ΛΑΡΙΣΑ

Συμφέρει η επένδυση σε ακίνητα;

Του Θανάση Στάμου – INVESTA Real Estate*

Η επένδυση σε ακίνητα είναι μία επενδυτική επιλογή για όσους αναζητούν μια αξιόπιστη ροή παθητικού εισοδήματος και μακροπρόθεσμες δυνατότητες ανάπτυξης κεφαλαίου.

Εάν σκέφτεστε να επενδύσετε κάποιο κεφάλαιο, πιθανότατα να έχετε σκεφτεί να το κάνετε αγοράζοντας ακίνητο, μιας και μακροπρόθεσμα είναι μία από τις πιο επικερδείς και ασφαλείς επενδύσεις.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πλήρως το θέμα και να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σας, καθώς όλες οι επενδύσεις εμπεριέχουν ρίσκο, μικρό ή μεγάλο.

Πώς λειτουργούν οι επενδύσεις σε ακίνητα; 

Τα κέρδη μπορούν να δημιουργηθούν με πολλούς τρόπους και εξαρτώνται από τον τρόπο της επένδυσης που κάνει ο επενδυτής. Για παράδειγμα:

Κάποιοι αναζητούν ακίνητα σε λιγότερο ευνοϊκές τοποθεσίες, τα ανακαινίζουν και μετά τα πωλούν με κέρδος.

Άλλοι επενδυτές επιδιώκουν εισόδημα από μισθώσεις.

Υπάρχουν επίσης επενδυτές που αγοράζουν καινούργιο ακίνητο, αναμένοντας όχι μόνο την αύξηση της αξίας του ακινήτου αλλά και τα έσοδα από έναν μελλοντικό ενοικιαστή.

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες ακινήτων:

Τα Εμπορικά ακίνητα

Τα Οικιστικά ακίνητα

Τι πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τις επενδύσεις σε ακίνητα.

Η επένδυση σε ακίνητα θεωρείται μία από τις πιο συχνές μορφές επένδυσης. Το ακίνητο συχνά αυξάνει την αξία του με την πάροδο του χρόνου (μακροπρόθεσμα), ενώ σας επιτρέπει να αποκομίσετε κέρδος μέσω ενοικίασης.

Επίσης, από τη στιγμή τις αγοράς του ακινήτου, διαθέτετε ένα συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο, ενώ σε κάποιο βαθμό σας προσφέρει σταθερότητα στη ζωή σας.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως η επένδυση σε ακίνητα δεν είναι πάντα εύκολη και δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την αγορά. Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία της συγκεκριμένης επένδυσης και αυτοί είναι:

  1. Η τοποθεσία του ακινήτου. Αν ένα ακίνητο βρίσκεται σε μία απομακρυσμένη περιοχή, είναι πιθανό να μην υπάρχει ζήτηση για ενοικίαση και να μην αποδώσει όσο θα περιμένατε.
  2. Η ζήτηση για ακίνητα στην περιοχή και οι συνολικές αγοραπωλησίες και μισθώσεις ακινήτων.
  3. Το κόστος εργασιών επισκευής και συντήρησης. Αυτό συχνά συμπεριλαμβάνει τις επισκευές, την ανακαίνιση και τις αναβαθμίσεις του ακινήτου καθώς και τον καθαρισμό και την συντήρηση του κτιρίου. Θα πρέπει επίσης να φροντίσετε ώστε το ακίνητο να πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές έναντι καταστροφικών καταστάσεων όπως πυρκαγιές ή πλημμύρες.
  4. Το επίπεδο απόδοσης επένδυσης σε σχέση με το μίσθωμα που θα συμφωνηθεί.
  5. Οι προοπτικές αύξησης αξίας του ακινήτου.
  6. Έξοδα και τυχόν επιτόκια για δάνειο αγοράς καθώς και οι δαπάνες που συνδέονται με την αγορά ακινήτου, όπως φόροι, λογαριασμοί, και άλλες δαπάνες.

Αυτοί οι παράγοντες θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη κατά τη λήψη αποφάσεων επένδυσης σε ακίνητα προκειμένου να διασφαλιστεί μια συμφέρουσα απόδοση στην επένδυση.

Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά της επένδυσης σε ακίνητα;

Θετικά:

 

Η αγορά ακινήτου μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικερδής μακροπρόθεσμα σε σχέση με άλλα επενδυτικά προγράμματα.

Αρνητικά:

Οι επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία συνεπάγονται ζητήματα ρευστότητας, φόρους και κόστη συντήρησης.

Η αγορά ακινήτων απαιτεί έξοδα για φόρους, προμήθειες και αμοιβές, εκτός από το κόστος του ακινήτου.

Οι τιμές των ακινήτων τείνουν να αυξομειώνονται κατά καιρούς γεωπολιτικών και οικονομικών κρίσεων.

Ο υπερβολικός δανεισμός μπορεί να καταστήσει δύσκολη την αποπληρωμή ενός ακινήτου εάν η αξία του υποχωρήσει κάτω από το ποσό του δανείου.

Συνοψίζοντας, εάν σκέφτεστε να επενδύσετε σε ακίνητα, τότε πρέπει να λάβετε υπόψη τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, τα ρίσκα και φυσικά την απόδοση.

Μόνο έτσι θα είστε σε θέση να πάρετε την σωστή απόφαση.

Συμβουλευτείτε τους ειδικούς. Η ομάδα της INVESTA Real Estate – ακίνητα Λάρισα, βρίσκεται άμεσα στη διάθεση σας.

* Ο Θανάσης Στάμου είναι ο διευθυντής της INVESTA Real Estate. Διαθέτει εμπειρία στον χώρο του Real Estate από το 2005. Είναι κτηματομεσίτης, εκτιμητής, διαπραγματευτής και επενδυτικός σύμβουλος. Εξειδικεύεται στην εκπαίδευση Συμβούλων Ακίνητης Περιουσίας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες