ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος για τη βία κατά γυναικών: Άκρως ανησυχητικό φαινόμενο η αυξανόμενη ενδοοικογενειακή βία

«Η γυναίκα στην ελληνική κοινωνία, παρά την τεράστια πρόοδο που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες για την κατάκτηση της ισότητας και της χειραφέτησής της, συνεχίζει σε πολλές περιπτώσεις να αντιμετωπίζεται με τρόπο απαράδεκτο και απεχθή». Τα παραπάνω τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την εκδήλωση του Δήμου Τυρνάβου με θέμα: «Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών».

Ο πέλεκυς του νόμου

Ο Θεσσαλός πολιτικός στο μήνυμά του προς τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δήμου Τυρνάβου κ. Ανδρέα Γιαννόπουλο,  αφού εκφράζει την λύπη του διότι, λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων, δεν μπορεί να παραβρεθεί στην εκδήλωση, συγχαίρει τη Δημοτική Αρχή για την πρωτοβουλία της, καθώς, όπως επισημαίνει, «το ζήτημα αυτό έχει, δυστυχώς, εξαιρετική επικαιρότητα. Το τελευταίο μακρύ διάστημα κατακλυζόμαστε κυριολεκτικά από συμβάντα κακοποίησης γυναικών, ακόμη και γυναικοκτονιών. Ιδιαίτερα από το κίνημα metoo, πληροφορηθήκαμε για πολλές περιπτώσεις άσκησης βίας, βιασμών και κακοποιητικών συμπεριφορών σε γυναίκες. Πρόκειται, ασφαλώς, για ένα άκρως ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο καταδεικνύει εν πρώτοις ότι η βία, ενδοοικογενειακή και ευρύτερη, εξακολουθεί να εκδηλώνεται με μεγάλη ένταση.

Προφανώς, ο πέλεκυς του νόμου στις περιπτώσεις που ασκείται βία κατά γυναικών πρέπει να είναι βαρύτατος. Όμως, αυτό δεν αρκεί. Απαιτείται, πρωτίστως, ριζική αλλαγή στην κουλτούρα της κοινωνίας, απάλειψη στερεοτύπων και αναχρονιστικών αντιλήψεων. Ο σεβασμός στον άλλο άνθρωπο, στην προσωπικότητα και στην ελευθερία του είναι προϋποθέσεις μιας κοινωνίας που φιλοδοξεί να χαρακτηρίζεται αναπτυγμένη. Η εργασία αυτή, που θα οδηγήσει στην παντελή εξάλειψη των περιστατικών βίας κατά των γυναικών, όπως βεβαίως και κατά οποιουδήποτε ανθρώπου, ξεκινά από το σπίτι, από την οικογένεια, και συνεχίζεται στο σχολείο, που οφείλει να καλλιεργεί τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των μαθητών και μαθητριών».

Γραφείο ενδοοικογενειακής βίας στη Λάρισα

Καταλήγοντας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «ως πολίτες πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω τα ανακλαστικά αντίδρασης σε όσα σχετικά φαινόμενα εμπίπτουν στην αντίληψή μας. Να μη διστάζουμε να καταγγέλλουμε τα περιστατικά που γνωρίζουμε και να στεκόμαστε δίπλα στις γυναίκες θύματα βίας. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα σημαντική η ίδρυση στην Ελληνική Αστυνομία σε όλη την επικράτεια 18 γραφείων ενδοοικογενειακής βίας, ένα εκ των οποίων στεγάζεται στην Λάρισα».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες