Πέτρος Τσιουμάνης

Η απεργία των σεναριογράφων στις ΗΠΑ

Γράφει ο Πέτρος Τσιουμάνης**

Μετά από 150 μήνες συνεχούς απεργίας, το σωματείο των σεναριογράφων στις ΗΠΑ (WGA) υπογράφοντας μια προσωρινή συμφωνία με την Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP),τερμάτισε την μεγαλύτερη εργατική κινητοποίηση εν εξελίξει στον πλανήτη.

Η ιχνηλάτηση αυτής της σημαντικότατης συμφωνίας και των επιτευγμάτων της,τόσο ως προς τα μέσα όσο και προς τον σκόπο καθώς και τον μετασχηματισμό που έφερε στον κλάδο των σεναριογράφων αποτελεί σημείο καμπής για όλες τις εργατικές διεκδικήσεις στο κέντρο,αλλά και στην περιφέρεια του μέρους της υφηλίου που ελέγχουν οι ΗΠΑ.

Η σύμβαση τριετούς διάρκειας μεταξύ αλλων περιλαμβάνει:

  • Αύξηση 5% στις κατώτατες αμοιβές με την υπογραφή της σύμβασης,4% τον Μάιο του 2024 και 3,5% τον Μάιο του 2025.Όλες αυτές οι αυξήσεις είναι πάνω από τον εθνικό πληθωρισμό των Η.Π.Α. που αυτην την στιγμή τρέχει με 3,67%.
  • Σημαντικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.
  • Ρύθμιση στο ανύπαρκτο μέχρι τώρα πλαίσιο χρησιμοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης στην συγγραφή σεναρίων.(ΑΙ).Η συμφωνία διασφαλίζει ότι δεν μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να γράψει σενάρια ή να μετασχηματίσει ήδη υπάρχοντα.Επίσης δεν μπορούν ήδη υπάρχοντα σενάρια να χρησιμοποιηθούν για διασικασίες μηχανικής μάθησης της ΑΙ.
  • Ρύθμιση της cloud και streaming διαδιακασίας.Θα υπάρχει πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις προβολες στις streaming πλατφόρμες κάτι που δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα.
  • Στελέχωση της ομάδας της σεναριογράφων που αναλαμβάνει ένα έργο κατ’ελάχιστον στα 6 ατομα.

Μια συλλογικότητα λοιπόν,ανέλυσε την κατάσταση στον κλάδο της και για τους σωστούς λόγους και με τους σωστούς τρόπους κατάφερε να αναβαθμίσει την σύγκρουση με τους εργοδότες,βγαίνοντας σε απεργία.

Μετέφερε την ανάλυση στο κοινωνικό πεδίο,αποκτώντας υλικό χαρακτήρα και προσέφερε στα μέλη της αλλά και σε ολόκληρη την εργατική τάξη μια νίκη.

Απλωσε την διεκδίκηση σε όλο το φάσμα των εργασιακών σχέσεων,χτύπησε την πανταχούσα παρούσα υποστελέχωση,την αναπαραγωγή της υπεραξίας στο διηνεκές με την αμοιβή για το στριμάρισμα των έργων και ρύθμισε για πρώτη φορά το πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης σε ένα κλάδο.

Καθόλου άσχημα για μια εποχή που ο συνδικαλισμός αφορίζεται και προσωποποιείται σε καρικατούρες για την κοινωνία του θεάματος,σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι σεναριογράφοι στις ΗΠΑ με τον αγώνα τους και οι ηθοποιοί που τον συνεχίζουν, απέδειξαν πως οι λογαριασμοί με την ιστορία δεν έχουν κλείσει.Ακόμα κι αν ο συσχετισμός δυνάμεων είναι καταθλιπτικός απέναντι στο κόσμο της εργασίας,οφείλουμε το ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός.

Ο Πέτρος Τσιουμάνης είναι πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Υπαλλήλων Γερμανός και μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες