ΛΑΡΙΣΑ

Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας: «Ένα ακόμη προσχεδιασμένο έγκλημα σε βάρος των εργαζόμενων του δήμου, από τη διοίκηση Καλογιάννη»

Σε ανακοίνωση των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας Πέτρου Κρίκη, Γιάννη Παναγιώτου και Γιώργου Παπαδούλη αναφορικά με την 24ωρη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, επισημαίνονται τα εξής:

«Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α. που με τις ψήφους των υπολοίπων του δημοτικού συμβουλίου Λαρισαίων, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, καταστρατηγούν το 5νθήμερο εργασίας στην υπηρεσία σχεδόν στο σύνολο των υπηρεσιών του δήμου Λάρισας, επιβάλλοντας την 24ωρη και 7ήμερη λειτουργία μέρα – νύχτα, ακόμα και την Κυριακή, με πρόσχημα τις αυξημένες ανάγκες στην αποκομιδή, το πράσινο, το Ληξιαρχείο, τη ΔΗΚΕΛ κ.α.

Αυτό λέγεται εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας με όρους σύγχρονης γαλέρας. Αυτή την εντατικοποίηση οι εργαζόμενοι του κλάδου την έχουν πληρώσει πολύ ακριβά τα τελευταία χρόνια, με εκατοντάδες ατυχήματα και με δεκάδες νεκρούς.

Αφού η δημοτική αρχή και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι επικαλούνται διαρκώς τις πολλαπλές και αυξημένες ανάγκες στην αποκομιδή, το ολιγάριθμο προσωπικό, είναι και επομένως υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να ζητήσουν απ’ το κράτος προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και προμήθεια σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού που να καλύπτουν επαρκώς όλες τις ανάγκες. Διαφορετικά κάθε άλλη συζήτηση θα ρίχνει μόνιμα το μπαλάκι των ευθυνών στους εργαζόμενους, καλώντας τους να γίνουν λάστιχο για να βγει η δουλειά.

Υπερασπιζόμαστε την δημόσια λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών διότι μόνο έτσι διασφαλίζονται οι θέσεις μόνιμης σταθερής εργασίας των εργαζομένων. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα λαϊκά νοικοκυριά θα πληρώνουν τα αυξανόμενα ανταποδοτικά τέλη που θα τα τσεπώνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως γίνεται με τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης και το πράσινο που η διοίκηση Καλογιάννη την παρέδωσε σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ξεχωρίζει και ωριμάζει ως ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας των συνεχών εργατικών ατυχημάτων, της

εντατικοποίησης και της λογικής της εργολαβίας που έχει επικρατήσει σε υπηρεσίες του δήμου, το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της 24ωρης λειτουργίας που έχει επικρατήσει.

Ένα αντιδραστικό αντεργατικό θεσμικό καθεστώς που στην εποχή των διευρυμένων και μόνιμων ελλείψεων σε προσωπικό, της σωρείας των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, έχει γίνει το έδαφος για να ανθεί η υπερεργασία, η λογική της εργολαβίας, το ξεχείλωμα του ωραρίου, του 5ήμερου, να εντείνονται τα εργατικά ατυχήματα.

Ένα αντιδραστικό καθεστώς, που μέρος των εργαζόμενων “το παραβλέπει” μπροστά στο κυνηγητό των υπερωριών που συμπληρώνουν το πετσοκομμένο μεροκάματο που έχουν βυθίσει στα τάρταρα οι μνημονικές πολιτικές που συνεχίζονται. Πρέπει να ενισχυθεί η πάλη για μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Είναι κατά τη γνώμη μας πια καιρός να μπει στο στόχαστρο όλων, εργαζομένων, των συνδικάτων τους, που ως αφετηρία τους έχουν τις λαϊκές ανάγκες και αγωνίες, το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο του ν. 3584/2007 (άρθρο 36), που στο όνομα της ιδιαίτερης εργασίας σειράς υπηρεσιών στους δήμους έχει θεσμοθετήσει τη διευθέτηση του ωραρίου σε 24ωρη βάση, το 5ήμερο το έχει κάνει 7ήμερο, τις υποχρεωτικές ημέρες ανάπαυσης ανέκδοτο, τις Κυριακές και αργίες σε υποχρεωτικά εργάσιμες, κλπ. Απαιτούμε την άμεση κατάργηση και την αναθεώρησή του.

Απαιτούμε ακόμα: Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους δήμους, καθώς και τον ουσιαστικό έλεγχό τους από τα αρμόδια όργανα του κράτους.

Διασφάλιση του ωραρίου, του 5ήμερου, των υποχρεωτικών ημερών ανάπαυσης για κάθε εργαζόμενο.

Υψώνουμε μέτωπο εναντίωσης στην κατάργηση του θεσμού των ΒΑΕ που χαράζουν κυβέρνηση, ΕΕ. Συνταξιοδότηση στα 60 για άντρες και στα 55 για γυναίκες, που είναι σε ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Αντιπαλεύουμε την ανταποδοτικότητα στις προσλήψεις προσωπικού, που όλες οι κυβερνήσεις έχουν μονιμοποιήσει σε υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, η ΔΕΥΑΛ, κ.α. και απαιτούμε την πλήρη και άμεση κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό.

Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων.

Καμιά ιδιωτικοποίηση άμεση ή έμμεση κρίσιμων δημοτικών υπηρεσιών, όπως είναι η καθαριότητα (αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων), ο ηλεκτροφωτισμός, το πράσινο, που βρίσκονται στο στόχαστρο των επιχειρηματικών συμφερόντων. Να καταργηθεί το θεσμικό πλαίσιο που το επιτρέπει.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες