ΛΑΡΙΣΑ

 Εκπαιδευτική επίσκεψη του Μουσικού Σχολείου Λάρισας στο Cern (φωτο)

Η καθιερωμένη εδώ και μια δεκαετία εκπαιδευτική επίσκεψη στο ερευνητικό κέντρο Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire CERN, το μεγαλύτερο σε έκταση κέντρο πυρηνικών ερευνών, και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής, στον κόσμο πραγματοποιήθηκε από το Μουσικό Σχολείο Λάρισας 13-17/3/2024. Το CERN έχει συνδέσει το όνομα του τα τελευταία χρόνια με τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στο χώρο επιστήμης και ειδικότερα με τον τομέα της σωματιδιακής φυσικής.

44 μαθητές και 4 καθηγητές «καταδυθήκαν» στον ανιχνευτή CMS που είναι τοποθετημένος μέσα σε μια υπόγεια σήραγγα 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης στο γαλλικό χωριό Cessy, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία, στην περιοχή της Γενεύης. Την ξενάγηση ανέλαβε ο Δρ. Μιχάλης Κορατζίνος με την ομάδα του. Ο Μιχάλης Κορατζίνος είναι  Διδάκτωρ Φυσικής Υψηλών Εναργειών από το 1986 στο Cern και συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια στα πειράματα του CERN καθώς και στην τεχνική ομάδα επιστημόνων του CERN που ασχολείται με την κατασκευή του νέου επιταχυντή μήκους 100χλμ που θα περνάει κάτω τη λίμνη της Γενεύης (FCC). Το Μουσικό Σχολείο Λάρισας τίμησε τον καθηγητή Κορατζίνο για τη βοήθεια που προσφέρει στις ξεναγήσεις του σχολείου στο CERN όλα αυτά τα χρόνια παραδίδοντας ένα βιβλίο με την ιστορία 8000 της Λάρισας και με το λάβαρο της πόλης που ήταν ευγενική χορηγία του Δήμου Λαρισαίων και του Δημάρχου Αθανάσιου Μαμάκου. Τους μαθητές συνόδευαν ο Χρήστος Αγορίτσας Δημοτικός Σύμβουλος και Μαθηματικός του σχολείου, ο Σταμάτης Μαλάκος Φυσικός και υπεύθυνος του προγράμματος, η Αγαθή Κολοβού Υποδιευθύντρια του Μουσικού Σχολείου και ο Παναγιώτης Μουστάκας Μαθηματικός.

Σε παράλληλες δράσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα οι μαθητές επισκέφτηκαν το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων στη Λωζάνη μιας το 2024 είναι χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, το κτήριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη καθώς και το Chamonix στις Γαλλικές Άλπεις και το γραφικό Annecy. Μια εμπειρία ζωής για τους μαθητές που θα τους μείνει αξέχαστη.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες