ΛΑΡΙΣΑ

ΕΕΛ: Σύσκεψη διοικητών των Ευρωπαϊκών στρατηγείων στη Λάρισα

Σε ανακοίνωσή της για τη σύσκεψη διοικητών των Ευρωπαϊκών Στρατηγείων στη Λάρισα η Επιτροπή Ειρήνης αναφέρει:

«Για άλλη μία φορά το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στη Λάρισα (1η Στρατιά) υποδέχθηκε υψηλόβαθμους Έλληνες και ξένους αξιωματούχους προκειμένου να ενημερωθούν και να συντονισθούν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ε.Ε. που βρίσκονται σε εξέλιξη. Yφυπουργοί, αντιστράτηγοι, επιτελείς, διοικητές, με επικεφαλής τον διευθυντή Στρατιωτικού Σχεδιασμού και Ικανότητας Διεξαγωγής της ΕΕ αντιστράτηγο Μισέλ Βαν Ντε Λάαν . Η σύσκεψη αυτή έρχεται μετά την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ στρατηγού Robert Brieger στην Ελλάδα τον οποίον και υπεδέχθη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κων|νος Φλώρος. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και το Ισραήλ, αλλά και στις προκλήσεις ασφαλείας στη Συρία, στη Λιβύη, στο Λίβανο και στο Κόσοβο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συνεισφορά της Ελλάδας σε αποστολές και επιχειρήσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας – ΚΠΑΑ -, στο Σαχέλ, δηλ. στο Μάλι, στη Μοζαμβίκη και στο Νίγηρα, αλλά και στις επιχειρήσεις στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στην Ανατολική Μεσόγειο κλπ.. Επιπρόσθετα υπογραμμίσθηκε η συμβολή της Ελλάδας στην ΕΕ με το «Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ε.Ε.» στη Λάρισα. Αναφορά έγινε και στην πρόοδο υλοποίησης των κύριων στόχων της «Στρατηγικής Πυξίδας» η οποία «παρέχει στην ΕΕ ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για ισχυρότερη πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ε.Ε. έως το 2030».

Η Ε.Ε. αυτή τη στιγμή διεξάγει πάνω από 16 ιμπεριαλιστικές αποστολές στρατιωτικού και μη χαρακτήρα σε τρεις διαφορετικές ηπείρους. Σε αυτές συμμετέχει και το ελληνικό κράτος με την αποστολή στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού. Το Στρατηγείο στη Λάρισα παίζει κομβικό ρόλο σε όλες αυτές τις πολεμικές επιχειρήσεις. Θυμίζουμε επίσης ότι η Λάρισα είναι πλέον μια Νατοϊκή βάση, με drowns, με τα θηριώδη global hawk με ατέλειωτες πολεμικές ασκήσεις. Αλήθεια, που επιχειρούμε; Εναντίον ποιων λαών; Τι μας έκαναν; Και ποια θα είναι η απάντησή τους αν γενικευθεί ο πόλεμος;

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας (μέλος της ΕΕΔΥΕ) εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της και καταγγέλει αυτούς τους σχεδιασμούς που εμπλέκουν όλο και περισσότερο τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Καταγγέλει τη μετατροπή της Λάρισας σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με στόχο άλλες χώρες.

Είναι εμπαιγμός τα παραμύθια περί «άμυνας», «ασφάλειας», «επίτευξης κοινωνικής ειρήνης», «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δίνουν άλλοθι στους ιμπεριαλιστές ώστε να προωθούν τα σχέδιά τους σε μια σειρά περιοχές που διεξάγονται συγκρούσεις και δεινοπαθούν οι λαοί.

Η επικίνδυνη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους συμβαδίζει με την αντιλαϊκή πολιτική. Ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί ήδη πληρώνουν τις συνέπειες μέσω των ανατιμήσεων στην ενέργεια, στην ακρίβεια στα είδη διατροφής, στα τεράστια κενά στην υγεία, παιδεία, πρόνοια, στις χρόνιες ελλείψεις σε βασικά έργα υποδομής – προστασίας από τις πυρκαγιές, τους σεισμούς, τις πλημμύρες τις οποίες έζησε πρόσφατα εφιαλτικά η Θεσσαλία. Ακόμα περιμένουν

τις αποζημιώσεις τους οι πληγέντες. Μετράνε και την τελευταία δεκάρα όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες,ενώ την ίδια ώρα θυσιάζουν για πολεμικές δαπάνες πάνω από 6,7 δις. ευρώ το χρόνο.

Καταγγέλουμε και καταδικάζουμε αυτή την πολιτική που από τη μια βάζει στο «μάτι του κυκλώνα» τη χώρα μας και από την άλλη φτωχοποιεί όλο και περισσότερο το λαό.

Για την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) μοναδική διέξοδο αποτελεί το αποφασιστικό δυνάμωμα του αγώνα για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Γιατί πιστεύουμε ότι αυτή είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας, που απαντά στα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαών και ταυτόχρονα δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο στη σύγχρονη αντιιμπεριαλιστική – αντιπολεμική δράση».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες