ΛΑΡΙΣΑ

Στα “κάγκελα” η ΕΔΕΥΑ για τις αναφορές Αμυρά στη Βουλή που υποτιμούν το έργο των ΔΕΥΑ

Σε ανακοίνωση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης – Ε.Δ.Ε.Υ.Α. σχετικά τις αναφορές του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Αμυρά στο έργο της Δ.Ε.Υ.Α., επισημαίνονται τα εξής:

“Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) ως θεσμικός εκπρόσωπος των Δ.Ε.Υ.Α. εκφράζει την εντονότατη διαμαρτυρία της για τις, από το βήμα της Βουλής, αναφορές του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Αμυρά στις Δ.Ε.Υ.Α., αναφορές που υποτιμούν τις Δ.Ε.Υ.Α. και το έργο τους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αμυράς στις 21 Νοεμβρίου, στην συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Σωκράτη Φάμελλου που αφορούσε στην με νομοθετική διάταξη υποχρεωτική ανάθεση της λειτουργίας και συντήρησης των νέων έργων επεξεργασίας λυμάτων των ΔΕΥΑ στους αναδόχους, αναφέρθηκε απαξιωτικά στις Δ.Ε.Υ.Α. λέγοντας ότι τα έργα των βιολογικών καθαρισμών που κατασκευάζουν υπολειτουργούν, κι αυτός είναι ο λόγος για την υπό συζήτηση διάταξη, ενώ πάρα πολλές από τις Δ.Ε.Υ.Α. είναι «μπάχαλο», επαναλαμβάνοντας μάλιστα με προσβλητικό τρόπο την παραπάνω λέξη, προφανώς για να τονίσει τις αδυναμίες των Δ.Ε.Υ.Α. και για να αποπροσανατολίσει την συζήτηση από την ουσία της.

Οι αναφορές του αυτές ήταν τελείως ατεκμηρίωτες, αφού δεν επικαλέσθηκε κανενός είδους στοιχείο για να τις στηρίξει, ενώ στη βάση δεδομένων του Υπουργείου του υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά τις ιδεοληψίες συμβούλων που παρασύρουν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου του σε λάθος τοποθετήσεις, καθώς και την αδυναμία του να αξιολογήσει αντικειμενικά δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις που για πάνω από σαράντα χρόνια παρέχουν καθαρό και υγιεινό νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης στον μισό πληθυσμό της χώρας μας, έχουν κατασκευάσει υποδομές αξίας πάνω από 18 δις, και χάρη σ’ αυτές και το έργο τους η χώρα μας έχει αποφύγει πρόστιμα πολλών εκ. ευρώ για παράβαση ενωσιακής νομοθεσίας που αφορά στην επεξεργασία αστικών υγρών αποβλήτων.

Θα θέλαμε, επίσης, να υπενθυμίσουμε στον κ. Αμυρά ότι σύντομα ολοκληρώνεται μελέτη που έχει ανατεθεί από την DG Regio για 35 Δ.Ε.Υ.Α. και η οποία θα αναδείξει τα αδύνατα σημεία και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων. Επομένως, δεν θα πρέπει να προτρέχει χρησιμοποιώντας θεσμικά απρεπείς χαρακτηρισμούς και θα πρέπει να περιμένουμε τα πορίσματα της μελέτης και ενδεχομένως και την επέκτασή της ώστε να περιλάβει και τις υπόλοιπες Δ.Ε.Υ.Α., για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για τις Δ.Ε.Υ.Α. και τις προοπτικές τους.

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. επισημαίνει ότι τα προβλήματα και οι αδυναμίες των Δ.Ε.Υ.Α. που ασφαλώς υπάρχουν, οφείλονται σε συγκεκριμένες αιτίες όπως στα δυσανάλογα βάρη που φορτώθηκαν οι Δ.Ε.Υ.Α. με τον «Καλλικράτη», παραλαμβάνοντας μια αχαρτογράφητη ενδοχώρα χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις και με όρους δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης.

Τέλος, η επιλογή του κ. Αμυρά να απαξιώσει δημόσια τις Δ.Ε.Υ.Α. χωρίς να αναγνωρίζει τις ευθύνες της Πολιτείας για τα προβλήματά τους όπως για παράδειγμα η υποστελέχωση και το υψηλό ενεργειακό κόστος, όχι μόνο αμφισβητεί τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην οποία οι Δ.Ε.Υ.Α. ανήκουν, αλλά αμφισβητεί ευθέως και τη δημοτική διαχείριση του νερού εγείροντας υποψίες για άλλες επιλογές του Υπουργείου που σκοπίμως αποκρύπτονται.”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες