ΛΑΡΙΣΑ

Ομιλία Κέλλα για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού: «Η Κυβέρνηση ασκεί ουσιαστική πολιτιστική πολιτική»

«Ο πολιτισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την Ελλάδα. Ποτέ, όμως, μέχρι σήμερα, δεν είχε μια ολιστική κρατική αντιμετώπιση. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίνει στον πολιτισμό την σημασία που του αξίζει και στη Χώρα μας ουσιαστική πολιτιστική πολιτική».

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στην ομιλία του για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού, σχετικά με τα μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, στην Ολομέλεια της Βουλής και προσέθεσε:

«Mέσω του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού εξασφαλίζεται η καλή νομοθέτηση σε πολλά κρίσιμα ζητήματα για τον ελληνικό πολιτισμό. Διαφυλάσσεται και αναδεικνύεται η πλούσια άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας, μέσω:

1) Της σύστασης Συμβουλίου και Επιτροπής Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς,

2) της προστασίας και της ανάδειξης του ελληνόφωνου τραγουδιού, για την διάδοση του οποίου παρέχουμε κίνητρα στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και θεσπίζουμε υποχρέωση μετάδοσής του στους κοινόχρηστους χώρους ξενοδοχείων, σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, εμπορικών κέντρων, καζίνο, μέσων μαζικής μεταφοράς και χώρων αναμονής επιβατών αερολιμένων και λιμένων,

3) της δημιουργίας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τα ελληνόφωνα τραγούδια,

4) του εκσυγχρονισμού της εμπορικής πολιτικής του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), καθώς και της αύξησης των εσόδων του, της αντιμετώπισης της υποστελέχωσής του κ.α.».

Στη συνέχεια ο κ. Κέλλας σημείωσε:

«Προβλέπεται, ακόμα, μια σειρά ρυθμίσεων, που θεραπεύουν διάφορα ζητήματα που αφορούν σε υπηρεσίες ή εποπτευόμενους οργανισμούς από το ΥΠ.ΠΟ. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με εξαιρετικά θετικό αποτύπωμα για τον πολιτισμό μας. Για αυτό και μένω έκπληκτος από όλα όσα είπε και λέει η Αντιπολίτευση. Λέτε, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι το νομοσχέδιο δεν ικανοποιεί τους συνθέτες, τους μουσικούς, τους στιχουργούς. Την στιγμή που οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι μιλούν για «ιστορική παρέμβαση» του Υπουργείου Πολιτισμού. Λέτε, ακόμα, ότι έχουμε αποτύχει στη βελτίωση του ΟΔΑΠ. Βέβαια ξεχνάτε ότι το 2020 θεσμοθετήσαμε το νέο θεσμικό πλαίσιο του Οργανισμού, το οποίο τον έβγαλε από το τέλμα, στο οποίο είχε περιέλθει τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα δε την πενταετία 2015-2019, επί ΣΥΡΙΖΑ. Ακούσαμε, δε, και το αμίμητο ότι η Χώρα κινδυνεύει από «αρχαιολογικό πλιάτσικο». Και το λέτε εσείς σε εμάς, στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που σε 5 χρόνια έχουμε επαναπατρίσει 600 τουλάχιστον σημαντικά αντικείμενα. Ή μήπως δεν είστε εσείς που παραχωρήσατε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στο υπερταμείο;».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Λαρισαίος πολιτικός ανέφερε:

«Είναι αδήριτη ανάγκη να αναδειχθεί και να προστατευτεί ο ελληνικός πολιτισμός και οι άνθρωποί του. Αυτή την ανάγκη αφουγκράστηκε το Υπουργείο Πολιτισμού και προωθεί μέτρα, τα οποία θέτουν στο επίκεντρο την ελληνική γλώσσα και το ελληνόφωνο τραγούδι. Σας καλώ να υπερψηφίσετε το παρόν νομοσχέδιο, γιατί τουλάχιστον στην πολιτιστική πολιτική της Χώρας πρέπει να είμαστε όλοι μαζί».

Δείτε το βίντεο εδώ:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες