμε το πώς θα αναπτύξουμε κριτική σκέψη και όχι ότι θα μας πάρει τις δουλειές η Τεχνητή Νοημοσύνη».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι εργασίας που κάνουμε σήμερα θα μετασχηματιστούν, αναφέροντας ως παράδειγμα την 4η βιομηχανική επανάσταση; Τότε λέγαμε ότι κάποιες χειρωνακτικές εργασίας θα αλλάξουν, όπως και έγινε. Για αυτό, όπως σημείωσε, δεν έχουμε πλέον τορναδόρους.

Τέλος, προσθεσε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη «Εκδημοκρατίζει την πρόσβαση στη γνώση» και αυτό αφορά όλες τις εργασίες με ένταση γνώσης. Πλέον, «Θα έχεις έναν συγκβερνήτη να σου δώσει μια πληροφορία, για αυτό και πρέπει να έχεις ενσυναίσθηση και να είσαι δημιουργικς», προσθέτοντας ότι τα «ρομπότ μπορούν να μιμηθούν την ανάκληση πληροφορίας και μέχρι εκεί», επειδή έχουν πιο δυνατά νευρωνικά δίκτυα από τον άνθρωπο.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις