ΛΑΡΙΣΑ

«Μαύρη» επέτειος για τη Λάρισα και τη χώρα, από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη – Μνημόσυνο από τους συγγενείς, έρχονται εξελίξεις με τη διαβίβαση της δικογραφίας (φωτό – βίντεο)

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα Τετάρτη, από την ασύλληπτη τραγωδία των Τεμπών και το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, οι περισσότεροι εξ’ αυτών νέοι φοιτητές.

Το ρολόι έδειχνε 23:21 όταν ο επιβατικός συρμός Intercity 62, με μηχανή ηλεκτροκίνησης, που μετέφερε περισσότερους από 350 επιβάτες και εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα της εταιρείας Hellenic Train.

Η στιγμή της σύγκρουσης καταγεγραμμένη από κάμερα ασφαλείας:

Πρώτα πλάνα από τον τόπο της τραγωδίας από το onlarissa.gr, το πρώτο μέσο ενημέρωσης που έφθασε στον τόπο του δυστυχήματος:

Η πρώτη μαρτυρία που καταγράφηκε από το onlarissa.gr, το πρώτο μέσο ενημέρωσης που έφθασε στον τόπο του δυστυχήματος:

Η σφοδρή σύγκρουση, ο εκτροχιασμός και η ανάφλεξη των συρμών προκάλεσε τον θάνατο 57 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των δύο μηχανοδηγών. Οι τραυματίες ήταν τουλάχιστον 85. Πρόκειται για το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα.

Τον Ιούνιο του 2023, πολυσέλιδη έκθεση δικαστικών πραγματογνωμόνων – που παραδόθηκε στον εφέτη ανακριτή Λάρισας – γνωμοδότησε ότι η απουσία συστημάτων ασφαλείας και τα ανθρώπινα λάθη ήταν τα κύρια αίτια που οδήγησαν στο εν λόγω σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

Στις 12 σήμερα το μεσημέρι, οι οικογένειες των θυμάτων και στη μνήμη των οικείων τους θα τελέσουν το ετήσιο μνημόσυνο στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι οικογένειες των θυμάτων αποφάσισαν να μην παραστούν στην τελετή αντιπροσωπείες πολιτικών κομμάτων, ενώ σε απόσταση από τον τόπο της τελετής, θα υπάρξει ειδικά προκαθορισμένος χώρος για τους εκπροσώπους του Τύπου.

57 ΠΕΝΘΙΜΕΣ ΚΩΔΩΝΟΚΡΟΥΣΙΕΣ

Με εγκύκλιο που έστειλε τις προηγούμενες ημέρες η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς όλους τους ναούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και προς όλες τις Μητροπόλεις, καλούνται σήμερα οι όλοι οι ναοί να προβούν σε 57 πένθιμες κωδωνοκρουσίες, ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ

Την ίδια ώρα, με ενδιαφέρον αναμένεται η διαβίβαση της δικογραφίας της υπόθεσης στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, η οποία ολοκλήρωσε προ ημερών της εργασίες της.  Ο Λαρισαίος εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή Βασίλης Κόκκαλης, ζήτησε την πρόσβαση των μελών της εξεταστικής επιτροπής  στη δικογραφία του εφέτη-ανακριτή Λάρισας, και τη «τη συσχέτιση της δικογραφίας, που απεστάλη από την προηγούμενη εβδομάδα από τον εφέτη-ανακριτή, την πρόσβαση, δηλαδή, όλων των μελών της εξεταστικής επιτροπής στην δικογραφία των Τεμπών, και την παράταση, τουλάχιστον για μία εβδομάδα, στην κατάθεση των πορισμάτων (των κομμάτων)».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κόκκαλης είπε ότι «η δικογραφία έφυγε από τη Λάρισα την Παρασκευή (23/02/2024)».

Ζήτημα να επανεκκινήσει τις εργασίες της η επιτροπή έθεσε το ΚΚΕ, αλλά αυτό το σενάριο φαντάζει διαδικαστικά πολύ δύσκολο. Ωστόσο, εφόσον προκύψουν σημαντικά νέα δεδομένα από τη δικαστική έρευνα, τότε δεν αποκλείεται να τεθούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αξιώσεις κλήσεις νέων και κρίσιμων μαρτύρων.

Σημειώνεται ότι η εξεταστική επιτροπή αποφάσισε ότι στις 8 Μαρτίου, τα κόμματα θα πρέπει να καταθέσουν τα πορίσματά τους και ότι, αυτά θα συζητηθούν στις 11 Μαρτίου.

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες