Πέτρος Τσιουμάνης

Τα μικροτσίπ βρίσκονται παντού

Γράφει ο Πέτρος Τσιουμάνης*

Στα smartphone,στα αυτοκίνητα,στα ψυγεία,στα μηχανήματα των χειρουργείων των νοσοκομείων,στους πυραύλους που σκοτώνουν αμάχους αυτήν την στιγμή σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Η ετήσια παραγωγή τους είναι περισσότερη από όλους τους κόκκους άμμου όλων των παραλιών της γης ενώ η ισχύς τους αυξάνεται εκθετικά κάθε δυο χρόνια. Δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν τέτοιος ρυθμος ανάπτυξης για οποιοδήποτε παραγόμενο προϊόν.

Το 90% των πιο προηγμένων μικροτσίπ, των επονομαζόμενων ως 5 νανόμετρων, παράγεται στην Ταϊβάν ενώ το ζήτημα μπορεί να γίνει ακόμα πιο πολύπλοκο.

Αυτή η παραγωγή, πραγματοποιείται από μια εταιρία, συγκεντρωμένη, ως επι το πλείστον σε ένα εργοστάσιο της πρωτεύουσας της Ταιβάν, Ταιπέι, την TSMC.

Το πόσο παράλογο φαίνεται να είναι τόσο συγκεντρωμένη η παραγωγή του σημαντικότερου προϊόντος μπορεί να απαντηθεί μόνο εξετάζοντας την λογική που διέπει τις παραγωγικές σχέσεις αυτήν την στιγμή στον πλανήτη.

Ως αποτέλεσμα του νεοφιλελευθερισμού,δεν υπάρχει καμμία λογική.

Ας σκεφτούμε μόνο ότι μια διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα των μικροτσίπ, λόγω πανδημίας έφερε ελλείψεις σε όλα τα προϊόντα με άμεση η έμμεση σχέση με αυτήν την τεχνολογία. Σχεδόν σε όλων δηλαδή.

Δεν μπορεί να είναι καν μετρήσιμο τι θα γίνει αν η Ταιβαν γίνει το επίκεντρο μιας νέας ανάφλεξης στον πλανήτη.

Ο νεοφιλελευθερισμός των ασύδοτων αγορών με την υποτιθέμενη αυτορρύθμιση γεννά μόνο τέρατα. Απο την παραγωγή μέχρι κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Για τα 8 δισεκατομμύρια του πλανήτη ένας κόσμος χωρις τηλεοράσεις, smartphone, tablets, υπολογιστές, μοιάζει αδιανόητος.

Ακόμα όμως πιο αδιανόητο, για όλους όσους ταυτίζουν όλα αυτά τα προϊόντα με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, είναι ότι για να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν στο μέλλον μοναδική προϋπόθεση είναι η υπέρβαση αυτού του τρόπου παραγωγής.

Αρχικά η κεντρικά σχεδιασμένη παραγωγή.

Και μετά αλλάζουν όλα.

*Ο Πέτρος Τσιουμάνης είναι πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Υπαλλήλων Γερμανός και μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες