Βασίλης Ραούλης

Μονόδρομος η επιτυχία για τη νέα Δημοτική Αρχή!

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής στη Λάρισα, το ερχόμενο Σάββατο, που στην ουσία αποτελεί ένα «τέλος» και ταυτόχρονα ένα «ξεκίνημα».

Το καθαρό αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτωβρίου αναζητά την έκφρασή του σε συγκεκριμένες πολιτικές, που αφορούν στο Δήμο και οι οποίες αναμένεται να εξελιχτούν από 1-1-2024, με την επίσημη ανάληψη των δημαρχιακών καθηκόντων από τον νέο Δήμαρχο της πόλης, Θανάση Μαμάκο.

Γράφω «καθαρό αποτέλεσμα», γιατί η ανάγνωσή του περιέχει μηνύματα πολύ δυνατά για να τα ξεπεράσει κάποιος, είτε από την πλευρά της απερχόμενης  Δημοτικής Αρχής είτε από την πλευρά της νέας.

Η αποδοκιμασία αυτών που φεύγουν έχει αιτίες. Ούτε ουρανοκατέβατη ήταν ούτε «φταίνε οι άλλοι». Ασυνέπεια λόγων και έργων, μεγάλες και ανολοκλήρωτες υποσχέσεις, υποβάθμιση της καθημερινότητας, παραμέληση των γειτονιών και μοντέλο εξουσίας απόμακρο και ξένο με τον πολίτη στην κεντρική του έκφραση. Αν αυτά τα ξεπερνάς γιατί “πονάνε” και καλύπτεσαι πίσω από τους γενικότερους πολιτικούς συσχετισμούς (λες και δεν ίσχυαν για όλους) ή από δήθεν χαμένο χρόνο εξέλιξης της προεκλογικής εκστρατείας λόγω των εκτάκτων καταστάσεων (λες και δεν ίσχυαν και για τους άλλους), απλά εθελοτυφλείς και δικαιώνεις την καταψήφισή σου.  Η πορεία των πραγμάτων θα δείξει το μέγεθος της αποφασιστικότητας των ηττημένων, να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και όχι τη φαντασίωση που βολεύει.

Η εκλογή της νέας δημοτικής αρχής έχει στη βάση της την προσδοκία για μια καλύτερη πόλη, μια καλύτερη καθημερινότητα, μια καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν, αλλά και ένα διαφορετικό μοντέλο άσκησης της εξουσίας που πρέπει να έχει στο επίκεντρο της ένα δήμαρχο «εργάτη της πόλης» και τους πολίτες συμμέτοχους και πρωταγωνιστές.

Ο πολίτης θέλει να αισθάνεται τον Δήμαρχο δικό του άνθρωπο, εκείνον που θα είναι συμπαραστάτης στο πρόβλημά του.

Και λέγοντας πρόβλημα δεν εννοώ μόνο τη λακκούβα, το χαλασμένο πεζοδρόμιο, τα σκουπίδια ή τους βρώμικους δημόσιους χώρους, την κυκλοφοριακή συμφόρηση ή την έλλειψη χώρων στάθμευσης αλλά και την εξυπηρέτησή του χωρίς τα εμπόδια της γραφειοκρατίας, την ισονομία και την ισότιμη αντιμετώπισή του από τις υπηρεσίες του Δήμου, τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην ανάδειξη και λύση των προβλημάτων που βιώνει…

Ο Δήμος οφείλει να αποτελεί τον θεματοφύλακα της κοινωνίας για να μπορεί ο πολίτης να αισθάνεται ότι μπορεί ουσιαστικά, να εμπιστευτεί τους θεσμούς που υποχρεούνται να κάνουν καλύτερο το βιοτικό του επίπεδο.

Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος πρέπει να “ανοίξει” στους πολίτες και να μην αποτελεί ένα κλειστό σύστημα εξουσίας, να εκσυγχρονίσει  τις υπηρεσίες του, να αναβαθμίσει το ανθρώπινο δυναμικό του και κυρίως να προχωρήσει με  ηγεσίες που αντιλαμβάνονται τις αλλαγές γρήγορα, που τολμούν   συνεργασίες  και συμμαχίες  με γνώση, μεθοδολογία, σχέδιο και δράση.

Δίνοντας λύση στο απλό καθημερινό πρόβλημα ο Δήμος  αποκτά άλλη ανάσα και βηματισμό.

Ο πολίτης εισπράττει τον απαιτούμενο σεβασμό και αρχίζει πλέον να εμπιστεύεται τους ανθρώπους που διοικητικά ασχολούνται με τον Δήμο του.

Καθαρές σχέσεις με τους πολίτες και την κοινωνία σημαίνει διαφάνεια παντού, λογοδοσία, προγραμματισμός στη βάση του εφικτού που είναι υλοποιήσιμο και άρα βιώσιμο. Σημαίνει την πραγματική αποτύπωση της κατάστασης στο Δήμο, σε όλα τα επίπεδα, σημαίνει ανάληψη ευθυνών αλλά και καταλογισμός τους, σε εκείνους που ευθύνονται για αρνητικές εξελίξεις.

Η νέα Δημοτική Αρχή είναι «καταδικασμένη να πετύχει», αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του αύριο, απαντώντας στα προβλήματα του σήμερα και θεραπεύοντας τις πληγές που άφησε το χθες.

Χωρίς να «πετάει στα σύννεφα», χωρίς να αγνοεί τις δυσκολίες που το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον δημιουργούν, κοιτώντας χαμηλά, δουλεύοντας συλλογικά και με παραγωγή αποτελεσμάτων, στην αρχή μικρών και στη συνέχεια των μεγάλων που θα οδηγήσουν στο Δήμο της νέας εποχής.

Γιατί για να μιλήσεις για το Σύγχρονο Δήμο που σχεδιάζει την ανάπτυξη της περιοχής επενδύοντας στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και στον προσδιορισμό της ταυτότητας της πόλης (brandname), στη βάση μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης που στηρίζεται στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια αλλά και στις συνέργειες και στις δικτυώσεις, θα πρέπει να έχεις λύσει ή τουλάχιστον να δρομολογήσεις λύσεις, στα βασικά θέματα που επηρεάζουν τη ζωή του καθένα και της καθεμιάς.

Αν ο νέος Δήμαρχος της πόλης μετατρέψει το ποσοστό εμπιστοσύνης που εισέπραξε στις εκλογές σε δύναμη δημιουργίας, ναι!  η επιτυχία θα είναι μονόδρομος !

Βασίλης Ραούλης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες