Πέτρος Τσιουμάνης

Ένα απρόσμενο σύμβολο αντίστασης του 21ου αιώνα δημιουργείται

Γράφει ο Πέτρος Τσιουμάνης***

Στην Αφρική συμβαίνουν ιστορικά γεγονότα. Στον Νίγηρα,μια πάμπτωχη χώρα 25 εκατομμυρίων ανθρώπων με κατά κεφαλή ΑΕΠ 500 δολάρια, χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους υποστηρίζουν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, κάνοντάς απλοικές αλλά καθόλου απλουστευτικές ερωτήσεις.

Πως είναι δυνατόν να ζούμε σε ένα τόπο με τεράστιας αξίας ορυκτό πλούτο όπως ουράνιο, χρυσό, διαμάντια και πετρέλαιο και να λιμοκτονούμε;

Η Γαλλία κύριος αποδέκτης του ουρανίου της περιοχής για τα πυρηνικά της εργοστάσια, ψέλλισε απειλές για να λάβει άμεσα την προειδοποίηση μιας πρώην αποικίας της, της Αλγερίας, ότι θα χτυπήσει τις γαλλικές δυνάμεις αν επιτεθούν στο Νίγηρα.

Λίγες μέρες πριν η Αλγερία είχε καταθέσει αίτηση ένταξης στους BRICS ενώ περίπου τις ίδιες ημέρες διεξαγόταν η σύνοδος Ρωσίας – Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη, όπου οι 17 χώρες που συμμετείχαν υιοθέτησαν πλήρως την σινορωσική ατζέντα.

Αποδολαριοποίηση, μέσω δημιουργίας εναλλακτικού παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος και ανταλλακτηρίου χρυσού στην Μόσχα, πέρα από αυτό του Λονδίνου.

Στην σύνοδο αυτή ανέτειλε το άστρο του Ιμπραημ Τραορέ, πρόεδρου της Μπουρκίνα Φάσο,ως νεότερου κυβερνήτη χώρας στον πλανήτη, έχοντας όλα τα χαρακτηριστικά, για να ηγηθεί ενός νέου αντιαποικιοκρατικού γύρου ολόκληρης της Αφρικής.

 Αρκετή ουσία και πολύ ελκυστική εικόνα.

Δυνατός συνδυασμός για να επιχειρηθεί πάνω του η δημιουργία ενός συμβόλου αντίστασης του 21ου αιώνα. 

***Ο Πέτρος Τσιουμάνης είναι πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Υπαλλήλων Γερμανός και μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες