ΛΑΡΙΣΑ

Επίσκεψη Γερμανών μαθητών στη Λάρισα στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής μαθητών

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Λάρισας με το Gymnasium Lapperdorf της Βαυαρίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Λάρισας: «Προηγήθηκε επίσκεψη των δικών μας μαθητών από τις 25 μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2023. Οι ανταλλαγές μαθητών με ευρωπαϊκά σχολεία και η συνεργασία μαζί τους είναι ένας από τους στόχους που έχει θέσει το σχολείο μας και πραγματοποιεί με μεγάλη επιτυχία, επιτυχία η οποία αποτυπώθηκε στα πρόσωπα των παιδιών την ημέρα του αποχαιρετισμού με δάκρυα και αγκαλιές.

Η ανταλλαγή αυτή χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το ΕΓΙΝ (Ελληνο-γερμανικό Ίδρυμα Νεότητας) και είχε ως θέμα έρευνας την Ιστορική Μνήμη και ιδιαίτερα: «Παιδιά και έφηβοι στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής- Η αντίσταση, το τραύμα και η απώλεια». Οι μαθητές των δυο σχολείων συνεργάστηκαν, ερεύνησαν και επισκέφθηκαν τα Μαρτυρικά χωριά του νομού μας – Τσαριτσάνη και Δομένικο- όπου και ξεναγήθηκαν από τους κ. Θ. Βαθράκη και κ. Στ. Ψωμιάδη.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το Μουσείο Πόλης του Βόλου όπου ξεναγήθηκαν στο τμήμα του μουσείου που αφορά την Κατοχή και την Αντίσταση στον Βόλο από τον κ. Ιωάννη Εμφιετζίδη. Πραγματοποίησαν έναν ιστορικό περίπατο στο κέντρο της πόλης του Βόλου ακούγοντας προφορικές μαρτυρίες από την Κατοχή και την Αντίσταση και τέλος επισκέφθηκαν το Μαρτυρικό χωριό της Δράκειας όπου ο κ. Κουτής, προϊστάμενος του Μουσείου Πόλης, τους ξενάγησε στον χώρο Μνήμης και αναφέρθηκε στα γεγονότα του Δεκέμβρη του 1943.

Ιδιαίτερη σημασία για την έρευνά μας είχε και η συνάντησή μας με την κα Αλίνα Μωυσή, πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας καθώς και με τον Κο Σαλτιέλ Μωυσή, μαθηματικό, ο οποίος αναφέρθηκε στις εμπειρίες της μητέρας του από το στρατόπεδο του Άουσβιτς. Τους ευχαριστούμε όλους πάρα πολύ για τη χαρά με την οποία δέχθηκαν την πρόσκλησή μας και τον χρόνο που μας διέθεσαν.

Στις ευχαριστίες μας δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους γονείς οι οποίοι σε κάθε μας κάλεσμα υπήρξαν βοηθοί και συμπαραστάτες. Χωρίς αυτούς δε θα ήταν πραγματοποιήσιμη αυτή η ανταλλαγή.

Ιδιαίτερη αναφορά νιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε και σε τοπικές επιχειρήσεις, τους χορηγούς μας , οι οποίοι με αφθονία μας προσέφεραν τρόφιμα, παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα και υλικό ώστε να πραγματοποιήσουμε τα εργαστήρια αλλά και την τελική μας εκδήλωση την Παρασκευή 13 Μαρτίου στο σχολείο μας. Ευχαριστούμε πολύ:

  • Την εταιρεία ΛΑΜΡΠΟΥΛΗΣ ΑΒΕ – ΟΠΟΡΕΛΛΟ ΑΕΒΕ – ΛΑΡΙΣΑ και προσωπικά τον κο Λαμπρούλη Κωνσταντίνο, για την προσφορά 200 πακέτων με υγιεινό πρωινό
  • Την εταιρεία EXELIXIS – ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΟΤΩΝ – ΤΡΟΦΙΜΩΝ και προσωπικά τον κο Άρη Παπαευθυμίου για την προσφορά αναψυκτικών, νερών και παραδοσιακών χωριάτικων θεσσαλικών πιτών
  • Την εταιρεία PFSΑΕΒΕ και προσωπικά τον κο Παπαγεωργίου Φώτη για την προσφορά του σε είδη κρέατος.
  • Την εταιρεία EUROSALΑΕ – ΛΑΡΙΣΑ και τον κο Ψύρρα για την προσφορά εδεσμάτων και σαλτσών.
  • Την εταιρεία BREADFACTORYΛΑΡΙΣΑΣ για την προσφορά της σε γλυκά.
  • Την εταιρεία ΧΩΤΟΣ ΑΒΕΕ για την προσφορά της σε τυρί φέτα
  • Την εταιρεία Κατσαρός & Σια ΕΕ για την προσφορά συσκευασμένου ούζου για τις οικογένειες των παιδιών στη Γερμανία
  • Την εταιρεία ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ και προσωπικά τον Παντελή Καρυπίδη, για την προσφορά οίνου στην εκδήλωση και δώρων στους Γερμανούς φιλοξενούμενους
  • Την εταιρεία Όλυμπος
  • Την εταιρεία LIDL

Πραγματικά χωρίς την βοήθεια όλων των παραπάνω η πραγματοποίηση της τελικής εκδήλωσης δεν θα ήταν εφικτή. Ευχαριστούμε πολύ και ελπίζουμε στη βοήθεια όλων σας και σε μελλοντικές μας δράσεις.

Θα πρέπει να αναφερθούμε, τέλος, και στα αποτελέσματα της εμπειρίας αυτής της ανταλλαγής. Οι μαθητές με ευχάριστο και βιωματικό τρόπο βελτιώνουν τις δεξιότητες επικοινωνίας, της ομαδικής συνεργασίας και της προσαρμοστικότητας σε διεθνές περιβάλλον με ασφάλεια και συμμετέχοντας σε ενδιαφέρουσες δράσεις και προγράμματα.

Εμείς, ως 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Λάρισας δεσμευόμαστε να φροντίσουμε τις εμπειρίες αυτές να τις ζήσουν όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά και να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο και συνεργασίες και με άλλα σχολεία της πόλης μας, προς την κατεύθυνση αυτή.

Με την πικρή γεύση του αποχωρισμού και την υπόσχεση παντοτινής φιλίας σήμερα Σάββατο 13 Μαΐου, αποχαιρετήσαμε τους Γερμανούς φιλοξενούμενούς μας και προετοιμαζόμαστε για νέες συνεργασίες για τη σχολική χρονιά 2023-24.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες