ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Λάρισα: Βαριές καμπάνες στους νεαρούς παραθεριστές των Μεσαγγάλων που για …πλάκα πήραν την μπουλντόζα και κατέστρεφαν ότι έβρισκαν μπροστά τους 

Με ποινές φυλάκισης 18 και 27 μηνών καταδικάστηκαν χθες από το Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Λάρισας ένας 18χρονος και ένας 26χρονος αντίστοιχα, που κρίθηκαν ένοχοι για διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας με φωτιά κατ’ εξακολούθηση και πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος από κοινού, ενώ ο 26χρονος κρίθηκε ένοχος για την πρόσθετη κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στη διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, με φωτιά κατ’ εξακολούθηση.

Οι δύο καταδικασθέντες ήταν μέλη μιας πενταμελούς παρέας που απαρτίζονταν ακόμη από δύο 16χρονους μαθητές που ως ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν στο μέλλον, όπως στο μέλλον θα δικαστεί και το πέμπτο μέλος της παρέας, ένας 23χρονος, που διέφυγε της σύλληψης στο πλαίσιο του Αυτοφώρου.

Πέντε νεαροί που έδειξαν έντονη παραβατική συμπεριφορά αφού, ενώ παραθέριζαν στα παράλια, σύμφωνα και με την έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Τεμπών, προχώρησαν σε «πρωτοφανείς πράξεις», όπως αναφέρθηκε χθες στο Δικαστήριο, για τα χρονικά των Μεσαγγάλων προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές, «είτε για πλάκα, είτε για να διασκεδάσουν, είτε επειδή βρέθηκαν σε ευδιάθετη κατάσταση», όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Εισαγγελέας της έδρας, διευκρινίζοντας ότι «το κίνητρο δεν έχει τόση σημασία όσο το αποτέλεσμα, οι ζημιές».

Οι πέντε νεαροί, τέσσερα σχεδόν διαδοχικά βράδια, πυρπόλησαν εγκαταστάσεις και εξοπλισμό ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, στη συνέχεια έθεσαν σε λειτουργία ένα μηχάνημα έργων (μπουλντόζα) ξηλώνοντας μια ράμπα ΑμεΑ, γκρεμίζοντας δύο δέντρα, παρα- σύροντας μία στάση και προκαλώντας φθορές στο οδόστρωμα.

Ενώ ένα ακόμα βράδυ προτού συλληφθούν, προκάλεσαν φθορές σε παραλιακό αναψυκτήριο σκίζοντας 65 ξαπλώστρες θαλάσσης γιατί η ιδιοκτήτρια του καταστήματος τους παρατήρησε μια ημέρα για τη στάση τους και αισθανό μενοι… «προσβεβλημένοι», όπως αναφέρθηκε χθες στο δικαστήριο, το επόμενο βράδυ προκάλεσαν φθορές.

ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, στις 3 τα ξημερώματα της 6ης Ιουλίου και στον κυκλικό κόμ

βο Μεσαγγάλων, ο 16χρονος και ο 18χρονος, με τη συνδρομή του 16χρονου και του 26χρονου, αφού έσπασαν το παράθυρο του συνοδηγού αυτοκινήτου εταιρείας φύλαξης έριξαν βενζίνη και έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να καταστραφεί ολοσχερώς. Μετά τη 1 τα ξημερώματα της 8ης Ιουλίου ο 16χρονος και ο 18χρονος με τις οδηγίες έτερου συλληφθέντα έσπα- σαν με πέτρα το τζάμι φυλακίου της ίδιας εταιρείας φύλαξης και έριξαν βενζίνη, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο φυλάκιο. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι και οι πέντε νεαροί τα ξημερώματα της 5ης Ιουλίου έθεσαν σε λειτουργία μπουλν- τόζα τεχνικής εταιρείας προκαλώντας φθορές σε υποδομές του Δήμου Τεμπών στην παραλία «Καράβια» των Μεσαγγάλων.

Τέλος, τα ξημερώματα της 6ης Ιουλίου, οι δύο 16χρονοι μαθητές προκάλεσαν φθορές σε παραλιακό μπαρ – αναψυκτήριο σκίζοντας 65 ξαπλώστρες προκαλώντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, φθορές αξίας 2.500 ευρώ.

ΖΗΤΑΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ

Στα γεγονότα αναφέρθηκαν με καταθέσεις τους διάφοροι μάρτυρες, μεταξύ των οποίων αστυνομικός του Τμήματος Τεμπών, ο χειριστής του μηχανήματος έργων, ένας αντιδήμαρχος, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας φύλαξης, όπως και μάρτυρες υπεράσπισης.

Με τον 18χρονο, περιγράφοντας τις πράξεις στις οποίες συμμετείχε, να διευκρινίζει πως δεν είχαν κάποιο κίνητρο για τη διπλή επίθεση στην εταιρεία σεκιούριτι και δηλώνοντας πως βιντεοσκοπούσε ο ίδιος τις πράξεις, τις απέδωσε στην επήρεια αλκοόλ, ενώ ανα- γνωρίζοντας ότι πρόκειται για λάθος, ζήτησε συγγνώμη.

Ο 26χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ ζήτησε συγγνώμη για την απόφασή του, ξημερώματα άλλης ημέρας και σε συμβάν που δεν αφορούσε τη χθεσινή υπόθεση, να θέσει σε λειτουργία την μπουλντόζα προκειμένου να… καθαρίσει τα χόρτα σε διπλανό οικόπεδο από το δικό του με αφορμή κοινωνικό γεγονός. Ο ισχυρισμός ότι «πήρε λάθρα» ξημερώματα «ένα μεγάλο ερπυστριοφόρο μηχάνημα για να καλλωπίσει το οικόπεδο» χαρακτηρίστηκε έωλος από την Εισαγγελέα της έδρας η οποία παρατήρησε «πλείστες αντιφάσεις», αλλά και την «ψευδομαρτυρία» μάρτυρα υπεράσπισης, για να καταλήξει υπογραμμίζοντας ότι «δεν υφίσταται καμία αμφιβολία» περί της ενοχής των κατηγορουμένων.

Το Δικαστήριο έκρινε ένοχους του δύο νεαρούς και με την αναγνώριση ελαφρυντικών επέβαλε στον 18χρονο ποινή φυλάκισης 18 μηνών, ενώ στον 26χρονο επέβαλε ποινή φυλάκισης 27 μηνών με τριετή αναστολή και για τους δύο.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία – Βαγγέλης Κακάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες