Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η βρετανική ρυθμιστική Αρχή CMA (Competition and Markets Authority) έχει ζητήσει τις απόψεις των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με τις συνεργασίες των αμερικανικών Microsoft και Amazon με μικρότερους κατασκευαστές μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα, η βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξεκίνησε τις προσκλήσεις για σχόλια σε ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη για να δώσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις σημαντικές συνεργασίες τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ της Microsoft και της γαλλικής εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Mistral και της Amazon και της αμερικανικής startup Anthropic, καθώς και για την πρόσληψη πρώην εργαζόμενοι από την Inflection AI.

Το μεγάλο παιχνίδι των επενδύσεων στην AI και το σύνδρομο FOMO

Η CMA, η οποία αναζητά απόψεις από τα ενδιαφερόμενα μέρη έως τις 9 Μαΐου, επιχειρεί να διερευνήσει εάν οι συμφωνίες μεταξύ αυτών των εταιρειών πληρούν τις προϋποθέσεις ως συγχωνεύσεις.

Η πρόσκληση για σχολιασμό είναι το πρώτο μέρος μιας διαδικασίας συλλογής πληροφοριών που έρχεται πριν από την έναρξη μιας επίσημης έρευνας Φάσης 1 από τις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές. Μια πρόσκληση για σχολιασμό δεν ξεκινά την επίσημη εξέταση της Φάσης 1, σημείωσε η CMA.

Υπενθυμίζεται ότι η Microsoft πρόσφατα προχώρησε σε επένδυση 16 εκατομμυρίων δολαρίων στη Mistral, μια γαλλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που ιδρύθηκε από πρώην υπαλλήλους της Meta και του εργαστηρίου τεχνητής νοημοσύνης DeepMind της Google.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Mistral, η οποία αποτιμήθηκε τελευταία από τους επενδυτές στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, θα προσφέρει τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα της (LLM) – την τεχνολογία πίσω από τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούνται – διαθέσιμα στην πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους Azure της Microsoft, καθιστώντας την τη δεύτερη εταιρεία που φιλοξενεί το LLM του στο Azure μετά την OpenAI.

Η Amazon, από την άλλη πλευρά, επένδυσε το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic, η οποία βρίσκεται πίσω από το μοντέλο της μεγάλης γλώσσας Claude και το αντίστοιχο chatbot. Η Amazon είπε ότι θα διατηρήσει μειοψηφικό μερίδιο στην Anthropic και δεν θα κατέχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο.

Παράλληλα, η Microsoft αμφισβήτησε την άποψη ότι η συμφωνία της με τη Mistral και οι προσλήψεις της από την Inflection αποτελούσαν συγχωνεύσεις.

Οι θέσεις των εταιρειών

Εκπρόσωπος της Microsoft δήλωσε στο CNBC: «Παραμένουμε βέβαιοι ότι οι κοινές επιχειρηματικές πρακτικές, όπως η πρόσληψη ταλέντων ή η πραγματοποίηση επένδυσης σε μια νεοφυή επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης, προωθούν τον ανταγωνισμό και δεν αποτελούν συγχώνευση».

«Θα παρέχουμε στην Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου τις πληροφορίες που χρειάζεται για να ολοκληρώσει τις έρευνές της γρήγορα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Σε αντίθεση με τις συνεργασίες μεταξύ άλλων startups τεχνητής νοημοσύνης και μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, η συνεργασία μας με την Anthropic περιλαμβάνει περιορισμένη επένδυση, δεν δίνει στην Amazon ρόλο διευθυντή ή παρατηρητή και συνεχίζει να έχει την Anthropic να εκτελεί τα μοντέλα της σε πολλούς παρόχους cloud», δήλωσε εκπρόσωπος της Amazon.

«Επενδύοντας στην Anthropic, η οποία μόλις κυκλοφόρησε τα καλύτερα στον κλάδο, νέα μοντέλα Claude 3, συμβάλλουμε στο να γίνει το τμήμα της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης πιο ανταγωνιστικό από ό,τι τα τελευταία δύο χρόνια. Και, οι πελάτες είναι πολύ ενθουσιασμένοι με τις ευκαιρίες που τους παρέχει αυτή η συνεργασία. Είμαστε βέβαιοι ότι τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και ελπίζουμε ότι η CMA θα συμφωνήσει να το επιλύσει γρήγορα».

Πρώιμος έλεγχος

Ο πρώιμος έλεγχος της CMA στις συνεργασίες τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft και της Amazon είναι άλλο ένα σημάδι του τρόπου με τον οποίο η βρετανική ρυθμιστική αρχή θέλει να λάβει πιο σκληρή στάση απέναντι στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ και να αντιμετωπίσει ζητήματα ανταγωνισμού που θέτουν αυτές οι εταιρείες.

Πέρυσι, για παράδειγμα, η CMA πραγματοποίησε εξαντλητική έρευνα σχετικά με τη συμφωνία της Microsoft για την εξαγορά της εταιρείας παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard έναντι 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ρυθμιστική αρχή κινήθηκε αρχικά για να μπλοκάρει τη συμφωνία, δεδομένου ότι θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση του ανταγωνισμού.

Στη συνέχεια, έδωσε στη συμφωνία το πράσινο φως, αφού η Microsoft έκανε παραχωρήσεις στη ρυθμιστική αρχή, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας με την Ubisoft να παραχωρηθούν στον Γάλλο εκδότη βιντεοπαιχνιδιών τα δικαιώματα cloud για υπάρχοντα παιχνίδια για υπολογιστές και κονσόλες της Activision και νέα παιχνίδια που θα κυκλοφορήσει η Activision τα επόμενα 15 χρόνια.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις