ΛΑΡΙΣΑ

Πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ από Λάρισα: Στο επίκεντρο η ασφάλιση των ακινήτων και η προστασία του ιδιοκτήτη (φωτό – βίντεο)

Για μια σειρά θεμάτων που παραμένουν πάντα στην επικαιρότητα, όσον αφορά στον χώρο της ιδιοκτησίας ακινήτων, μίλησαν σήμερα το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), κ. Στράτος Παραδιάς και ο ασφαλιστικός της σύμβουλος, κ. Νίκος Κεχαγιάογλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας, στο πλαίσιο περιοδείας σε όλη την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο κ. Παραδιάς «η ιδιοκτησία δεν είναι μόνο ένα ανθρώπινο δικαίωμα που προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις και το Σύνταγμα, αλλά και κάτι που ενδιαφέρει κάθε Έλληνα που στερήθηκε πράγματα για να την αποκτήσει, αλλά και όσους έχουν σχέση με την κατοικία γενικότερα».

Έκανε λόγο για το σοβαρότατο ζήτημα της ανισότητας στην προσφορά και τη ζήτηση στη μίσθωση κατοικίας που παρατηρείται κατά κόρον στην Ελλάδα, φαινόμενο το οποίο εντάθηκε ιδιαίτερα μετά τον COVID (περίοδο κατά την οποία ο κόσμος έμαθε και συνήθισε να δουλεύει από το σπίτι) αλλά και λόγω της αποθάρρυνσης των ιδιοκτητών στο να επισκευάζουν και νοικιάζουν τα σπίτια τους εξαιτίας της φορολογίας, αλλά και της κακής συμπεριφοράς ορισμένων ενοικιαστών. Η άμεση λύση της ΠΟΜΙΔΑ αφορά στην απαλλαγή των ιδιοκτητών από τον φόρο εισοδήματος όλων των σπιτιών που παραμένουν κλειστά από το 2020 και από ό,τι φαίνεται θα παραμείνουν κλειστά τα επόμενα χρόνια, εάν οι ιδιοκτήτες τους τα ενοικιάσουν με μακροχρόνια μίσθωση, για μία τριετία, ώστε να αποτελέσει κίνητρο ενδυνάμωσης των ιδιοκτητών, που ευπρεπώς θα μπορέσουν να τα διαθέσουν στην αγορά. Πρόκειται για «ικανό κίνητρο και πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε και τεράστια προσφορά σπιτιών στα αστικά κέντρα, ιδιαίτερα σημαντικό σε πόλεις που συγκεντρώνεται φοιτητική και τουριστική κυρίως ζήτηση», ανέφερε ο κ. Παραδιάς.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις σημαντικές προόδους στον τρόπο παρουσίασης των στοιχείων του Εθνικού Κτηματολογίου, για τις περιπτώσεις στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση, αφήνοντας όμως πίσω σε ρυθμό τη μεταγραφή των δικαιοπραξιών, για την οποία τόνισε την ανάγκη να ανοίξει το σύστημα, σε συνεργασία και με τους δικηγόρους, ώστε να πάψει η καθυστέρηση αυτή για μήνες ή ακόμα και χρόνια, ένα φαινόμενο που χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

Μίλησε επίσης για την εκτός σχεδίου δόμηση πρόβλημα ιδιαιτέρως σοβαρό, για το οποίο υπήρξαν καταδικαστικές αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ ετοιμάζεται να κατατεθεί και νομοσχέδιο στη Βουλή, που όμως δεν γνωρίζουμε τί ακριβώς θα προβλέπει. «Εμείς θέλουμε η νομοθεσία να κατοχυρώνει την οικοδομησιμότητα του ακινήτου, να αναφέρεται ότι, όταν το απέκτησε ο ιδιοκτήτης ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο».

Έγινε τέλος λόγος για ένα μείζον ζήτημα, ιδιαίτερα για την πολύπαθη Θεσσαλία, την ασφάλιση των ακινήτων, το οποίο ανέλυσε αμέσως μετά ο ασφαλιστικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Νίκος Κεχαγιάογλου. «Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες πλήρωσαν στις τρεις μέρες που διήρκεσε ο Daniel, αθροιστικά περίπου όσα είχαν πληρώσει τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό που ζητά η ΠΟΜΙΔΑ είναι η καθολικότητα στην ασφάλιση. Φανταστείτε να ήταν ασφαλισμένα όλα τα ακίνητα στα οποία υπάρχει ζημιά. Θα μιλούσαμε τότε για μια ουτοπική πραγματικότητα, με άμεσες αποζημιώσεις, ο καθένας θα μπορούσε να ξαναχτίσει το σπίτι του στο ίδιο σημείο ή αλλού εφόσον χρειαζόταν», δήλωσε. Ανέλυσε ακόμα ένα πλήρες πρόγραμμα ασφάλισης υπό την αιγίδα της ΠΟΜΙΔΑ, «από ιδιοκτήτες, για ιδιοκτήτες και όχι για τα συμφέροντα των εταιρειών», η οποία αφορά προστασία από πλημμύρες, φωτιές και σεισμούς. «Θα πρέπει να ασφαλίζονται και οι βοηθητικοί, μαζί με τους κύριους χώρους. Δεν είναι κίνητρο η φορολογική έκπτωση αλλά η πραγματική ασφάλιση της περιουσίας, διότι δεν υπάρχει μηχανισμός που να μπορεί να την επαναδημιουργήσει μετά από μεγάλη καταστροφή», σημείωσε καταληκτικά.

Δείτε φωτογραφίες:

Ζωή Μπουρουτζή – Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες