ΛΑΡΙΣΑ

Απρίλη: «Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη και δεν πρέπει να νιώθει μόνη»

Μήνυμα εξέδωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων, αντιδήμαρχος Ρίτα Απρίλη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Αναλυτικά αναφέρει: «Η βία συνιστά παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. ‘Όμως είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει και υπάρχει πάρα πολλά χρόνια. Δεν έχει περιορισμούς οικονομικούς, κοινωνικούς μορφωτικούς, φυλετικούς, ταξικούς. Επομένως χρειάζεται χρόνος και μεγάλη προσπάθεια για να εξαλειφθούν τα στερεότυπα που πηγάζουν από την ανισότητα των φύλων και που δημιουργούν συλλογική ανεκτικότητα απέναντι σε περιστατικά βίας.

Η εξάλειψη του φαινομένου της βίας σχετίζεται με την ίδια τη συμπεριφορά των δύο φύλων στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της κάθε κοινωνίας και είναι ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο απαιτεί πέρα από όλα και πάνω από νομοθεσίες και αποφάσεις, καταγγελίες και τιμωρίες επιβάλλει μια αλλαγή κουλτούρας.

Πρέπει να εστιάσουμε στις αιτίες που προκαλούν τα περιστατικά βίας και να εργαστούμε αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της εξάλειψής τους. Χρειάζεται κινητοποίηση και πρόληψη απαραίτητη και στην κοινωνία και στην οικογένεια, ψυχική προετοιμασία και των κοριτσιών και των αγοριών για να υπάρχει ισορροπία και να προάγουμε σωστές ανθρώπινες σχέσεις, διαπαιδαγώγηση, ευαισθητοποίηση και κυρίως μηδενική ανοχή ακόμη και στη βία χαμηλής έντασης, όποτε και όπου γίνεται αντιληπτή. Άρα έχουμε πολύ δουλειά ακόμη μπροστά μας να κάνουμε.

Η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με όλους τους φορείς εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και θα συνεχίσουμε να κάνουμε δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνούμε όσο το δυνατόν περισσότερο και είναι ηθική μας υποχρέωση να δώσουμε να καταλάβουν όχι μόνο οι γυναίκες θύματα βίας αλλά κυρίως και το οικογενειακό και κατ’ επέκταση το κοινωνικό περιβάλλον, τα λεγόμενα τρίτα πρόσωπα, γείτονες και φίλοι ότι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΠΑΝΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥΣ. Σε πολλές περιπτώσεις παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και η ενσυναίσθηση και από τους συνανθρώπους μας για το πώς μπορεί να σωθεί μια γυναίκα θύμα έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας.

«Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη και δεν πρέπει να νιώθει μόνη» όταν αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις. Υπάρχει ένα δίκτυο δομών στήριξης με έμπειρους επιστήμονες, νομικούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους που μπορεί να βοηθήσει γυναίκες θύματα μαζί με τα παιδιά τους να βγουν από τον “κύκλο της βίας” , να τις ενδυναμώσει με δωρεάν παροχή ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης. Είναι η εθνική γραμμή 15900, 24ωρης λειτουργίας, το Συμβουλευτικό κέντρο, ο συμβουλευτικός σταθμός του δήμου Λαρισαίων, που παρέχουν ΔΩΡΕΑΝ και με πλήρη ΑΝΩΝΥΜΙΑ νομική και ψυχολογική στήριξη και ο Ξενώνας κακοποιημένων γυναικών που φιλοξενεί γυναίκες θύματα βίας μαζί με τα παιδιά τους.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις