ΛΑΡΙΣΑ

Κέλλας στην ΚΤΥΠ για την ανέγερση νέου Δημοτικού Σχολείου στη Φαλάνη

Σύσκεψη για την ανέγερση νέου κτιρίου και την αποκατάσταση των ζημιών στο δημοτικό σχολείο Φαλάνης είχε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, με τη διοίκηση του κατασκευαστικού φορέα του ελληνικού κράτους για τις δημόσιες κτιριακές υποδομές, «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚΤΥΠ), στην Αθήνα.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της αυτοψίας στο πληγέν σχολικό συγκρότημα, που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Μελετών της ΚΤΥΠ, το οποίο επισκέφθηκε τη Φαλάνη. Βασικά συμπεράσματα της έκθεσης αυτοψίας είναι ότι το πέτρινο κτίσμα του συγκροτήματος δύναται να αποκατασταθεί, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του κτιρίου επέκτασης και το γυμναστήριο πρέπει να κατεδαφιστούν και στη θέση τους να ανεγερθεί νέο κτίριο.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε με τον δ/ντα σύμβουλο του φορέα, Αθανάσιο Γιάνναρη, και τον γεν. δ/ντη Στρατηγικού Σχεδιασμού και ΣΔΙΤ, Θεόδωρο Κυριαζόπουλο, προέκυψαν τα ακόλουθα: Σε ό,τι αφορά το πέτρινο και διατηρητέο κτίσμα, λαμβάνοντας υπόψη οδηγίες του υπουργείου Πολιτισμού, η ΚΤΥΠ εισηγείται την πραγματοποίηση εργασιών αποκατάστασης των ζημιών και ενίσχυσης του κτιρίου, έπειτα από διενέργεια ελέγχων αντοχής υλικών και στατικής επάρκειας. Ταυτόχρονα, κρίνεται απαραίτητο να κατεδαφιστούν οι προσθήκες στην πλευρά της μεσοτοιχίας, ο διάδρομος που ενώνει το διατηρητέο με το κατ’ επέκταση κτίριο του 1983, οι μεταγενέστερες κατασκευές αυτού και το κτίριο του γυμναστηρίου – αίθουσας πολλαπλών χρήσεων. Στη θέση των κατεδαφιστέων προτείνονται παρεμβάσεις αποκατάστασης και αναβάθμισης των υπαρχουσών υποδομών (οροφή, ύδρευση αποχέτευση κ.α.) και η κατασκευή νέου κτιρίου στη θέση του υφιστάμενου γυμναστηρίου.

Ο Χρήστος Κέλλας, εστιάζοντας στην ανέγερση νέου δημοτικού σχολείου, σύμφωνα με τα πρότυπα του υπουργείου Παιδείας, συζήτησε με τους ανθρώπους της ΚΤΥΠ τις προϋποθέσεις σύνταξης σύγχρονου κτιριολογικού προγράμματος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αναγκαιότητα υποβολής αίτησης σύνταξης κτιριολογικού προγράμματος από τον Δήμο Λαρισαίων στο υπουργείο Παιδείας και στη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων ωριμότητας, όπως επισημαίνονται στην έκθεση αυτοψίας της ΚΤΥΠ. Επίσης, συζητήθηκαν δυνατότητες εξασφάλισης χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ ή ΠΔΕ, η οποία προϋποτίθεται για την εκπόνηση μελέτης του έργου.

Ο Λαρισαίος βουλευτής ευχαρίστησε τους κυρίους Γιάνναρη και Κυριαζόπουλο για τη συνεργασία, τονίζοντας πως θα συνδράμει με κάθε τρόπο, ώστε να δρομολογηθούν οι εργασίες αποκατάστασης του εκπαιδευτικού συγκροτήματος και να προχωρήσει στην πράξη η ανέγερση και λειτουργία νέου δημοτικού σχολείου στη Φαλάνη, όπως της αξίζει και το δικαιούται.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες