ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Λάρισα: Αυτή είναι η μοναδική πλατεία της Άννας Φρανκ στην Ελλάδα και ελάχιστοι την ξέρουν – Η αποκάλυψη και η συγκινητική ιστορία της (φωτό)

Βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας χωρίς να καταλαμβάνει πολλά τετραγωνικά μέτρα. Είναι λιτή με λιγοστά παγκάκια και δέντρα, αλλά εξίσου ικανή για να προσφέρει σε κάποιον την ανάπαυλα που χρειάζεται.
Ο λόγος για την πλατεία της Άννας Φρανκ -τη μοναδική στην Ελλάδα- που πολλοί διασχίζουν καθημερινά αλλά λίγοι γνωρίζουν για το παρελθόν της. Εκεί που δύο δεκαετίες περίπου στέκει μια στήλη, αφιερωμένη στην 16χρονη Εβραιοπούλα – θύμα του απάνθρωπου και βάρβαρου Ολοκαυτώματος των Εβραίων από τους ναζί.
«Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθώ να πιστεύω πως οι άνθρωποι δεν είναι κακοί…» είναι τα λόγια που αναγράφονται στο μαρμάρινο μνημείο, λόγια αντλημένα από το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» που επέλεξε συγκεκριμένα ο Λαρισαίος ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και παράλληλα εμπνευστής του ονόματος της πλατείας, Βαγγέλης Κολώνας.
Με αφορμή την «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» το onlarissa.gr ήρθε σε επικοινωνία μαζί του, καταγράφοντας την πορεία για την ονοματοδοσία της πλατείας, τα λαμπρά αποκαλυπτήρια παρουσία ξένων πρεσβευτών, τοπικών Αρχών και συμπολιτών όπως και μια συγκινητική ιστορία…
Συνέντευξη στον Νικόλα Σελητσιανιώτη
Κύριε Κολώνα πώς καταλήξατε στην ονομασία αυτή; Γιατί προτείνατε το όνομα της Άννας Φρανκ;
Το 1998 υπήρξε ευρωπαϊκό έτος κατά του ρατσισμού και είχε σταλεί ένα χαρτί στο Δήμο από την εβραϊκή κοινότητα για να γίνει ονοματοθεσία. Μου το μετέφερε ο δήμαρχος (Χριστόδουλος Καφφές) και του πρότεινα την Άννα Φρανκ, ένα όνομα με παγκόσμια απήχηση. Και έτσι έγινε! Εγώ τότε ασχολούμουν με τα πολιτιστικά σε συνεργασία πάντα με το Δήμο.
Πότε έγινε η ονοματοδοσία και τα αποκαλυπτήρια της στήλης;
Έγινε μια πολύ μεγάλη εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο στις 31 Οκτωβρίου 1999. Ήρθε η μισή Ευρώπη. Στα εγκαίνια έδωσαν το παρόν ο υπουργός πολιτισμού Ολλανδίας, ο δήμαρχος Άμστερνταμ, ο πρόεδρος του Μουσείου της Άννας Φρανκ και οι δύο πρεσβευτές Ολλανδίας και Ισραήλ. Μετά κατεβήκαμε στην πλατεία όπου κάναμε τα αποκαλυπτήρια.
Σε ποιον ανήκε το έργο;
Το κατασκεύασε ο γλύπτης Κώστας Νταής με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τον τότε περιφερειάρχη Τάκη Βασιλείου, που ήταν εξίσου ευαίσθητος με την Άννα Φρανκ.
Ισχύει πως είναι η μοναδική πλατεία στην Ελλάδα που φέρει το όνομα της Άννας Φρανκ;
Είναι η μοναδική πλατεία ναι. Νομίζω πως δεν υπάρχει ούτε δρόμος με το όνομά της! Υπάρχει και μία συγκινητική λεπτομέρεια…
Ποια είναι αυτή;
Το 1955 η συγγραφέας Βάσω – Σολωμού Ξανθάκη συναντήθηκε στη Λάρισα με τον πατέρα της Άννα Φρανκ, τον Όττο Φράνκ και το ραντεβού τους έγινε και κράτησε για λίγο σ’ αυτή την πλατεία που έμελλε αργότερα να γίνει πλατεία της κόρης του. Το γεγονός αυτό ανέφερε για πρώτη φορά η ίδια στην εκδήλωση του Δημοτικού Ωδείου, την ημέρα των εγκαινίων.
Πριν την ονοματοδοσία ποια ήταν η κατάσταση της πλατείας;
Δεν υπήρχε κάτι. Ήταν μια μικρή – απλή πλατεία. Εμένα μου δείξανε στην αρχή τρεις πλατείες και διάλεξα αυτή, γιατί η Άννα Φρανκ δεν ήθελε κάτι πολύ μεγάλο, ήθελε μία τρυφεράδα. Έπρεπε κάπως να διαμορφώσω αισθητικά το χώρο ώστε ακόμη και τα δέντρα να μπορούν να συνομιλήσουν.
Η πλατεία της Άννας Φρανκ αποπνέει μια ηρεμία αν όχι μελαγχολία. Θεωρείτε πως συνδέεται ο κόσμος με την ιστορία που περιγράφει στο ημερολόγιό της;
Ναι. Είναι από τα πρόσωπα που έχουν περάσει στον κόσμο. Αν γινόταν ένα γκάλοπ σχετικά με τα πρώτα βιβλία που διαβάζει κάποιος και με ιστορίες Εβραίων που συγκινούν, η Άννα Φρανκ θα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η δική σας σχέση με την Άννα Φρανκ ποια είναι;
Στη Δραματική Σχολή είχα δάσκαλο τον Κώστα Μουσούρη, ο οποίος πρωτοανέβασε στην Ελλάδα το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» με την Αντιγόνη Βαλάκου. Ήταν ένας θρίαμβος. Στη σχολή δουλεύαμε πολύ το έργο. Το βιβλίο της ήταν το πρώτο που είχα αγοράσει συμπωματικά από το παζάρι της Λάρισας στο Αλκαζάρ, εκεί από τα πρώτα σκαλιά που πωλούνταν τα βιβλία.
Σας ευχαριστώ πολύ!
Εγώ ευχαριστώ!
*Στο σημείο, κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου, κατατίθενται στεφάνια από μαθητές ως ένδειξη τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος και υπενθύμιση της ρήσης «Ποτέ Ξανά».
Δείτε φωτογραφίες από την αποκάλυψη της πλατείας 24 χρόνια πριν:
φωτό: Βαγγέλης Κολώνας
Δείτε φωτογραφίες από το σήμερα:
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις