Πέτρος Τσιουμάνης

Η χαμένη γενιά και η ευκαιρία για μια πρώτη ρεβάνς

Γράφει ο Πέτρος Τσιουμάνης***

Το 2010 η χώρα χρεοκόπησε. Οι εγχώριες ελίτ με την επιλογή της εσωτερικής υποτίμησης φόρτωσαν την κρίση στους εργαζόμενους ενώ φτωχοποίησαν την μεσαία τάξη.

Το  πολιτικό συστήμα εξέφρασε αυτήν την επιλογή στα μνημόνια που ακολούθησαν με αποτέλεσμα να  καταδικάσει δυο γενιές στην ανέχεια.

Όσοι 20ρηδες και 30ρηδες της περασμένης δεκαετίας χτυπημένοι από την ανεργία δεν αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό υποχρεώθηκαν να προσφέρουν τα πιο παραγωγικά εργασιακά τους χρόνια σχεδόν δωρεάν.

Η διάλυση όσων εργασιακών θεσμικών κατακτήσεων είχανε απομείνει από τον κεκαλυμμένο νεοφιλελευθερισμό της θρησκείας του εκσυγχρονισμού που κυριάρχησε για 15 σχεδόν χρόνια δημιούργησε μια εργασιακή ζούγκλα.

Η αποστέωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με το ξερίζωμα της εθνικής συλλογικής σύμβασης και των κλαδικών συμβάσεων με την ταυτόχρονη περιφερειοποίση στο σύνολο τους,έφερε τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με υπουργική απόφαση και το βάρος ικανοποίησης των μαζικών σύγχρονων εργασιακών αιτημάτων στο επίπεδο επιχειρησιακού σωματείου.

Από τις αρχές του χρόνου η δωδεκαετία 2012-2024 αποτελεί επίσημα χρόνο μαύρης εργασίας.

Καμμία προυπηρεσία δεν αναγνωρίζεται σε αυτό το διάστημα με αποτέλεσμα ενας προσληφθέντας της 15/02/2012 να είναι εργασιακά όμοιος με έναν εργαζόμενο που εισέρχεται στην αγορά εργασίας την 01/01/2024.

Τέσσερις τριετείς ωριμάνσεις που αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό περίπου στο 30% επί του μέσου μισθού στην χώρα χαρίστηκαν στους εργοδότες χωρίς απολύτως κανένα αντάλλαγμα.

Ένας εργαζόμενος με αμοιβή 1000 ευρώ το 2012 και επιχειρησιακή σύμβαση με πρόβλεψη 5% αύξηση ανα τριετία,το 2024 θα είχε μισθό 1215 ευρώ.

Σε αυτό το ποσό θα υπολογιζόταν μια λογική άυξηση των εισαγωγικών κλιμακίων κατά μέσο όρο 10% ανα τριετία.

563 επιπλέον ευρώ.

1000 ευρώ μισθός αντί για 1778 ευρώ.

Σε μια εργασιακή κανονικότητα που πασχίζει να επανέλθει,το μεγάλο στοίχημα των εργαζομένων της  γενιάς των μνημονίων είναι η αναγνώριση των χαμένων μισθολογικών ωριμάνσεων.

Θα αποτελεί μια πρώτη ρεβάνς.

***Ο Πέτρος Τσιουμάνης είναι πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Υπαλλήλων Γερμανός και μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες