ΑΕΛΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

«Κόκκινη κάρτα» ομόφωνα από την αντιπολίτευση στον Καλογιάννη για το AEL FC ARENA – Καταγγέλθηκε αιφνιδιασμός, την Πέμπτη νέα συνεδρίαση

Ένα θέμα που παρουσιάστηκε αιφνίδια μέσω δελτίου τύπου το μεσημέρι της Τρίτης από τη Δημοτική Αρχή Λάρισας ως «επιστροφή του γηπέδου AEL FC ARENA στην πόλη» προκάλεσε υψηλούς τόνους στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας το απόγευμα, με την αντιπολίτευση με απόλυτη ομοφωνία να αρνείται την ένταξη του προς συζήτηση, καταγγέλλοντας αιφνιδιασμό και έλλειψη πραγματικής ενημέρωσης.

Ουσιαστικά στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος κ. Απόστολος Καλογιάννης παρουσίασε ένα σχέδιο όπου ο Δήμος Λαρισαίων θα μπει ως «εγγυητής» σε μία συμφωνία μεταξύ της ΠΑΕ ΑΕΛ, της ιδιοκτήτριας του γηπέδου «Γήπεδο Α.Ε.» και της Intrum που διαχειρίζεται τα δάνεια του κ. Πηλαδάκη, μέσω της μίσθωσης χώρων στο γήπεδο ώστε να δίνονται ετησίως 55.000 ευρώ για τα επόμενα 34 χρόνια. Τούτο διότι το fund ζήτησε επιπρόσθετες εγγυήσεις για να αποδεχθεί τη συμφωνία με την ΠΑΕ ΑΕΛ για χρήση του γηπέδου, με ένα μίνιμουμ ποσό που θα της καταβάλλεται ετησίως. Το σχέδιο λοιπόν που έφερε ο κ. Καλογιάννης προβλέπει τη δημιουργία μίας αναπτυξιακής εταιρείας η οποία θα αναλάβει την υποχρέωση των μισθώσεων για τα επόμενα 34 χρόνια, με τον Δήμο να νοικιάζει γραφεία για διάφορες εκδηλώσεις, αλλά και να έχει δικαίωμα χρήσης κατά τη μη αγωνιστική περίοδο για συναυλίες κλπ.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ… ΠΟΔΙ

Εντούτοις, όλα τα παραπάνω προέκυψαν κατά τη συνεδρίαση, με σύσσωμους τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να διερωτώνται γιατί το θέμα ήρθε τόσο αιφνίδια και με μία ελλιπέστατη εισήγηση, καταγγέλλοντας τον κ. Καλογιάννη πως επιχειρεί να φέρει προ τετελεσμένων το σώμα και να το οδηγήσει σε μία απόφαση που υπερβαίνει τη θητεία του, αφού αφορά τα επόμενα 34 χρόνια.

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΜΑΚΟΣ

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θανάσης Μαμάκος είπε χαρακτηριστικά πως «λάβαμε τα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης και τις συνημμένες εισηγήσεις. Γι’ αυτά τα δύο ζητήματα υπάρχουν εισηγήσεις μισής σελίδας χωρίς να λένε τίποτε. Μία εν λευκώ εξουσιοδότηση προς τον δήμαρχο προκειμένου να υποβάλει πρόταση στη διεύθυνση αναπτυξιακής πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών. Χωρίς καμία ενημέρωση. Από εκεί και πέρα βλέπουμε δελτίο τύπου ότι το γήπεδο επανέρχεται στην πόλη, στην ΑΕΛ…

Οτιδήποτε είναι καλό για την πόλη για τους Λαρισαίους και για την ΑΕΛ μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Όλα αυτά με όρους διαφάνειας και πλήρους ενημέρωσης. Επειδή διανύουμε μία περίοδο δύο μηνών πριν τις εκλογές και επειδή κανείς να μη μπορεί να προδικάσει ποια θα είναι η ετυμηγορία των Λαρισαίων πολιτών, ζητούμε την αναβολή ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση. Ένα τόσο σημαντικό θέμα πρέπει να γίνει ζήτημα της πόλης και όχι μίας παράταξης… Να γίνει διαπαραταξιακή που θα διαχειριστεί το θέμα».

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Πέτρος Κρίκκης ζήτησε επίσης αναβολή του θέματος κάνοντας λόγο για «ελλιπέστατες εισηγήσεις, ενώ ο δήμαρχος ζητά εξουσιοδότηση χωρίς κανένα σχέδιο… να μη συζητηθεί και μάλιστα όταν τα θέματα έρχονται λίγες ώρες και με αυτό τον τρόπο…

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΟΥΛΑΣ

Ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Αξιών» κ. Παναγιώτης Γούλας συμφώνησε με τους προλαλήσαντες, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «έπρεπε το θέμα να έρθει με εμπεριστατωμένες εισηγήσεις, ζητάμε την αναβολή και να έρθει όπως πρέπει με όλες τις εισηγήσεις που άπτονται του θέματος».

Ο ΝΙΚΟΣ ΓΑΜΒΡΟΥΛΑΣ

Ο επικεφαλής της «Ορμής Ανανέωσης» κ. Νίκος Γαμβρούλας μίλησε για «μη σοβαρή διαδικασία» προσθέτοντας ότι «δεν είναι εισήγηση αυτό που ήρθε. Προφανέστατα χρειάζεται ενημέρωση και ο κύριος Δήμαρχος να ήταν στη θέση μας, το ίδιο θα ζητούσε, θα διαμαρτυρόταν και ο ίδιος».

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΑΡΑΣ

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαρισαίων Κοινόν» κ. Δημήτρης Τσιάρας υπενθύμισε πως τον Ιανουάριο του 2021 ο κ. Καλογιάννης «έλεγε ότι το θέμα του γηπέδου έχει οριστικά κλείσει. Το θεωρούμε πολύ πρόχειρο και περίεργο να έρθει ένα τόσο σοβαρό θέμα λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση. Να μετατεθεί το θέμα αφού δημιουργηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή αφού όλες οι παρατάξεις έχουμε πλήρη γνώση για τις συμβάσεις».

ΟΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης έδειξε να παραδέχεται το ζήτημα της ενημέρωσης που έβαλε η αντιπολίτευση, λέγοντας ωστόσο πως «έχει επείγοντα χαρακτηριστικά».

Μίλησε για «πολύμηνη συζήτηση γιατί στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται διαφορετικοί φορείς».

Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Η επάνοδος της ομάδας στο ARENA είχε ως προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη του κ. Πηλαδάκη και της Intrum. Έπρεπε να είχε χαρακτηριστικά εγγύησης στο όνομα του Δήμου. Από τις συζητήσεις προέκυψε ότι η ομάδα μπορεί να κάνει τη δική της σύμβαση. Η τράπεζα προκειμένου αυτή η σύμβαση να είναι ενεργή, ζητά την εγγύηση του Δήμου. Η μόνη εγγύηση του Δήμου που μπορεί να υπάρξει, είναι η ενοικίαση κάποιων χώρων, η εγγύηση λειτουργίας κάποιων χώρων μέσα στο γήπεδο έναντι κάποιου τιμήματος. Υπάρχει η πρόταση μίας σύμβασης του Δήμου για συγκεκριμένα ακίνητα, γραφεία και στη μη αγωνιστική περίοδο η αξιοποίηση για αθλητικά γεγονότα, events του Δήμου, συναυλίες και λοιπά…

Το βιαστικό της υπόθεσης έχει σχέση με το γεγονός ότι η ομάδα μπροστά από την αγωνιστική της περίοδο έχει ανάγκες για τα εισιτήρια, τις προπονήσεις κλπ. Η συμφωνία υπήρξε, η ΑΕΛ κάνει τη δική της σύμβασης, ο Δήμος παίρνει κάποια γραφεία έναντι κάποιου τιμήματος. Ως φορέας εγγυάται το προχώρημα της συμφωνίας αυτής και η «Γήπεδο Α.Ε.» δια του κ. Πηλαδάκη συμφωνεί στο σχέδιο αυτό. Η συμφωνία αυτή φαίνεται ότι μπορεί να εγκριθεί από την Intrum θέλει γρήγορη απόφαση του Δ.Σ. αν όλοι μας σκεφτόμαστε όπως δηλώνουμε την ομάδα και τη δυνατότητά της να εξασφαλίσει μία καλή πορεία που το ίδιο το ARENA φαίνεται ότι εγγυάται.

Το θέμα έρχεται με δύο διατάξεις διότι ο Δήμος Λαρισαίων δε μπορεί να νοικιάσει οποιοδήποτε χώρο πάνω από 12 χρόνια, δε μπορεί να φθάσει στα 34 χρόνια που απαιτεί εταιρεία ειδικού σκοπού. Αυτό μπορεί να γίνει με εταιρεία ειδικού σκοπού. Είναι πολύ καθαρή συμφωνία, δεν υπάρχει καμία άλλη πίσω από κλειστές πόρτες συζήτηση, υπάρχει η ανάγκη ο Δήμος να εγγυηθεί προς την Intrumτο συγκεκριμένο ενοίκιο. Είναι ποσό της τάξης των 55.000 το χρόνο. Άρα στα 34 χρόνια ο Δήμος θα επιβαρυνθεί κάτι λιγότερο από 2 εκ. ευρώ».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΕΛ

Παρέμβαση στη συνεδρίαση έκανε και ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ κ. Αχιλλέας Νταβέλης, ο οποίος υποστήριξε πως από την πλευρά της ΠΑΕ υπάρχει ήδη συμφωνία, ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων πως «εάν η συμφωνία οδηγηθεί σε ναυάγιο αυτό σημαίνει ότι και η υπόθεση ARENA FC οδηγείται σε ναυάγιο. Αυτό δεν είναι κινδυνολογία, είναι πραγματικότητα».

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Η αντιπολίτευση ωστόσο δεν φάνηκε να πείθεται στα όσα υποστηρίξει στην τοποθέτησή του ο κ. Καλογιάννης, ζητώντας εύλογα αναλυτική ενημέρωση εγγράφως για όλο το σχέδιο της πρότασης.

Έτσι, αποφασίστηκε να αναβληθεί το θέμα για μεθαύριο Πέμπτη, προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση στο σώμα, ώστε να ακολουθήσει κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δείτε φωτογραφίες από τη συνεδρίαση:

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες