Βασίλης Ραούλης

«Πανηγυρίζων» εκτεθειμένος ο Δήμος Λαρισαίων

Αφορμή για τα όσα θα διαβάσετε παρακάτω, είναι  η αντιπαράθεση  για τη συμμετοχή της πόλης μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Μπαουχάους.

 «Η Λάρισα θα είναι  η πρώτη πόλη της χώρας που θα συμμετάσχει και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Μπαουχάους», υποστήριξε ο Δήμαρχος Καλογιάννης, για να προκαλέσει την αντίδραση της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο, η οποία τον κατηγορεί ότι είτε δεν γνωρίζει είτε λέει ψέματα…

Πως έχουν λοιπόν τα πράγματα;

Τον Ιανουάριο του 2021 ξεκίνησε η φάση συσχεδιασμού του Nέου Eυρωπαϊκού Μπάουχαους με σκοπό, αφενός, τον εντοπισμό και την εξέταση αισθητικών, βιώσιμων και συμμετοχικών λύσεων για τους χώρους διαβίωσής μας και, αφετέρου, τη συμβολή στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 άρχισαν να κατατίθενται οι πρώτες προτάσεις στο πρόγραμμα, μετά και τις ανακοινώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το Μάιο του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα πέντε έργα που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων ύψους 25 εκατ. ευρώ με στόχο την ανάπτυξη «εμβληματικών έργων επίδειξης» του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους (NEB)

Τα πέντε έργα που επιλέχθηκαν θα λάβουν χρηματοδότηση περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ το καθένα για την υλοποίηση των σχεδίων τους σε 11 κράτη μέλη (Βέλγιο, Τσεχία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Κροατία, Ιταλία, Λετονία, Κάτω Χώρες, Σλοβενία και Πορτογαλία), καθώς και στη Νορβηγία και στην Τουρκία. Θα ασχοληθούν με θέματα όπως η ανακαίνιση κτιρίων, η κυκλικότητα, οι τέχνες, η πολιτιστική κληρονομιά, η εκπαίδευση, οι έξυπνες πόλεις, η αστική και αγροτική ανάπλαση και άλλα.

Η Ελληνική συμμετοχή αφορά στο 5ο έργο EHHUR (EYES HEARTS HANDS Urban Revolution): το έργο στηρίζει δήμους και ευάλωτους κατοίκους για την ανάπλαση του δομημένου περιβάλλοντός τους. Κατανεμημένο σε επτά διαφορετικές τοποθεσίες στην ΕΕ και στις συνδεδεμένες χώρες (DK, EL, BE, PT, TR, HR, IT), θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει κοινωνικοοικονομικές και πολιτιστικές προκλήσεις, όπως ο κοινωνικός διαχωρισμός, η ενεργειακή φτώχεια και η υποβάθμιση των ερημωμένων ιστορικών κέντρων.

Από την Ελλάδα επιλέχτηκε η Κοζάνη… Η Λάρισα δυστυχώς δεν υπήρχε…

Τον Ιούνιο του 2022 πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας το 1ο Φεστιβάλ Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους Ελλάδας (ΝΕΒ – 1st Greece New European Bauhaus), στο The Ellinikon Experience Park παράλληλα με άλλες 24 χώρες σε όλη την Ευρώπη. 4 ημέρες εκδηλώσεων με πολλές και σημαντικές παρουσίες. Στα ρεπορτάζ των ΜΜΕ διάβασα για την παρουσία των Δημάρχων Αθήνας, Τρικάλων, Κατερίνης, Κοζάνης κ.τ.λ. Δεν διάβασα για τη Λάρισα και δεν γνωρίζω αν η πόλη μας συμμετείχε ή όχι σε αυτό (γεγονός που θα ήταν επιεικώς απαράδεκτο).

Τον Ιούλιο του 2022 από τις συνολικά 87 προτάσεις που κατατέθηκαν, από 18 διαφορετικά κράτη μέλη για το συνολικό πρόγραμμα  (πέρα από τα 5  εμβληματικά έργα επίδειξης), επιλέχτηκαν οι 20 καλύτερες, οι οποίες και βραβεύτηκαν.

Από την Ελλάδα βραβεύτηκε η πρόταση του δήμου Κατερίνης για τη βιώσιμη ανάπλαση του κέντρου της πόλης με χρήση φυσικών υλικών, υδατοπερατών επιφανειών και δενδροφυτεύσεων. (Η Λάρισα επίσης δυστυχώς δεν υπήρχε)

 Όπως μάλιστα ανακοίνωσε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα  Φερέιρα, μία ομάδα  επιστημόνων με πλούσια πείρα σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα αναμένεται να συνδράμει την Κατερίνη, καθώς και όλους τους νικητές, προκειμένου να κάνουν πράξη τα έργα που έχουν σχεδιάσει για το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους. Μάλιστα στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Κατερίνης έκανε λόγο για «επιβράβευση του σχεδιασμού μας που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και πλέον παίρνει σάρκα και οστά», για να έχουμε και μια αίσθηση του χρόνου που απαιτείται!

Η Κατερίνη προχώρησε και μάλιστα πριν τις γιορτές, έκανε την πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για το πρόγραμμα (μια από τις πολλές προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ωρίμανση του έργου), με κεντρικό θέμα τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Η πόλη μας θα καταθέσει πρόταση συμμετοχής στις 19 Ιανουαρίου του 2023, λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προτάσεων που έχει οριστεί η 23η Ιανουαρίου, αρκετά καθυστερημένα σε σχέση με άλλες πόλεις, γεγονός που προφανώς δεν ενδείκνυται για πανηγυρισμούς και επάρσεις. Αντίθετα μάλλον πρέπει να μας προβληματίσει για τον τρόπο που κάποια πράγματα εξελίσσονται…

Επειδή πάντως οι καιροί άλλαξαν και δεν βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’80, ούτε του ’90 θεωρώ πως η κατάθεση μιας πρότασης για τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα αποτελεί το αυτονόητο και όχι την … εξαίρεση!

Όταν υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, δεν είναι δυνατόν να «πανηγυρίζεις» για το ότι θα συμμετέχεις σε μια διαδικασία απόλυτα φυσιολογική για όποιον νοιάζεται για το Δήμο του. Να πανηγυρίζεις όπως η Κατερίνη για το ότι η πρότασή σου επιλέγεται στις 20 καλύτερες ανάμεσα σε 87 , έχει ένα νόημα.

Να πανηγυρίζεις και να θεωρείς κατόρθωμα ότι θα υποβάλλεις πρόταση (!) και να θεωρείς ότι είσαι και ο πρώτος που το κάνει… ε!… είναι λιγάκι άκαιρο.

ΥΓ Για τους δύσπιστους τα παρακάτω απλά links, για την επιβεβαίωση των παραπάνω…

https://www.in.gr/2022/07/25/politics/aftodioikisi/katerini-stous-nikites-tou-neou-eyropaikou-mpaouxaous/

https://kede.gr/kozani-2030-o-dimos-kozanis-sto-diktyo-poleon-craft/

Βασίλης Ραούλης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες