Πέτρος Τσιουμάνης

Ο κόσμος αλλάζει αλγόριθμο

Του Πέτρου Τσιουμάνη*

Στην 15η σύνοδο των BRICS στην Νότιο Αφρική,αποφασίστηκε η διεύρυνση του συνασπισμού κι έτσι από την πρωτοχρονιά του 2024 εντάσσονται ως πλήρη μέλη,η Αργεντινή,το Ιράν,η Αιθιοπία,η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Με ενεργειακούς όρους από τις 10 πρώτες χώρες σε παραγωγή πετρελαίου οι 6 ανήκουν στους BRICS+ ενώ από την πρώτη πεντάδα ο συνασπισμός έχει τις 3.

Οι νέοι BRICS των 11 μελών, αντιπροσωπεύουν έτσι πλέον το 41,5% του Παγκόσμιου ΑΕΠ [έναντι του 30% των G7], συγκεντρώνουν σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (έναντι 10% του πληθυσμού των G7) ενώ εκπροσωπούν ένα σαφή πιο νεανικό και ενεργά παραγωγικό πληθυσμό έναντι του γηρασμένου πληθυσμού της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Μέσα σε έξι χρόνια  από το χρονικό σημείο που οι εσωτερικές αντιθέσεις μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας κυρίως,δημιουργούσανε ένα βαθύ ρήγμα,η εργαλειοποίηση του δολαρίου από την Δύση για εξασθένηση του αναπτυσσόμενου Παγκοσμίου Νότου  μέσω οικονομικών κυρώσεων,έφεραν προ το πυλών ένα νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Στις 26 σελίδες της Διακήρυξης του Γιοχάνεσμπουρκ,που αποτέλεσε το κείμενο συμπερασμάτων του του συνεδρίου,διαφαίνεται η προσήλωση στην αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής του παγκόσμιου εμπορίου με στόχο την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης και της πείνας,μέσω προώθησης βιώσιμων συστημάτων γεωργικής παραγωγής.

Γεωπολιτικά,η διαμεσολάβηση της Κίνας στην διένεξη Ιράν και Σαουδικής Αραβίας που πλέον αποτελούν μέλη του συνασπισμού,δείχνει το δρόμο για το μέλλον ενώ η Αφρική ως παγκόσμιο ορυχείο βρέθηκε στο επίκεντρο επιζητώντας Αφρικανικές λύσεις στα Αφρικανικά προβλήματα.

Στην εικόνα που πλέον καθορίζει σχεδόν τα πάντα,η σύγκριση μεταξύ της Δύσης που ηγείται ο Τζο Μπάιντεν που μόλις δέκα ημέρες πριν τον πήρε ο ύπνος σε συνάντηση με τους πυρόπληκτους της Χαβαης,είναι συντριπτικά υπέρ των BRICS+ των Σι,Πούτιν,Μόντι και Λούλα.

Σε αυτόν τον κόσμο που ολοένα γίνεται και πιο πολύπλοκος,το κρίσιμο ερώτημα για το τι έρχεται,απαντάται από την παγκόσμια διανόηση και τα think tank με μια βουτιά στο παρελθόν, εστιάζοντας στο 1848,χρονιά σταθμός για ότι επακολούθησε μετά.

Εκεί πρέπει να εστιάσουμε τον αλγόριθμο κι εμείς.

Ο Πέτρος Τσιουμάνης είναι πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Υπαλλήλων Γερμανός και μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες