Τεχνολογία

ByteDance: Καλύτερα να κλείσουμε το TikTok στις ΗΠΑ, εάν αποτύχουν οι νομικές ενέργειες

ByteDance: Καλύτερα να κλείσουμε το TikTok στις ΗΠΑ, εάν αποτύχουν οι νομικές ενέργειες

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του TikTok, ByteDance, θα προτιμήσει να κλείσει την εφαρμογή παρά να την πουλήσει, αν εξαντληθούν όλες οι νομικές ενέργειες που διαθέτει στο οπλοστάσιό της, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters επικαλούμενο τέσσερις διαφορετικές πηγές.

Όπως τονίζεται, οι αλγόριθμοι στους οποίους στηρίζεται το TikTok θεωρούνται βασικοί για το σύνολο των δραστηριοτήτων της ByteDance, γεγονός που θα καθιστούσε εξαιρετικά απίθανη μια πώληση της εφαρμογής με τους αλγόριθμους, δήλωσαν οι πηγές που βρίσκονται κοντά στα ηγετικά κλιμάκια της κινεζικής εταιρείας.

Τι θα ακολουθήσει για το TikTok μετά την έγκριση της απαγόρευσης από το Κογκρέσο των ΗΠΑ

Ο αλγόριθμος

Θα ήταν αδύνατο να εκποιηθεί το TikTok με τους αλγορίθμους του, καθώς η άδεια πνευματικής ιδιοκτησίας τους είναι καταχωρημένη στην ByteDance στην Κίνα και συνεπώς είναι δύσκολο να αποσυνδεθεί από τη μητρική εταιρεία, δήλωσε πηγή του δημοσιεύματος. Μάλιστα, η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι αλγόριθμοί της θεωρούνται καλύτεροι από τους αντιπάλους της ByteDance, όπως η Tencent και η Xiaohongshu.

Η ByteDance δεν θα συμφωνούσε επίσης να πουλήσει ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά της στοιχεία – τη «μυστική πηγή» της – σε αντιπάλους, δήλωσαν οι τέσσερις πηγές, αναφερόμενες στον αλγόριθμο TikTok.

Επιπλέον, η Κίνα παρουσίασε το 2020 νόμο για τον έλεγχο των εξαγωγών και το τελικό κείμενο επέκτεινε τον ορισμό των «ελεγχόμενων ειδών». Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, η τροποποίηση διασφαλίζει ότι οι εξαγωγές αλγορίθμων, πηγαίων κωδικών και παρόμοιων δεδομένων υπόκεινται σε διαδικασία έγκρισης.

Εξαιρουμένων των αλγορίθμων, τα κύρια περιουσιακά στοιχεία της TikTok περιλαμβάνουν τα δεδομένα των χρηστών και τις λειτουργίες και τη διαχείριση των προϊόντων, ανέφεραν πηγές του δημοσιεύματος.

Το TikTok αντιπροσωπεύει ένα μικρό μερίδιο των συνολικών εσόδων και των καθημερινών ενεργών χρηστών της ByteDance, αναφέρει το Reuters, οπότε η μητρική εταιρεία θα προτιμούσε να κλείσει την εφαρμογή στις ΗΠΑ σε ένα χειρότερο σενάριο παρά να την πουλήσει σε έναν πιθανό Αμερικανό αγοραστή.

Επίσημα η ByteDance δεν σχολίασε το δημοσίευμα.

Παράλληλα, σε ανάρτηση στο Toutiao, μια πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης που της ανήκει, η ByteDance αναφέρει ότι δεν δεν είχε κανένα σχέδιο να πουλήσει το TikTok, σε απάντηση σε άρθρο του The Information που αναφέρει ότι η ByteDance διερευνά σενάρια για την πώληση της επιχείρησης του TikTok στις ΗΠΑ χωρίς τον αλγόριθμο που συνιστά βίντεο στους χρήστες του TikTok.

Έτοιμη για δικαστική μάχη

Ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Shou Zi Chew, δήλωσε την Τετάρτη ότι η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναμένει να κερδίσει τη νομική πρόκληση για να εμποδίσει τη νομοθεσία που υπέγραψε ο πρόεδρος Μπάιντεν και η οποία, όπως είπε, θα απαγόρευε τη δημοφιλή εφαρμογή σύντομων βίντεο που χρησιμοποιείται από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Η υπογραφή του Μπάιντεν θέτει προθεσμία μέχρι την 19 Ιανουαρίου για την πώληση – μία ημέρα πριν από τη λήξη της θητείας του – αλλά θα μπορούσε να παρατείνει την προθεσμία κατά τρεις μήνες, εάν διαπιστώσει ότι η ιδιωτική ByteDance σημειώνει πρόοδο.

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρεία συνεχίζει να κερδίζει τα περισσότερα χρήματά της στην Κίνα, κυρίως από τις άλλες εφαρμογές της, όπως το Douyin, το κινεζικό ισοδύναμο του TikTok. Παρόλα αυτά γεγονός παραμένει ότι η  ByteDance δεν δημοσιοποιεί τις οικονομικές της επιδόσεις ή τα οικονομικά στοιχεία οποιασδήποτε μονάδας της.

Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν περίπου το 25% των συνολικών εσόδων της TikTok πέρυσι, δήλωσε ξεχωριστή πηγή με άμεση γνώση του θέματος στο Reuters.

Η ByteDance, η οποία υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από τις Sequoia Capital, Susquehanna International Group, KKR & Co και General Atlantic, αποτιμήθηκε στα 268 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις