ΛΑΡΙΣΑ

Στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου Δράσης το 6ο ΓΕΛ Λάρισας (φωτό)

Το 6ο ΓΕΛ Λάρισας είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Δικτύου, που πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου, από 4 μέχρι 7 Απριλίου 2024 στην Κωνσταντινούπολη και να παρουσιάσει μέρος του Περιβαλλοντικού Προγραμμάτους που υλοποιεί κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024 με θέμα “ Μελέτη και αποτύπωση της κλιματικής αλλαγής”, το οποίο εντάσσεται στη θεματική ενότητα του Δικτύου με τίτλο “περιβαλλοντικό γίγνεσθαι».

Σκοπός του Δικτύου είναι να λειτουργήσει ως πεδίο συνάντησης, εκπαίδευσης και διαλόγου μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας αξιοποιώντας την περιβαλλοντική Ατζέντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της UNESCO (Ατζέντα 2030). Δίνεται έμφαση στο πεδίο της συμμετοχής και δράσης, στη σύσφιξη των δεσμών με το ελληνικό στοιχείο, την ενδυνάμωση σχέσεων συνεργασίας και συνύπαρξης Ελλάδας-ομογένειας.

Οι μαθητές του 6ου ΓΕΛ Λάρισας με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα προσεγγίζουν τη νέα περιβαλλοντική πραγματικότητα, την επικαιρότητα με παγκόσμια και τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα όπως η κλιματική κρίση και το αποτύπωμά της στο περιβάλλον, την υγεία, την ποιότητα ζωής. Από περιβαλλοντικούς κινδύνους και φυσικές καταστροφές μελετούν την πλημμύρα που βιώσαμε στην περιοχή μας με τραγικό τρόπο το Σεπτέμβριο του 2023 και κατ επέκταση τη διαχείριση των φυσικών πόρων, του νερού, την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων κ.ά.

Στόχος του προγράμματος είναι η αξιοποίηση της περιβαλλοντικής ατζέντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της κινητοποίησης σχετικά με το περιβαλλοντικό ζήτημα, η διάχυση θεμάτων περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευαισθητοποίησης με αφετηρία το τοπικό περιβάλλον και η ανάληψη δράσης από τους μαθητές/τριες με στόχο τη διατήρηση-ανάδειξη-προστασία και βελτίωσή του.

Το 6ο ΓΕΛ Λάρισας συμμετείχε με 20 μελή αποστολή στις εργασίες του συνεδρίου στην Πόλη. Μια μοναδική εμπειρία για τους 18 μαθητές και τους 2 εκπαιδευτικούς συνοδούς (Κατερίνα Γκορίλα και Νίκο Κουτσαυτίκη). Το πρωί του Σαββάτου 6/4/2024 στο Ζωγράφειο Λύκειο (Zoğrafyon Rum Lisesi) οι μαθητές μας παρουσίασαν δύο αφίσες σχετικά με την πλημμύρα το Σεπτέμβριο του 2023, αξιοποιωντας δεδομένα εκείνης της περιόδου από το μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που φιλοξενεί το σχολείο. Περιηγήθηκαν στις αίθουσες και τους άλλους χώρους του Ζωγράφειου Λυκείου και χάρηκαν τη φιλοξενία από τον διευθυντή τον κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου.

Πέρα από την ημέρα του συνεδρίου, υπήρχε πρόγραμμα με επίσκεψη στους Γ’ Χαιρετισμούς στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ξενάγηση στην Αγία Σοφία, επίσκεψη στην Ι.Μ Παναγία της Μπαλουκλιώτισσας, στα τείχη της Πόλης, στην Παναγία των Βλαχερνών όπου ψάλθηκε για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος το 626 μ.χ

και οι μαθητές το επανέλαβαν μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, στο Καπαλί Τσαρσί, τη λεωφόρο του Πέρα (Istiklal) και μια αξέχαστη κρουαζιέρα στο Βόσπορο.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες