Βασίλης Ζωγράφος

Η ΝΔ στους Δήμους νόθευσε τη λαϊκή εντολή

Η απόφαση (υπ’ αριθμόν 2377/2022) του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου αποτελεί ισχυρό και αναμφισβήτητο πλήγμα για τις βασικές πολιτικές επιλογές της ΝΔ στην ΤΑ.

Αλλοίωσε τις επιλογές των πολιτών και απαξίωσε την ψήφο τους. Υποβάθμισε στην κοινωνία τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα στους Δήμους. Μετέτρεψε τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανά του όπως το κυρίαρχο Δημοτικό Συμβούλιο , σε ” ενός ανδρός αρχή “. Μεταφέρθηκαν κρίσιμες και με σημαντικό οικονομικό αντικείμενο αρμοδιότητες των Δημοτικών Συμβουλίων , προς τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των Δήμων και έτσι αλλοιώθηκαν σκόπιμα τα αποτελέσματα των συνδυασμών, οι συσχετισμοί της Απλής Αναλογικής. Αλλοιώθηκε και απαξιώθηκε η λαϊκή βούληση, η ψήφος του πολίτη. Οι Δήμαρχοι και οι παρατάξεις τους ,απέκτησαν στις παραπάνω Επιτροπές , πλασματικές πλειοψήφιες των 3/5 που δεν δικαιούνται.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε οριστικά και αμετάκλητα. Είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις των Νόμων Θεοδωρικάκου του πρώην υπουργού Εσωτερικών (4623/2019 και 4625/2019) από τους πρώτους που πέρασε η σημερινή κυβέρνηση το 2019.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έγιναν το Μάιο του 2019 ,με το εκλογικό σύστημα του “Κλεισθένη”,και οι νομοθετικές ανατροπές, και η αλλοίωση της λαϊκής ψήφου πριν αναλάβουν οι νεοεκλεγείσες δημοτικές αρχές καθήκοντα.

Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί ένα ακόμα ράπισμα για την κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη που κατά τα άλλα “κόπτεται” για τη νομιμότητα. Παραβιάζει όλο το καταστατικό και νομοθετικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης όπως αυτό διαμορφώθηκε από την μεταπολίτευση και μετά. Κι ενώ την κυβέρνηση είχαν εξαρχής προειδοποιήσει για τις επίμαχες αντισυνταγματικές διατάξεις, έγκριτοι συνταγματολόγοι ,αυτή επέμεινε στη νόθευση της λαϊκής κυριαρχίας.

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην πράξη δεν έχει δοκιμαστεί. Την έφερε ο νόμος 4555/2018 , με την ονομασία “Κλεισθένης”, είναι όπως συνηθίζεται να λέγεται νόμος του πρώην υπουργού Εσωτερικών επί κυβέρνησης ΣΎΡΙΖΑ Π.Σκουρλέτη . Από τους επιτυχημένους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΎΡΙΖΑ ,που ομολογουμένως άφησε την σφραγίδα του στην ΤΑ και ομολογούν οι Δήμαρχοι ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.

Ο ΣΎΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύεται εφόσον ο ελληνικός λαός τον φέρει με την ψήφο του στη διακυβέρνηση της χώρας, θα καταργήσει το σύνολο των αντισυνταγματικών νομοθετημάτων της ΝΔ. Θα αποκαταστήσει τις δημοκρατικά θεσμικές κατακτήσεις και θα διασφαλίσει το δημόσιο χαραχτήρα των αυτοδιοικητικών δραστηριοτήτων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έπαιξε με τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, με τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα, παραβίασε τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, απαξίωσε στην πράξη τα δημοτικά Συμβούλια και πρέπει να τιμωρηθεί.

Ο ΣΎΡΙΖΑ ΠΣ στις επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές, θα επιδιώξει να δημιουργηθούν νικηφόρα αυτοδιοικητικά σχήματα με τη συμμετοχή των δυνάμεων του. Ψηφοδέλτια ευρύτερα, με προγραμματικές συγκλίσεις και αρχές.

Ψηφοδέλτια που θα αλλάξουν στην Αυτοδιοίκηση το γαλάζιο χρώμα στο χάρτη το βράδυ των εκλογών.

Ζωγράφος Βασίλης Συντονιστής ΝΕ Ν.Λάρισας και μέλος της ΚΕ 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες