Viral

ΗΠΑ: «Για το αμερικάνικο όνειρο πληρώνεις για τα πάντα» λέει μια γυναίκα και το ίντερνετ ταυτίστηκε

Ένα βίντεο από μια 38χρονη μητέρα δύο παιδιών από τη Νεβάδα, εξέφρασε τέλεια κάτι που σε όλη την Αμερική και διαρκώς επεκτεινόμενο σε όλη την Ευρώπη μοιάζει σαν κακόγουστο αστείο: κάθε ψήγμα ποιότητας ζωής πληρώνεται. Αυτός είναι και ο λόγος που έγινε viral καθώς εκκίνησε μια συζήτηση στη Μέκκα του καπιταλισμού, η οποία αξίζει να γίνει. Ειδικά την ώρα που η ακρίβεια πολιορκεί την Ευρώπη και οι Έλληνες είναι από τους φτωχότερους στην ήπειρο. 

Η Amber Cimiotti (@ciaoamberc) ξεκινά λέγοντας: «Ως Αμερικανοί, έχουμε αφαιρέσει όλα όσα πραγματικά χρειαζόμαστε στην καθημερινή ζωή, όπως η άσκηση, η συζήτηση με τους φίλους, η σύνδεση με τους ανθρώπους, η ενασχόληση με τα παιδιά μας. Έχουμε αφαιρέσει όλα τα φυσικά πράγματα από τη ζωή και τα έχουμε κάνει έτσι ώστε αυτά τα πράγματα να μπορούν να επιτευχθούν μόνο με μια συνεδρία θεραπείας, με μια δραστηριότητα για την οποία πρέπει να πληρώσουμε».

«Ο καπιταλισμός αφαιρεί βασικά πράγματα και στη συνέχεια δημιουργεί μια υπηρεσία για να πληρώνεις γι’ αυτά τα πράγματα»

Σύμφωνα με την Amber, ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο έχουν σχεδιαστεί πολλά αμερικανικά προάστια. Λέει: «Δεν υπάρχουν πολλά μέρη, γειτονιές και πόλεις όπου είναι εξαιρετικά εύκολο να περπατήσεις παντού, όπου μπορείς να κάνεις πολλή φυσική άσκηση, είτε πρόκειται για περπάτημα από και προς το σπίτι σου είτε για τα μπακάλικα. Αυτό απλά δεν υπάρχει για τους περισσότερους ανθρώπους τώρα, οπότε πρέπει να ξυπνάς νωρίτερα, στο διάλειμμα για φαγητό ή μετά τη δουλειά, να πηγαίνεις στο γυμναστήριο για να μπορείς να κάνεις την άσκησή σου».

@ciaoamberc #america #society #culture ♬ original sound – Ciao AmberC

Οι δημόσιοι χώροι δεν είναι πλέον ανθρωποκεντρικοί – Άλλοι ιδιωτικοποιήθηκαν

Η Amber συνεχίζει, εξηγώντας ότι, κατά τη γνώμη της, η απομόνωση και η έλλειψη πραγματικών συζητήσεων στην καθημερινή ζωή ωθούν όλο και περισσότερους ανθρώπους να στραφούν στη (ψυχο)θεραπεία, οι οποίοι ίσως να μην την είχαν τόσο ανάγκη, αν μπορούσαν απλώς να ικανοποιήσουν τις κοινωνικές τους ανάγκες. Η ίδια λέει: «Στις μέρες μας όλοι χρειάζονται έναν (ψυχο)θεραπευτή. Ναι, η θεραπεία είναι απαραίτητη για κάποια πράγματα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι απλά χρειάζονται να μιλάνε πολύ περισσότερο με ανθρώπους, και δεν εννοώ όπως το τρολάρισμα στο διαδίκτυο».

Όπως σημείωσε ένας σχολιαστής, «Ο καπιταλισμός αφαιρεί βασικά πράγματα και στη συνέχεια δημιουργεί μια υπηρεσία για να πληρώνεις γι’ αυτά τα πράγματα 😭😭». Κάτι το οποίο είναι μια τεράστια λαϊκή σοφία που διαφεύγει μέσα στον αγώνα για επιβίωση, ακόμα και από πολιτικοποιημένα άτομα.

Η Amber συζητά επίσης πώς επηρεάζονται οι γονείς από το paywall στις βασικές ανθρώπινες ανάγκες της αμερικανικής ζωής (σ.σ. Το paywall είναι η τάση να υπάρχει χρηματικό αντίτιμο για κάθε λειτουργία). «Παλιά υπήρχαν παιδιά που έτρεχαν συνέχεια στις γειτονιές. Οι γονείς δεν χρειαζόταν να πληρώνουν όλα αυτά τα επιπλέον χρήματα για να κάνουν δραστηριότητες, ώστε τα παιδιά τους να μπορούν να συμμετέχουν σε πράγματα- οι γονείς δεν χρειαζόταν να οδηγούν παντού. Αλλά τώρα αυτό δεν υπάρχει. Οπότε χρειάζεται να πληρώνουμε για δραστηριότητες». Κάτι που το έχουμε και εμείς ως ανάμνηση όταν οι μπασκέτες και για κάποιους παλιότερους οι αλάνες, ήταν γεμάτες με εκατοντάδες παιδιά. Πλέον τα δημόσια γήπεδα παραχωρήθηκαν σε ομάδες.

@ciaoamberc #greenscreen #corporate #culture #consumerism ♬ original sound – Ciao AmberC

Από δω περάστε, 2,99€, κοιτάξτε και αγοράστε – O homo consumens ως η πιο δυστυχής εκδοχή του homo sapiens

Τα συνοψίζει όλα λέγοντας: «Όταν τα πράγματα δεν συμβαίνουν φυσιολογικά μέσα στην ημέρα σου και πρέπει να πάρεις επιπλέον ενέργεια για να πετύχεις βασικά πράγματα, όπως η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, η συζήτηση με φίλους, που βοηθά στη ρύθμιση των συναισθημάτων και άλλα τέτοια πράγματα- όταν πρέπει να τα ενσωματώσεις αυτά σε συνεδρίες θεραπείας, συνεδρίες άσκησης, χόμπι, ανάγνωση 17 βιβλίων – φυσικά και θα είσαι κουρασμένος».

Η Amber δήλωσε στο BuzzFeed ότι ο γάμος της με έναν Ιταλό την έκανε να αρχίσει να βλέπει ορισμένα «φυσιολογικά» μέρη της αμερικανικής ζωής με νέο τρόπο. «Περνάω πολύ χρόνο στην Ιταλία και βλέπω πολλές διαφορές και πολλά πράγματα μου φαίνονται τόσο φυσικά και καλά. Είναι πράγματα όπως η κοινότητα που είναι κατά κάποιο τρόπο απλά μαζί, το πώς εξακολουθούν να εκτιμούν την οικογένεια και τον χαλαρό χρόνο και την απόλαυση». Περιγράφει δηλαδή αυτό που χάνουμε στην Ελλάδα, καθώς όλη μέρα προσπαθούμε να επιβιώσουμε ενάντια στις πιθανότητες, παίζοντας με στημένη τράπουλα.

«Όλα είναι εμπνευσμένα από το να βλέπω πώς το κάνει ένας άλλος πολιτισμός και πώς αισθάνομαι τόσο καλά όταν βρίσκομαι εκεί. Και νομίζω ότι θα μπορούσες να πεις ότι είναι διακοπές, και ναι, σίγουρα υπάρχει μια πτυχή αυτού. Αλλά κάνω επίσης διακοπές στις Ηνωμένες Πολιτείες και ποτέ δεν αισθάνομαι έτσι… Νομίζω ότι συμπεριλαμβάνουν πολλή ανθρωπιά στη ζωή τους και δεν υπάρχει χρέωση γι’ αυτό».

@ciaoamberc #america #culture #family #friends #parenting #society ♬ original sound – Ciao AmberC

Υγεία και ευεξία αρκεί να τις αγοράσεις

Μίλησε επίσης για το πώς η σημερινή κουλτούρα υγείας και ευεξίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβάλλει επίσης στο να μας κουράζει όλους με απίθανες προσδοκίες. «Βρίσκομαι στον κόσμο της υγείας στη δημιουργία περιεχομένου και μιλάω πολύ για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αλλά βλέπω αυτούς τους ανθρώπους να προωθούν όλα αυτά τα καλά πράγματα, αλλά είναι σαν να πρέπει να ξυπνάω στις 3 το πρωί για να τα καταφέρω όλα αυτά».

Και ως μητέρα, ανησυχεί πραγματικά για το πώς ο σύγχρονος αμερικανικός τρόπος ζωής επηρεάζει τα παιδιά, αλλά την ίδια στιγμή, λέει ότι είναι δύσκολο να μην παρασύρεσαι σε όλο και περισσότερες δραστηριότητες. «Νομίζω ότι αυτό είναι ένα τεράστιο μειονέκτημα για τα παιδιά. Νομίζω ότι τα παιδιά δεν είναι γραφτό να προγραμματίζονται με αυτόν τον τρόπο». Τέλος, η Άμπερ ελπίζει ότι το βίντεό της μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να μιλήσουν περισσότερο για το πόσο πιο δύσκολο είναι να ικανοποιήσουμε τις ανθρώπινες ανάγκες μας στην Αμερική.

Και ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις αυτές θα βοηθήσουν στην αλλαγή.«Αισθάνομαι ότι για τους ανθρώπους της ηλικίας μας, περάσαμε από μια πολύ πιο φυσιολογική κοινωνία και ξαφνικά, βρίσκω τον εαυτό μου να λέει: “Πώς φτάσαμε εδώ;” Συνέβη πριν καν δώσω σημασία σε αυτό». «Φαινόταν σιγά-σιγά φυσιολογικό μέχρι που τώρα, ξαφνικά, αγοράζω κάτι συνέχεια».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις