ΛΑΡΙΣΑ

Λιακούλη: «”Επιτελικό” χάος στην έκτακτη στήριξη των κτηνοτρόφων»

Σε κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή για τους Λαρισαίους κτηνοτρόφους που μένουν εκτός της έκτακτης στήριξης, προχώρησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Η Λαρισαία Βουλευτής αναδεικνύει ότι μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων εμφανίζεται απορριπτόμενος από το σύστημα, ανάμεσά τους και νέοι αγρότες – κτηνοτρόφοι, καθώς και κτηνοτρόφοι που έκαναν μεταβιβάσεις, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει σε Δημόσια Επιστολή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Στην Ερώτηση σημειώνονται οι βασικές αιτίες απόρριψης, όπως καταγράφηκαν από τα μέλη του Σ.Ε.Κ. και ειδικότερα ότι (Α) Μεγάλος αριθμός δικαιούχων, παρότι διέθετε το απαιτούμενο εισόδημα, απορρίφθηκε από το σύστημα, καθώς τους εμφάνιζε ότι δεν έχουν εισόδημα, (Β) Κτηνοτρόφοι που έχουν δηλωμένο (βασικό) ΚΑΔ γεωργικό, παρουσιάζονται ως απορριπτόμενοι, παρότι πληρούν τα κριτήρια που προβλέπει το σχετικό πλαίσιο για το Μέτρο 22, φαινόμενο που είχε παρουσιαστεί και κατά την πληρωμή της πρώτης ενίσχυσης των ζωοτροφών, (Γ) Στις αιτήσεις πολλών κτηνοτρόφων, εμφανίζεται η ένδειξη «ελλιπής» χωρίς να γνωρίζουν την αιτία.

Επιπλέον, η Ε. Λιακούλη θέτει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την ανάγκη η εν λόγω ενίσχυση να είναι ακατάσχετη, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει ότι τεκμηριωμένη Ανακοίνωση για το όλο θέμα έχει εκδώσει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Τυρνάβου

«Σε διαδοχικές κοινοβουλευτικές και δημόσιες παρεμβάσεις μου, έχω αναδείξει πως οι Λαρισαίοι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στα όρια της οικονομικής επιβίωσης, καθώς συνθλίβονται υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων πρώτων υλών, με το κόστος παραγωγής να έχει εκτοξευθεί, καθιστώντας πλέον ασύμφορη την κτηνοτροφική δραστηριότητα και πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο περαιτέρω εγκατάλειψης της υπαίθρου. Είναι απολύτως

αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων υπέρ του κτηνοτροφικού κόσμου, με άρση των προβλημάτων που ανέκυψαν στην έκτακτη στήριξή τους, με επαρκή ενίσχυση του χαμένου εισοδήματός τους, ώστε να επιβιώσουν σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία», υπογραμμίζει με έμφαση η Ε. Λιακούλη.

Επιπλέον, τονίζει ότι «στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέας έχει ανάγκη ένα ολοκληρωμένο πολύπλευρο Σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε να καταστεί ανθεκτικός στις διαδοχικές κρίσεις και να αναδειχθεί σε εξωστρεφή ανταγωνιστικό πρωταγωνιστή, διασφαλίζοντας δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αλλά και επαρκή ποιοτικά προϊόντα για τους καταναλωτές».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας, ζητά από την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, σαφείς απαντήσεις για:

  • την ικανοποίηση των αιτημάτων που θέτει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας στην Επιστολή του,
  • να προχωρήσουν άμεσα και δίκαια οι ενστάσεις των κτηνοτρόφων, δεδομένου του οικονομικού αδιέξοδου που βιώνουν,
  • να ληφθεί μέριμνα για το ακατάσχετο και αφορολόγητο της ενίσχυσης,
  • να δοθεί η δυνατότητα στους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, σύμφωνα με όσα προτείνει ο Σ.Ε.Κ.,
  • να ρυθμιστεί το ζήτημα της απώλειας της ενίσχυσης για τα ζώα που μεταβιβάστηκαν,
  • να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα με τους ΚΑΔ,
  • να διευθετηθούν οι περιπτώσεις που απορρίπτονται οι κτηνοτρόφοι λόγω μη εμφάνισης εισοδήματος στο σύστημα από την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του “Άρτεμις” και των κατά τόπους Κτηνιατρικών Διευθύνσεων, ιδιαίτερα για την πώληση ζώντων ζώων,
  • να αναληφθούν γενναίες πρωτοβουλίες, για να μην εγκαταλείψουν οι συμπολίτες μας την κτηνοτροφία.
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες