Νίκος Σακελλάρης

Οι 6 νέες διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για τις φορολογικές δηλώσεις και τους έλεγχους

Του Νίκου Σακελλάρη, Οικονομολόγου-ασφαλιστικού συμβούλου

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών οι οποίες παρουσιάστηκαν από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση εντός των ημερών. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει τις αυτόματες φορο-δηλώσεις, το τέλος στο μπλόκο της χορήγησης ενημερότητας λόγω χρεών σε τρίτους, την κατάργηση της υποχρεωτικής προσκόμισης των βιβλίων για έλεγχο στην εφορία από τους επαγγελματίες, αλλά και αλλαγές στους φορο-ελέγχους.

Συγκεκριμένα οι 6 νέες Διατάξεις που θα φέρει το νέο νομοσχέδιο :

1.Αυτόματη η συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

 Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις γλιτώνουν από το την συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης. Η ΑΑΔΕ θα συμπληρώνει και θα υποβάλλει τις δηλώσεις των συγκεκριμένων φορολογούμενων καθώς το εισόδημά τους θα είναι γνωστό και ο προσδιορισμός της φορολογικής τους υποχρέωσης θα γίνεται αυτόματα. Υπολογίζεται ότι φέτος το μέτρο αφορά περίπου 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους. Από το 2025 σχεδόν όλες οι δηλώσεις θα μπορούν να υποβάλλανται αυτόματα.

2.Online ενημερότητα λόγω οφειλών σε τρίτους. Αυτόματα θα «ξεκλειδώνει» η φορολογική ενημερότητα στην περίπτωση που οι πολίτες τακτοποιούν τις οφειλές τους σε τρίτους. Όταν απαιτείται επικοινωνία με άλλους φορείς για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας αυτή θα γίνεται αποκλειστικά μέσω διαλειτουργικότητας. Για παράδειγμα οι ΟΤΑ θα επικοινωνούν οnline με την ΑΑΔΕ και σε κάθε περίπτωση που οι πολίτες εξοφλούν τις οφειλές τους στο δήμο θα ξεμπλοκάρει αυτόματα η φορολογική ενημερότητα.

3.Τέλος η προσκόμιση βιβλίων για έλεγχο στην εφορία.

Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία απαλλάσσονται της υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικών αρχείων, βιβλίων και στοιχείων προς έλεγχο, καθώς εφαρμόζεται πλέον καθολικά η διαβίβαση των στοιχείων αυτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.

 

4.Αλλαγές στους ελέγχους.

Αλλαγές έρχονται στην επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο, με βάση τα κριτήρια ελεγκτικού κινδύνου που εφαρμόζονται από τη Φορολογική Διοίκηση. Η επιλογή των υποθέσεων θα γίνεται με την ενσωμάτωση των νέων δυνατοτήτων που παρέχονται από την ηλεκτρονική και ψηφιακή διενέργεια των ελέγχων. Με τις νέες διατάξεις οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου και ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου.

5.Παραγραφή.

Οι χρόνοι παραγραφής φορολογικών υποθέσεων παραμένουν ίδιοι αλλά το διάστημα παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων θα εκκινεί από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στον φορολογούμενο.

6.Μόνο ψηφιακά  online η επικοινωνία με την ΑΑΔΕ.

Εισάγεται καθολικά η ψηφιακή/ηλεκτρονική επικοινωνία της Φορολογικής Διοίκησης με τον Φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, η οποία παρέχει και το πλεονέκτημα της ακριβούς αποτύπωσης των συναλλαγών αυτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες