ΛΑΡΙΣΑ

Λαρισαίοι καλλιτέχνες: «Πρωτόγνωρη η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις» (βίντεο)

«Η πρωτόγνωρη συμμετοχή καλλιτεχνών στη χώρα στη 48ωρη απεργία αλλά και η μαζική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και στην πόλη μας, μάς δίνει μεγάλη δύναμη» τόνισε σε δηλώσεις του ο γραμματέας του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου κ. Αχιλλέας Σίμος από τη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στα τοπικά Μέσα σήμερα, το μεσημέρι της Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

«Το μπόι μας είναι μεγαλύτερο για να διεκδικήσουμε την τέχνη που μας αξίζει» επεσήμανε στη συνέχεια, αναφέροντας πως: «Είναι σημαντικό πως στη Λάρισα οι εργαζόμενοι σε πάνω από 27 χώρους πολιτισμού απήργησαν, ενώ πάνω από 48 φορείς, σύλλογοι και σωματεία στήριξαν και συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση.»

Αναλυτικά όσοι συμμετείχαν: Σύλλογος Καθηγητών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, MOS Dance Theater (Manauver on stage), Ένωση Γυναικών Λάρισας (Μέλος ΟΓΕ), Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Παράρτημα Λάρισας), Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 27ου Δημοτικού Σχολείου, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Λυκείου, Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Λάρισας, «Θέατρο Τεχνών» και οι ηθοποιοί του, «Θεσσαλικό Θέατρο» και οι ηθοποιοί του, Εκπρόσωποι του Δημοτικού Ωδείου Βόλου και της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, τμήμα πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, ο βουλευτής του ΚΚΕ – Λαμπρούλης Γιώργος, ο αντιπρόεδρος τους Εργατικού Κέντρου Λάρισας Γιάννης Μπλέκος, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Γυμνασίου Λάρισας, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ομορφοχωρίου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν.Λάρισας, Επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας Τάσος Τσιαπλές, Θεατρική Ομάδα Εργατικού Κέντρου Λάρισας «Γιάννης Νεγρεπόντης», Εργαστήρι Παραδοσιακής – Λαϊκής Μουσικής “Μελωδία”, τμήματα μουσικής στο Σύγχρονο Ωδείο και τις Λέσχες Πολιτισμού του Δήμου Λάρισας, τα Εργαστήρια από το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου (ΣΜΟΥΘ), η μουσική σχολή Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ, η Μουσική Σχολή Δήμου Τυρνάβου, η Φιλαρμονική καθώς και ο Σύλλογος Μουσικών Εκτελεστών της Φιλαρμονικής Τυρνάβου, Σύλλογος Μουσικών Εκτελεστών Φιλαρμονικής του Δήμου Λάρισας, οι καθηγητές χορού και μουσικής της Ανώτερης Σχολής Χορού του Δήμου Λαρισαίων και οι καθηγητές χορού στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου Λάρισας, «Σχοινοβάτης – Έκφραση», η Σχολή Μπαλέτου Μαρίας Δαλαμάγκα, το MSBalletSchool, Τμήματα χορού της Βασιλικής Σαγόνα και της Ρούλας Καραφέρη, Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ΕΛΜΕ Λάρισας, ΔΑΣ – ΟΤΑ Λάρισας, Σύλλογος Επαγγελματιών Δισκοθετών Λάρισας.

Τα αιτήματα των καλλιτεχνών:

  • Απόσυρση τώρα της απαράδεκτης τροπολογίας 1565/23 που ήρθε μετά το ΠΔ και κάνει χειρότερα τα πράγματα προοπτικά. Καμία σκέψη για υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών στο επίπεδο της μεταλυκειακής κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.).
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλους τους χώρους: Λυρική, Ωδεία, τηλεόραση, συναυλίες, στούντιο, εστίαση, πίστες, παράδοση
  • Συγκρότηση Δημόσιων και Δωρεάν αποκλειστικά Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα Πανεπιστήμια, που να καλύπτουν τα αντικείμενα των Μουσικών, των Ηθοποιών, των Χορευτών, των Σκηνοθετών.
  • Αναβάθμιση των Καλλιτεχνικών σπουδών όπως και των Καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο. Ανάπτυξη συστήματος Δημόσιας και Δωρεάν Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης από τα σχολικά χρόνια ως και το Πανεπιστήμιο.
  • Να προχωρήσει άμεσα η συγκρότηση επιτροπών των αντίστοιχων υπουργείων για την αναγνώριση των σπουδών που έχουν κάνει οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων.
  • Αντιστοίχηση παλαιότερων Τίτλων σπουδών με ευθύνη των Πανεπιστημίων και του ΥΠΑΙΘ.

Κλείνοντας ο κ. Αχιλλέας Σίμος γνωστοποίησε πως αύριο 8 Φεβρουαρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί νέα απεργία και συγκέντρωση στις 12 μ. στο Εργατικό Κέντρο αναφέροντας τα εξής:

«Το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και τα υπόλοιπα καλλιτεχνικά σωματεία δεν κάνουν πίσω! Η ασάφειες που παραμένουν με τις τροπολογίες της κυβέρνησης πχ για το πως γίνονται σήμερα οι προσλήψεις στα Ωδεία με βάση του ΠΔ, πρέπει να διευκρινιστούν τώρα! Στην “Βαρυχειμωνιά” που φέρνει η κυβέρνηση στις καλλιτεχνικές σπουδές και τα δικαιώματά μας απαντάμε με συλλογικούς αγώνες :

Παίρνουμε όλα τα μέτρα για την οργάνωση και την επιτυχία της Απεργίας αύριο 8/2. Συγκέντρωση στις 12:00 στην ισόγεια αίθουσα του ΕΚΛ. Συνεχίζουμε την προσπάθεια συνάδελφοι σε Live και εκδηλώσεις να απευθύνονται στο κοινό για τις εξελίξεις στον κλάδο.

Δυστυχώς τα μεγάλα γεγονότα δεν μας προειδοποιούν. Το έχουμε βιώσει πρόσφατα όταν εν μέσω των αγώνων μας στην καρδιά της πανδημίας ένας μεγάλος σεισμός χτύπησε την Λάρισα. Σήμερα, κάποια χιλιόμετρα μακριά εργαζόμενοι απροστάτευτοι παλεύουν στα ερείπια μιας βιβλικής καταστροφής. Οι καλλιτέχνες δηλώνουμε παρών και για άλλη μια φορά μπαίνουμε μπροστά! Μαζί με τον αγώνα που κάνουμε για τα δικαιώματά μας οργανώνουμε τώρα την Αλληλεγγύη γιατί οι «ΛΑΟΙ ΣΩΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ». Συγκεντρώνουμε υλική βοήθεια για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας. Έχουμε την πικρή πείρα από τις μεγάλες τραγωδίες και καταστροφές στην Ελλάδα, όπου όμως η αλληλεγγύη, η οργάνωση και η δράση των συνδικάτων και του λαού μας αποτέλεσε ασπίδα προστασίας και ουσιαστικής βοήθειας στα θύματα των καταστροφών. Τα υλικά που συγκεντρώνονται είναι τα εξής: Κουβέρτες, γάλα σε σκόνη, πάνες ενηλίκων/μωρών, σερβιέτες, απορρυπαντικά ρούχων, ορούς, γάζες, χανζαπλάστ, είδη ατομικής υγιεινής. Ξεκινάμε από αύριο το πρωί καλώντας τους συναδέλφους και όλους τους εργαζόμενους να έρθουν στις 12.00 στην συγκέντρωσή μας φέρνοντας και μια σακούλα με πράγματα για υλική στήριξη στους πληγέντες. Θα σταλούν από τα σωματεία μας στα σωματεία της περιοχής σε Τουρκία και Συρία.

Συμμετοχή με τον αντιπρόσωπο του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας την Κυριακή 12/2. Επιδιώκουμε και με την δική μας συμβολή να πραγματοποιηθεί σε κλίμα αισιοδοξίας και ανάτασης το συνέδριο των εργαζόμενων της πόλη μας!

Συγκρότηση ομάδας συναδέλφων για την προετοιμασία σχεδίων ΣΣΕ και αμοιβολογίου για μουσικούς σε νυχτερινά μαγαζιά και παραδοσιακούς καλλιτέχνες!

Συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα με διάφορες μορφές, με συσκέψεις, εκδηλώσεις κλπ Ακόμη θα παρθούν πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της προβολής και της λειτουργίας του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ. Ταυτόχρονα προχτές αποφασίστηκαν οι βασικοί άξονες όλου του έτους για τις δράσεις των μουσικών!

Στις 8/2 η μόνη παράσταση που ανεβαίνει είναι η Απεργία μας!».

Επισημαίνεται πως το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου συγκεντρώνει κάθε πρωί και απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας.

Τα υλικά που συγκεντρώνονται είναι τα εξής: κουβέρτες, γάλα σε σκόνη, πάνες ενηλίκων/μωρών, σερβιέτες, απορρυπαντικά ρούχων, ορούς, γάζες, χανζαπλάστ, είδη ατομικής υγιεινής.

Δείτε βίντεο:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες