ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΣΕΒΕΕ: 6 στις 10 επιχειρήσεις είχε κέρδη στο β’ εξάμηνο 2023 – Τι δείχνει έρευνα [γράφημα]

ΓΣΕΒΕΕ: 6 στις 10 επιχειρήσεις είχε κέρδη στο β’ εξάμηνο 2023 – Τι δείχνει έρευνα [γράφημα]

Σημαντική υποχώρηση, στις 63,9 μονάδες σημείωσε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, όπως προκύπτει από έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ και πιο συγκεκριμένα από την «εξαμηνιαία αποτύπωση οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις – Β’ Εξάμηνο 2023».

Είχε προηγηθεί η σημαντική ενίσχυση του Δείκτη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 (69,5 μονάδες) και η ήπια υποχώρηση το πρώτο εξάμηνο του 2023 (66,7 μονάδες).

Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνει ότι η κατάσταση των επιχειρήσεων μετά την άνοδο και σταθεροποίηση που παρουσίασε τα προηγούμενα τρία εξάμηνα, τείνει προς υποχώρηση, μάλλον λόγω των αβεβαιοτήτων που συνεχίζουν να υφίστανται και οι οποίες τροφοδοτούνται τόσο από το ρευστό οικονομικό περιβάλλον, όσο και από εφαρμοζόμενες πολιτικές που εντείνουν την ανασφάλεια των επιχειρήσεων, όπως, για παράδειγμα, ο νέος τρόπος τεκμαρτής φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων.

Στα θετικά ευρήματα συμπεριλαμβάνονται τα αποτελέσματα χρήσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για το 2023, όπου περίπου 6 στις 10 επιχειρήσεις (57,3%) δήλωσε ότι είχε κέρδη, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 2022 (51%). Υψηλό είναι, επίσης, και το ποσοστό των επιχειρήσεων που πραγματοποίησε επενδύσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2023 (37,2%).

Από την άλλη μεριά, τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις παραμένουν, ενώ οι επιπτώσεις από το πληθωριστικό κύμα των τελευταίων 2 περίπου ετών είναι εμφανείς στην αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, το οποίο με βάση τα ευρήματα της έρευνας έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 35%.

Κύρια ευρήματα

Στα κύρια ευρήματα της έρευνας ξεχωρίζουν τα ακόλουθα:

  • Το 57,3% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι είχε κέρδη το 2023
  • Το πρόβλημα ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων παραμένει. 1 στις 4 (25,5%) των επιχειρήσεων έχουν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα, ενώ για το 25,1% τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για ένα μήνα
  • Το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων τα τελευταία 2 έτη αυξήθηκε κατά 35% (μεσοσταθμικά)

Δείτε όλη την έρευνα

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις