Ανδρέας ΓιουρμετάκηςΛΑΡΙΣΑ

Άμα σε πάρουν στην πλάκα…

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Γιουρμετάκης

Ο ΔΙΠΛΑΝΟΣ στην ξαπλώστρα, ήταν από τη Θεσσαλονίκη. Το παχύ λάμδα στην εκφορά του λόγου του πρόδιδε την καταγωγή του. Οπαδός του ΠΑΟΚ προφανώς, αξιολογούσε τους υπουργούς της κυβέρνησης διά των αθλητικών τους επιδόσεων: «Ρε μαλάκα, όταν ο Κικίλιας έπαιζε μπάσκετ στον Πανιώνιο, τον είχαν βάλει να μαρκάρει τον Μαματζιόλα σε ένα ματς με τον ΠΑΟΚ… Και ο Μαματζιόλας σε εκείνο το ματς έβαλε εφτά τρίποντα! Ποιος; Ο Μαματζιολας! Και φωνάζει μετά από τριάντα χρόνια  ο Μητσοτάκης τον Κικίλια και τον βάζει υπουργό να μαρκάρει την κλιματική αλλαγή! Πλάκα με κάνεις;»

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ που μπορεί να πάθει μια κυβέρνηση είναι να βλέπει τους πολίτες να κάνουν πλάκα με τους υπουργούς της. Να αξιολογούν το έργο τους γελώντας. Και αυτό τις τελευταίες ημέρες συμβαίνει. Και δεν συμβαίνει στις ξαπλώστρες μόνο από πολίτες που μπορεί να είναι και οπαδοί αντιπάλων παρατάξεων, αλλά παντού: Αποτυπώνεται κυρίως στις σοβαρές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. Είτε στις παραπολιτικές στήλες που επιτρέπεται να κρίνουν με σκωπτικό τρόπο τα τεκταινόμενα της πολιτικής επικαιρότητας, είτε στα σκίτσα που συμπυκνώνουν την πολιτική κριτική σε δυο λέξεις και είναι αδυσώπητα: «Υπουργείο προστασίας του υπουργού» χαρακτηρίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην χθεσινή «Καθημερινή» ο σκιτσογράφος της Ηλίας Μακρής με μια τεράστια προσωπογραφία του κ. Οικονόμου. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον άλλο σκιτσογράφο της εφημερίδας Δημήτρη Χαντζόπουλο, που στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής δημοσίευε την συνομιλία δύο πολιτών για τα γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας: «Ήταν η κακιά η ώρα» λέει ο ένας απ’ αυτούς, «διότι όλοι οι υπεύθυνοι ήταν στις θέσεις τους. Αν την είχαν κάνει με κανα ιστιοπλοϊκό όπως ο Μηταράκης το παλικάρι μπορεί και να ζούσε»!

ΔΥΟ (από τα πολλά) χαρακτηριστικά δείγματα σε σκίτσα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας. Αν ήμουν ο κ. Οικονόμου θα είχα σπεύσει να εξαφανιστώ από προσώπου γης, ώστε να απαλλάξω τον πρωθυπουργό από την ανάγκη να αλλάξει υπουργό Προστασίας του Πολίτη ξανά  δέκα μόλις ημέρες αφότου άλλαξε τον προηγούμενο… Αλλά και πάλι, γιατί να αποχωρήσει οικειοθελώς ο κ. Οικονόμου; Φταίει αυτός που τον τοποθέτησαν εν μια νυκτί σε ένα κρίσιμο υπουργείο; Που τον «αξιολόγησαν» (οι κυβερνώντες που εκτιμούν υποτίθεται όσο κανείς άλλος την αξιολόγηση) ως ικανό να αναλάβει την πάταξη της εγκληματικότητας; Ο ίδιος άνθρωπος επί τέσσερα χρόνια κυβερνητικός εκπρόσωπος με αμφιλεγόμενες επιδόσεις… Για λίγες ημέρες υφυπουργός Αθλητισμού… Και μέσα σε μια νύχτα, εξ ανάγκης Προστασίας  του Πολίτη! Τέτοιο πολυεργαλείο! Οπως θαλεγε κι ο παοκτσης της ξαπλώστρας «all around υπουργός που ξέρει απ’ όλα!»

ΜΑΛΛΟΝ δεν ήταν σε φόρμα για να συνεχίσουμε σε αθλητικό στυλ ο πρωθυπουργός όταν έφτιαχνε την κυβέρνηση. Ή απλώς, σκέφτηκε όπως ο πρωταγωνιστής ενός άλλου σκίτσου του Χαντζόπουλου στην «Καθημερινή»: «Όπως ψηφίσαμε Κυριάκο επειδή οι άλλοι είναι τρισχειρότεροι, έτσι κι αυτός κρατάει αυτούς τους υπουργούς επειδή οι άλλοι είναι τρισχειρότεροι». Επιχείρημα στο οποίο θα μπορούσε να επιμένει, γιατί όλα τ’ άλλα είναι τρισχειρότερα.

ΟΠΩΣ και να’ χει, πριν καν συμπληρώσει δίμηνο η κυβέρνηση από την δεύτερη εκλογική της νίκη, μετράει τέσσερα περιστατικά γελοιοποίησης του λεγόμενου «επιτελικού κράτους», όπου το ένα φιάσκο διαδέχεται το άλλο. Αντανακλαστικά μηδέν. Μόνο αφορισμοί της κρατικής αναποτελεσματικότητας που ως γνωστόν είναι προϊόν της διαχρονικής πολιτικής κουλτούρας της χώρας.

Ε ΚΑΙ; Η κυβέρνηση αυτή και κάθε κυβέρνηση πριν υποσχεθεί κάτι, οφείλει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τα πραγματικά δεδομένα και όλες βεβαίως τις παθογένειες της χώρας. Όχι να τις συντηρεί για να τις επικαλείται όταν της τύχει η στραβή. Ακούω διάφορους υπουργούς στα τηλεοπτικά πάνελ να επαναλαμβάνουν με άλλα λόγια το περίφημο «αυτή είναι η Ελλάδα» του Κώστα Σημίτη μετά το ναυάγιο του Σάμινα. Αν όντως, «αυτή είναι η Ελλάδα», αυτοί που οφείλουν να την αλλάξουν είναι αυτοί  που φιλοδοξούν να την κυβερνήσουν. «Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν είναι αστυνομικός για να καταστρώνει σχέδια αντιμετώπισης των χούλιγκαν» ήταν η αντίδραση του κ. Οικονόμου μετά το φιάσκο της νέας Φιλαδέλφειας. Ένας υπουργός που δανείζεται την λογική του Γιαννάκη στο δημοτικό σχολείο που επιχειρεί να αποποιηθεί κάθε ευθύνης του για μια αταξία με την φράση «δεν φταίω εγώ κυρία»…

ΑΣ ΤΟ ΕΧΕΙ υπόψη της η κυβέρνηση: Τώρα, που η επίκληση του «μπαμπούλα» του ΣυΡιζΑ τελείωσε και τελείωσαν μαζί της και οι συγκρίσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση, οι απαιτήσεις της κοινωνίας που την εμπιστεύτηκε μεγάλωσαν. Αντίπαλός της είναι μόνο τα προβλήματα. Και η κατάρα της δεύτερης τετραετίας που οδήγησε σε έξοδο όλους τους πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης, πρέπει να λειτουργεί διδακτικά για όσους διατρέχουν ήδη την δεύτερη τετραετία τους.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις