ΛΑΡΙΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Που θα κάνουμε τριήμερο στη Λάρισα; Δείτε όλες τις εκδηλώσεις για ένα αποκριάτικο ξεφάντωμα!

Σε ρυθμούς καρναβαλιού κινείται το τριήμερο της Αποκριάς ολόκληρος ο νομός της Λάρισας με πληθώρα εκδηλώσεων ανά περιοχή. Εκδηλώσεις που «ξαναζωντανεύουν» μετά από τρία χρόνια αδράνειας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με μοναδικό σκοπό τη διασκέδαση του κόσμου και την αναβίωση παλιών καλών εποχών.

Φυσικά την πρωτιά έχει το Τυρναβίτικο καρναβάλι και μπουρανί, την παρέλαση του οποίου θα παρουσιάσει ο Τόνις Σφήνος. Ακόμη, παρέλαση με άρματα θα πραγματοποιηθεί σε Φάρσαλα και Συκούριο, ενώ από τις υπόλοιπες περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας δεν θα λείψουν τα καθιερωμένα έθιμα με το άναμμα της φωτιάς, τα «κούλουμα» της Καθαράς Δευτέρας με όλα τα σαρακοστιανά και το γαϊτανάκι, συνοδευόμενα από ορχήστρες με μπόλικη μουσική.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα που θα ισχύσει σε κάθε Δήμο – περιοχή:

Στη Λάρισα

Σήμερα Σάββατο της τρανής Αποκριάς (25 Φεβρουαρίου 2023) θα αναβιώσουν τα «μπουλούκια» καρναβαλιστών, εκδήλωση που πραγματοποιείται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς της περιοχής.

Από τις 11:30 το πρωί η ορχήστρα κρουστών του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, θα κάνει τη δυναμική έναρξη των δρώμενων, προαναγγέλλοντας την άφιξη των καρναβαλιστών στο κέντρο.

Ξεκινώντας κατά τις 12 το μεσημέρι από διαφορετικά σημεία – γειτονιές, τραγουδώντας και χορεύοντας, τα μπουλούκια θα κάνουν μια στάση στην πλατεία Ταχυδρομείου για να καταλήξουν στην Κεντρική πλατεία, όπου θα στηθεί μεγάλο παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι με την ορχήστρα του Παναγιώτη Λάλεζα και τα Χάλκινα της Γουμένισσας του Αλέξανδρου Ζώρα.

Τέλος, για σήμερα Σάββατο 25 Φεβρουαρίου το Θεσσαλικό Θέατρο διοργανώνει μετά τις 9 μ.μ. αποκριάτικο πάρτι στον Μύλο 1927.

Την Καθαρή Δευτέρα, ο Δήμος Λαρισαίων διοργανώνει στο Κλειστό Γήπεδο της Νεάπολης εκδήλωση με νηστίσιμα παραδοσιακά εδέσματα και μουσική από μουσικούς μέλη της Λαϊκής και της Παραδοσιακής Ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Στο Δήμο Φαρσάλων

Σήμερα Σάββατο, μία όμορφη αποκριάτικη παιδική εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 4 το μεσημέρι, στην πλατεία Δημαρχείου των Φαρσάλων, υπό τη διοργάνωση του Δήμου Φαρσάλων και του ΟΠΑΚΠΑ.

Επαγγελματίες διασκεδαστές θα χαρίσουν χαρούμενες στιγμές σε μικρούς και μεγάλους, ενώ τα παιδιά των ΚΔΑΠ του Δήμου θα κατασκευάζουν αποκριάτικες μάσκες που θα μοιράζουν στους παρευρισκόμενους.

Αύριο Κυριακή της Αποκριάς, θα γίνει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, το «Καρναβάλι των Χρωμάτων», στις 4 το μεσημέρι, στην οδό Λαρίσης.

Περίπου 400 καρναβαλιστές θα δώσουν το παρών, με πέντε άρματα και πάνω από δέκα πεζοπόρα τμήματα.

Ταυτόχρονα με την παρέλαση τη μουσική της οποίας θα επιλέγει dj, το δικό της χρώμα θα δίνει θεατρική ομάδα με ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ, κλόουν και εντυπωσιακές φουσκωτές φιγούρες καρτούν ύψους 3,5 μέτρων, που θα χορεύουν και θα συμμετέχουν ενεργά στη μεγάλη αποκριάτικη γιορτή των Φαρσάλων.

Επίσης, το ρυθμό θα δίνουν οι διάσημοι «Caracatu» ένα σύνολο Αφροβραζιλιάνικων κρουστών που κινούνται σε ρυθμούς Samba Reggae και Samba Afro.

Στο τέλος της παρέλασης, στην πλατεία Δημαρχείου, θα γίνουν βραβεύσεις συμμετεχόντων, θα πλεχτεί το γαϊτανάκι, ενώ θα καεί και ο βασιλιάς καρνάβαλος, το φετινό θέμα του οποίου θα αφορά την κλιματική αλλαγή.

Την Καθαρά Δευτέρα θα γιορτάσουμε παραδοσιακά, με ζωντανή μουσική (σε Χτούρι και Πλατάνα), σαρακοστιανά και χορευτικά (στην Πλατάνα του Ναρθακίου) στη θέση «Χτούρι» της Δημοτικής Ενότητας Ενιπέα, στη θέση «Πλατάνα» έξω από το Ναρθάκι και στα Βρυσιά.

Στο Δήμο Τυρνάβου

Το πρόγραμμα για σήμερα Σάββατο 25 Φεβρουαρίου

  • Το μπαλέτο του Πιοτρ Τσαϊκόφσκι σε παρουσίαση της Λίμνης των Κύκνων, από την καρναβαλική ομάδα ΖΟΥΛΟΥ στη Κεντρική Πλατεία Τυρνάβου ώρα 9:00 μ.μ.
  • Ένα ξέφρενο Latin party στο Παπιγιόν All Day Coffee Bar! Dj ο Nikos D.
  • Μασκέ πάρτι στο Groupie. Dj set Flashbach. Carnival – Disco – Techno – Pop – 80s90s00s – Trash.
  • GANGSTITUDE PARTY στο Block 10 με τον Dj PLATON S. Μαζί του live set ο ASAP RITZ να μας διασκεδάσουν μέχρι το πρωί σε μια βραδιά όπου η διασκέδαση θα χτυπήσει κόκκινο.
  • Masque Cartoon Edition Party στο Brali με τους Dj Panos K & Panos Pliatsikas.

Για αύριο Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

  • Συναυλία Φιλαρμονικών σε αποκριάτικους ρυθμούς στην Κεντρική πλατεία Τυρνάβου, στις 13:30. Συμμετέχουν οι: Φιλαρμονική Δήμου Καλαμαριάς, Φιλαρμονική Μακρυγιάλου, Φιλαρμονική Δήμου Σκύδρας, Φιλαρμονική Δήμου Τυρνάβου.
  • Η Μεγάλη Παρέλαση στις 6:30 μ.μ.
  • Το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου στην Κεντρική Πλατεία συνοδεύεται από χιλιάδες πυροτεχνήματα που θα φωτίσουν τον Τυρναβίτικο ουρανό σε ένα φαντασμαγορικό θέαμα.
  • Ο Δήμος Τυρνάβου παρουσιάζει το μοναδικό Τόνι Σφήνο και την ομάδα του σε μία συναυλία με απεριόριστο κέφι και πολύ χορό. Κεντρική Πλατεία Τυρνάβου.
  • Μετά τη μεγάλη παρέλαση η Οικογένεια Addams επιστρέφει στο Παπιγιόν All Day Coffee Bar σε ξέφρενους ρυθμούς από τον Dj Daniel!
  • Pro Parade Party στο μίνι μάρκετ – café Η Γειτονιά μας. Αρχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για την παρέλαση από τις 14:30 με Dj Βασίλη Καπουράνη.
  • Big Parade “Dia De Los Muertos” All Day Party στο Groupie.
  • Κινούμαστε στους ξέφρενους ρυθμούς του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού στο Block 10. Μια βραδιά που θα μας μείνει αξέχαστη!
  • Η μεγάλη παρέλαση. Μαζευόμαστε από νωρίς στο Brali για να κυβερνήσουμε την παρέλαση όλοι μαζί. Και μετά το τέλος της παρέλασης σας περιμένουμε πάλι πίσω για να συνεχίσουμε αδιάκοπα με κέφι και χορό.
  • Η μεγάλη μέρα έφτασε και το Τυρναβίτικο Καρναβάλι είναι εδώ μετά από τρία χρόνια απουσίας. Μετά την Παρέλαση ένα ατελείωτο ξεφάντωμα στο ΘΕΜΑ Coffee Music Bar.

Για την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

  • Το παραδοσιακό έθιμο του Μπουρανί αναβιώνει από τις 11:30 π.μ. στον Προφήτη Ηλία με το Σύλλογο Γαϊτανάκι Μπουρανί και τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου Τυρνάβου και του Ποντιακού Συλλόγου Τυρνάβου – Βοτανοχωρίου. Και από το μεσημέρι και μετά το Γαϊτανάκι Μπουρανί συνεχίζει στην πλατεία Αγοράς με δρώμενα και πειράγματα της ημέρας.
  • Τυρναβίτικα έθιμα και το δρώμενο του Μπουρανί στην Κεντρική πλατεία Τυρνάβου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, 11:00 π.μ.
  • Κούλουμα, χοροί και τραγούδια στην Κεντρική πλατεία Αμπελώνα.
  • Παραδοσιακά Κούλουμα – Γαϊτανάκι, χοροί και τραγούδια σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Τυρνάβου.
  • Η Ανδρομέδα «social events room» ανοιχτά από το πρωί στον λόφο του Προφήτη Ηλία στον Τύρναβο.
  • Μετά τη μεγάλη παρέλαση έρχεται τα Μπουρανί σε ένα πάρτι χωρίς ταμπού μέχρι τελικής πτώσης στο Παπιγιόν All Day Coffee Bar!
  • Dj set KOSMOSH. Chris Kios και 30 Leaves στο Groupie.
  • Καθαρά Δευτέρα μεσημέρι στο Αναψυκτήριο με ζωντανή μουσική από το συγκρότημα Banda Entopica.
  • Μπρε μπρε μπρε το μπουρανί…… στο Block 10. Κοντά μας ο Dj ZA! Μπρε μπρε μπρε το μπουρανί και των Παναγιωτάδων το αυτί! Ξορκίζουμε την Αποκριά στο Brali με τις μουσικές επιλογές των Dj Panos K & Panos Pliatsikas.
  • Την Καθαρά Δευτέρα αναβιώνουν τα διονυσιακά έθιμα με παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής και όχι μόνο με τη μοναδική Τυρναβίτικη Κομπανία στο ΘΕΜΑ Coffee Music Bar. Μαζί οι: Φίλιππος Λιάνος, Γιάννης Ταουσάνης και Γιώργος Γράβαλος από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Στην Κοινότητα Γιάννουλης

Την Καθαρά Δευτέρα (27 Φεβρουαρίου 2023) η Κοινότητα Γιάννουλης του Δήμου Λαρισαίων μαζί με τους κατοίκους των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις στην πλατεία των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης «Μελίνα Μερκούρη» με ώρα έναρξης 11:00 π.μ.

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν μουσική, χορό, τραγούδι, φασολάδα, λαγάνα, σαρακοστιανά εδέσματα και αρκετό κρασί με πολλές εκπλήξεις.

Στο Δήμο Τεμπών

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν αύριο Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 με το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στις πλατείες και στα πρώην δημοτικά σχολεία των χωριών, ξεκινώντας από τις 17:30 στην πλατεία Μακρυχωρίου με παιδικές εκδηλώσεις, γαιτανάκι και συνεχίζοντας στα άλλα μέρη του Δήμου, όπως στην Αιγάνη, στους Γόννους, στην Ελάτεια, στον Ευαγγελισμό, στην Καλλιπεύκη, στο Καλοχώρι, στην Κουλούρα, στην Κρανιά, στην Όσσα, στον Παραπόταμο, στο Πουρνάρι, στον Πυργετό, στη Ραψάνη, στο Συκούριο και στο Χειμάδι.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα παράλια του Δήμου, στο Καστρί Λουτρό, στα Μεσάγγαλα και στην Κουλούρα.

Ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, οι εκδηλώσεις ξεκινούν από το πρωί με την παραδοσιακή φασολάδα, τις λαγάνες και όλα τα σαρακοστιανά εδέσματα και τον χαλβά στα χωριά: Αιγάνη, Γόννοι, Ελάτεια, Ευαγγελισμό, Καλλιπεύκη, Καλοχώρι, Κρανιά, Όσσα, Παραπόταμο, Πουρνάρι, Πυργετό, Ραψάνη, Συκούριο και Χειμάδι.

Όσοι επιζητούν το θαλασσινό αεράκι, μπορούν να επισκεφθούν τα παράλια του Δήμου Τεμπών και συγκεκριμένα το Καστρί Λουτρό, τα Μεσάγγαλα και την Κουλούρα.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις κορυφώνονται στις 14:00 το μεσημέρι στο Συκούριο με την καθιερωμένη παρέλαση των αρμάτων.

Στο Χειμάδι του Δήμου Τεμπών

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Χειμαδίου διοργανώνει σήμερα Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 11:00 π.μ. παιδικό αποκριάτικο πάρτι στο χώρο του ΜΕΣ με ξέφρενο γλέντι για τους μικρούς μας φίλους.

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 θα γίνει το άναμμα της παραδοσιακής φωτιάς στο χώρο του ΜΕΣ με κρασί, χορό και τραγούδι.

Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023 θα προσφερθεί η παραδοσιακή φασολάδα και άλλα νηστίσιμα εδέσματα στην πλατεία του χωριού.

Επίσης, θα υπάρξει γαϊτανάκι και σαρακοστιανά έθιμα.

Στην Ανατολή Αγιάς

Ο Σύλλογος Ανατολιτών «Ιωάννης ο Πρόδρομος» διοργανώνει αποκριάτικο ξεφάντωμα, για μικρούς και μεγάλους, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου.

Η βραδιά θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. με το παραδοσιακό έθιμο του ανάμματος της φωτιάς! Στη συνέχεια θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι στο σχολείο, με άφθονο κρασί και ψητά προσφορά του Συλλόγου. Την ορχήστρα θα απαρτίσουν οι: Κωσταβέλης Γιώργος στο μπουζούκι και στο τραγούδι, Κωσταβέλης Αποστόλης στο κλαρίνο και Μπέσας Δημήτρης στο τραγούδι.

Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, στην αυλή του σχολείου, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν νηστίσιμες λιχουδιές, παραδοσιακή λαγάνα και φασολάδα.

Στην Δήμητρα Αγιάς

Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δήμητρας Αγιάς θα δώσει το δικό του «παρών» με εκδήλωση με άφθονα σαρακοστιανά, κρασί και τσίπουρο.

Αντίστοιχο γλέντι θα στηθεί στην πλατεία του χωριού, στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου με τον Δημήτρη Μιχαλέ στο κλαρίνο, τον Χρήστο Αγριόδημο στο τραγούδι και τον Ηλία Τσακνάκη στο ακορντεόν.
Στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου και ώρα 11:30 π.μ. «Πλέκοντας το γαϊτανάκι» στις γειτονιές του χωριού με την συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας και γλέντι με δημοτική ορχήστρα έξω από το Πνευματικό Κέντρο.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες