Βασίλης Ραούλης

Λάθος επαναλαμβανόμενο δεν είναι τυχαίο! – Μια τριλογία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές…

(Το πρώτο μέρος ΕΔΩ)

Αντί προλόγου: Όταν έγραφα το κείμενο, δεν είχε ανακοινωθεί η στήριξη του ΠΑΣΟΚ στον Δημήτρη Κουρέτα. Δεν υπήρχε λόγος να αλλάξω ούτε ένα κόμμα. Τα λάθη του 2019 επαναλαμβάνονται , η πολιτική αυτονομία πάει περίπατο και το ΠΑΣΟΚ πετά άλλα 5 χρόνια στην αυτοδιοίκηση, προσπαθώντας να παίξει το ρόλο του σωσιβίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια και του συστήματος εξουσίας Καλογιάννη στο Δήμο Λαρισαίων. Το πολιτικό αλισβερίσι στα χειρότερά του…

Η «μάχη» της Περιφέρειας έχει καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά και σαν τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ένα σοβαρό κόμμα, που καταλαβαίνει ότι ο χώρος της αυτοδιοίκησης δεν είναι πολιτικά ουδέτερος.  Στρατηγική Ανάπτυξης, σχεδιασμός  και πορεία στο μέλλον της περιφέρειας, αξιοποίηση δυνατοτήτων, χρηματοδοτικά εργαλεία, διαχείριση δημόσιου χρήματος, διαφάνεια, σπάσιμο στεγανών και συμπλεγμάτων με «εργολαβικά» συμφέροντα, ενεργοποίηση πολιτών κ.α. προσδίδουν στο θεσμό ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα κ.α.   Διαφορετικές απόψεις, αντιλήψεις και πολιτικές θα συγκρουστούν για να προκύψει είτε το νέο που πρέπει να ανατρέψει τις υπάρχουσες ισορροπίες είτε η κυριαρχία του παλιού με ότι αυτό συνεπάγεται…

Και αυτές τις απόψεις , αυτές στις αντιλήψεις πρέπει να αναδείξει , να υπερασπιστεί και να κάνει σημαία του, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης.

Το περιεχόμενο της ανάπτυξης κάθε νομού και συνολικά της Περιφέρειας, οι προτεραιότητες της πολιτικής σου για αυτήν, τα μεγάλα θέματα της επόμενης δεκαετίας δεν μπορούν να είναι ξεκομμένα και ξένα  από αυτά που πρεσβεύεις σε κεντρικό επίπεδο. Ούτε να από-πολιτικοποιηθούν, ούτε να «στρογγυλέψουν», ούτε να προσαρμοστούν σε άλλες, διαφορετικές αντιλήψεις.

Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, που θέλει να επανακτήσει τους δεσμούς του με την κοινωνία, είναι μονόδρομος ο καθαρός λόγος, η συγκεκριμένη πρόταση με τα δικά της πολιτικά χαρακτηριστικά.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Τις πολιτικές μάχες τις δίνεις με πολιτικά στελέχη και όχι με «φίλους».

Πολιτικό στέλεχος με γνώση της αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας, επικεφαλής παράταξης, με διάθεση να δώσει μάχες και να υπερασπιστεί την αυτονομία της πολιτικής του πρότασης.

Ομάδα στελεχών από κάθε νομό, που θα στρατευτούν σε μια μάχη με ορίζοντα πενταετίας.

Αυτόνομη παράταξη στην Περιφέρεια, χωρίς συνεργασίες που οδηγούν σε αδιέξοδα.

Συλλογική λειτουργία και οργανωμένη παρέμβαση σε ολόκληρη την Περιφέρεια.

Αν χάθηκαν ευκαιρίες τα προηγούμενα χρόνια δεν είναι δυνατόν να χάσεις και τα επόμενα πέντε.

Ειδικά σήμερα που κανένας δεν θα σε κατηγορήσει ούτε θα σε κρίνει αρνητικά αν δεν καταφέρεις να κάνεις τη μεγάλη ανατροπή , με τις υπάρχουσες πολιτικές ισορροπίες και τη δύναμη που πρόσθεσε στο πρόσωπο του νυν Περιφερειάρχη, το «σιωπητήριο» των τελευταίων χρόνων.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αναζητήσει σε αυτές τις Περιφερειακές εκλογές τους «σκαπανείς» μιας νέας αυτοδιοικητικής περιόδου, στα πρόσωπα των δικών του στελεχών, μακριά από «μεταγραφές» εντυπώσεων που το υπάρχον σύστημα εξουσίας μπορεί εύκολα να ελέγξει.

Αν θέλει να πάει μπροστά και να προχωρήσει σε μια καινούργια εποχή, οφείλει να κοιτάξει μόνο μπροστά και όχι πίσω, αντιγράφοντας και επαναλαμβάνοντας αποτυχημένες πολιτικές πρακτικές.

Μπορεί;

Αυτό είναι το ζητούμενο και θα φανεί…

Βασίλης Ραούλης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες