ΛΑΡΙΣΑ

Ο Τσιαπλές στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για προβλήματα στη δημόσια παιδιατρική περίθαλψη

Μιλώντας στην συνεδρίαση του Π.Σ Θεσσαλίας (25/11/23), ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, ανέδειξε τα προβλήματα στη δημόσια παιδιατρική περίθαλψη στην Θεσσαλία, ζητώντας να δοθούν άμεσες λύσεις από την κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«Με την έξαρση των ιώσεων της περιόδου που διανύουμε, γίνεται πιο εμφανής η υποστελέχωση των παιδιατρικών κλινικών και των μονάδων δημόσιας ΠΦΥ, ως αποτέλεσμα των διαχρονικών περικοπών από την σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Πολλά παιδιά νοσούν πιο βαριά σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή, εμφανίζοντας επιπλοκές. Η λειτουργία των σχολείων χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, θα χειροτερέψει την κατάσταση.

Η προσέλευση στα επείγοντα είναι μεγάλη, με πολύωρη αναμονή, λόγω και της έλλειψης παιδιάτρων και άλλων ειδικοτήτων από τα Κ.Υ σε 24ωρη βάση, οι παιδιατρικές κλινικές είναι γεμάτες, ενώ στη Θεσσαλία, δεν έχουμε ΜΕΘ Παίδων και Νεογνών και το μόνο νοσοκομείο που διαθέτει ΜΕΘ σε όλη την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, είναι το Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη. Η γύμνια αυτή αποτυπώθηκε πρόσφατα με τραγικό τρόπο με την απώλεια της ζωής ενός διασωληνωμένου παιδιού από τα Γρεβενά κατά τη διακομιδή του και ενός άλλου στο Βόλο.

Λόγω αυτής της υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας, πολλές οικογένειες αναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Αυτές οι μεγάλες ελλείψεις αξιοποιούνται επίσης για να προωθηθεί ως αναγκαία “λύση” η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων νοσοκομείων με τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία και το αντίστοιχο “άνοιγμα” στον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Η δήλωση του διοικητή του ΠΠΝΛ, ότι πριν το τέλος του 2023 θα δημιουργηθεί ΜΕΘ Παίδων 6 κλινών, ουσιαστικά είναι στον αέρα, αφού δεν υπάρχει το αντίστοιχο προσωπικό για να λειτουργήσει.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης, ζητάμε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των Παιδιατρικών κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλίας και γενικότερα, επίσης των Κ.Υ με παιδιάτρους σε 24ωρη λειτουργία, να λειτουργήσει τάχιστα η ΜΕΘ Παίδων και νεογνών στο ΠΠΝΛ με πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες