ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Σημείωσε τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης του πληθυσμού των τελευταίων 50 ετών

Το Υπουργείο Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάπτυξης στην Αίγυπτο ανακοίνωσε Χτες Πέμπτη ότι η πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου κατέγραψε τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης του πληθυσμού τα τελευταία 50 χρόνια, μειώνοντας από 2,6% το 2017 σε 1,4% το 2023.

Σε δήλωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι οι ρυθμοί αύξησης του πληθυσμού μειώθηκαν από το 2017 έως το 2023 κατά 46%. Παράλληλα αναφέρεται ότι ο αριθμός των γεννήσεων το 2023 ανήλθε σε περίπου δύο εκατομμύρια, μείωση 15 % σε σύγκριση με το 2018 και επτά % σε σύγκριση με το 2022.

Η αύξηση του πληθυσμού στην Αίγυπτο, όπου περίπου το 60 %, των περίπου 106 εκατομμυρίων ανθρώπων, πέφτει κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας, επιβαρύνει τους πόρους της με έλλειψη νερού, ευκαιρίες εργασίας και υπερπληθυσμό σε σχολεία και νοσοκομεία.

Η Αίγυπτος χτίζει μια νέα πρωτεύουσα, τη μεγαλύτερη μεταξύ μιας δέσμης γιγαντιαίων έργων, την αναγκαιότητα των οποίων τόνισε ο Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi στη διαδικασία οικονομικής ανάπτυξης και τον ρόλο της στην απορρόφηση του γρήγορου ρυθμού αύξησης του πληθυσμού. Ενώ οι επικριτές  του υποστηρίζουν  ότι το έργο καταναλώνει πόρους και αυξάνει τα χρέη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Υπηρεσίας Δημόσιας Κινητοποίησης και Στατιστικής, ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στις πόλεις της Αιγύπτου εκτινάχθηκε στο 35,7% τον Φεβρουάριο από 29,8% τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και των ποτών.

Ο Αλ-Σίσι, ο οποίος ξεκίνησε το Εθνικό Έργο για την Ανάπτυξη της Αιγυπτιακής Οικογένειας τον Φεβρουάριο του 2022 με στόχο τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της υγείας εκτός από τον έλεγχο της πληθυσμιακής αύξησης, είπε νωρίτερα ότι οι δύο μεγαλύτερες απειλές για την Αίγυπτο είναι η τρομοκρατία και η αύξηση του πληθυσμού.

Η Κεντρική Υπηρεσία Δημόσιας Κινητοποίησης και Στατιστικής ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι η φυσική αύξηση του πληθυσμού το 2023 μειώθηκε κατά 8 % σε σύγκριση με το 2022. Ο οργανισμός απέδωσε τη μείωση του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού στη μείωση του αριθμού των γεννήσεων το 2023 σε σύγκριση με το 2022.

Το 2019, η αιγυπτιακή κυβέρνηση ξεκίνησε μια εκστρατεία οικογενειακού προγραμματισμού σε μια προσπάθεια να αλλάξει τις βαθιά ριζωμένες παραδόσεις της αιγυπτιακής υπαίθρου σχετικά με τις πολύτεκνες οικογένειες.

Πριν από δεκαετίες, η Αίγυπτος είχε ένα πρόγραμμα οικογενειακού προγραμματισμού, υποστηριζόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ποσοστό γεννήσεων μειώθηκε από 5,6 παιδιά το 1976 σε τρία παιδιά το 2008, ενώ η χρήση αντισυλληπτικών αυξήθηκε από 18,8 % σε 60,3 %. Στη συνέχεια, οι αρχές παρείχαν τεράστιες ποσότητες αντισυλληπτικών και αύξησαν τις διαφημίσεις που προέτρεπαν τον περιορισμό των γεννήσεων.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις