ΛΑΡΙΣΑ

24η απεργία στην τράπεζα Πειραιώς στις 29 Νοεμβρίου

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρει τα εξής:

Ένα μόλις χρόνο από την εκπόνηση, του περσινού τριετούς πλάνου Sunrise και των στόχων του που επετεύχθησαν ολοσχερώς, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο και υλοποιεί σήμερα, το  νέο επιχειρηματικό της σχέδιο για την περίοδο 2022-2025 το οποίο περιέχει σημαντικές προκλήσεις για την απασχόληση και τους εργαζόμενους στην Τράπεζα.

Από τη μια πλευρά το νέο επιχειρηματικό πλάνο επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού του πληθυσμού στη χώρα μας που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια,  για την απρόσκοπτη πρόσβαση και παροχή των τραπεζικών υπηρεσιών.

Από την άλλη πλευρά σε μια χρονική συγκυρία που τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας, αναρριχώνται και  καταρρίπτουν ιστορικά ρεκόρ απόδοσης όσο και τους τεθέντες επιχειρηματικούς στόχους, η Διοίκηση προχωρά μονομερώς και χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση και διαβούλευση με τον αντιπροσωπευτικό Σύλλογο ως οφείλει και  σχεδιάζει ένα μέλλον με 6.000 περίπου εργαζόμενους από 8.500 σήμερα και με 100 λιγότερα καταστήματα ως τα τέλη του 2023.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραπάνω κατάστασης είναι ότι με την πλήρη εφαρμογή του νέου business plan η Τράπεζα θα απομείνει με το 50% του προσωπικού και των καταστημάτων της που διέθετε την 31/12/2019.

Οι επιχειρηματικές αποφάσεις του νέου business plan, για την περαιτέρω συρρίκνωση του εργασιακού παράγοντα και των καταστημάτων, δε ανταποκρίνονται και δεν έχουν προηγούμενο σε κανένα ευρωπαϊκό παράδειγμα στον κλάδο μας ενώ ήδη η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες Εξόδων προς Έσοδα (CIR) στις Τράπεζες στην Ευρωζώνη και το χαμηλότερο δείκτη δαπανών προσωπικού προς κύρια καθαρά έσοδα.

Αποδεικνύεται, με τον πλέον εύγλωττο τρόπο , ότι οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που καλούνται να καταβάλλουν το βάρος και το τίμημα της εξέλιξης και της ανάπτυξης της Τράπεζας στη νέα εποχή που ανατέλλει,  χρηματοδοτώντας ουσιαστικά τις επενδύσεις της Τράπεζας για το ψηφιακό μετασχηματισμό της.

Η επίκληση της ψηφιακής μετάβασης που διακηρύσσει η Διοίκηση,  η οποία κατά την άποψή της, νομοτελειακά απαξιώνει τους εργαζόμενους,  δε συνάδει επουδενί, τόσο με τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής που επικαλείται ότι εφαρμόζει η Τράπεζα,  τις πρόσφατες ευρωπαϊκές συμφωνίες των κοινωνικών εταίρων του τραπεζικού τομέα, όσο ακόμα περισσότερο  με τις συλλογικές συμβάσεις που πρόσφατα υπεγράφησαν μεταξύ του αντιπροσωπευτικού Συλλόγου και  της Διοίκησης.

Η ψηφιοποίηση του τομέα και η μετάβαση στη ψηφιακή οικονομία, δεν μπορεί να αποτελεί de facto όχημα μείωσης της απασχόλησης ως τεχνοντετερμινιστική θέση.

Θέση μας είναι ότι η ψηφιοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα πρέπει να αναδείξει αναβαθμισμένες και  ποιοτικές θέσεις εργασίας και να βελτιώσει στο μέγιστο δυνατό σημείο, τις ήδη διαρρηγμένες  σχέσεις με τους πελάτες των τραπεζών.

Η αυτοματοποίηση γραφειοκρατικών, απλών κι επαναλαμβανόμενων διαδικασιών που επισυμβαίνει με τη χρήση των ψηφιακών αλγορίθμων κι εφαρμογών, η μείωση της χρήσης των μετρητών κι η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, δημιουργούν  κατά την άποψη μας, τον κατάλληλο χώρο και διευρύνει το χρόνο των εργαζομένων, για την ενασχόλησή τους, σε κύρια τραπεζικά αντικείμενα, όπως πχ η συμβουλευτική τραπεζική, οι χρηματοδοτήσεις, η διαχείριση εισοδήματος, η διαχείριση τραπεζοασφαλιστικών προιόντων κ.α. που θα αυξήσουν την προστιθέμενη παραγόμενη αξία τόσο των εργαζομένων όσο και της Τράπεζας και των πελατών.

Με κατάλληλα προγράμματα δια βίου μάθησης, επανεκπαίδευσης κι επανακατάρτισης με ευθύνη κι εκτέλεση από την Τράπεζα όπως θεσμικά προβλέπεται, για την απόκτηση κι ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων ώστε να ανταποκρίνονται στο νέο ψηφιακό περιβάλλον και να μην υπολείπονται των αλλαγών.

Οι επιδιώξεις της Τράπεζας για αυξημένα και γρήγορα μερίσματα, χωρίς να επενδύουν, αλλά να κοιτούν μονοδιάστατα προς την πλευρά της διαρκούς εξοικονόμησης κόστους, είναι πλέον πέραν κάθε λογικής αιτιολογίας και κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικής πρακτικής.

Η ανάπτυξη των εργασιών της Τράπεζας, με την επαρκή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας αξιοποιώντας τα ιστορικά και σημαντικά επίπεδα ρευστότητας που διαθέτει σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς μαζί με το θετικό οικονομικό περιβαλλον που διαμορφωνεται από το Ταμειο Ανακαμψης, είναι η λύση για την επίτευξη μιας αειφόρου και βιώσιμης πορείας προς όφελος όλων των συμμετόχων. Η περαιτέρω συρρίκνωση δε μπορεί να  συνάδει αλλά και να συμβάλει σε με μια εταιρικά υπεύθυνη στάση. Συρρίκνωση που μόνο προσκόμματα και ανασφάλεια δημιουργεί για τη θετική παρακίνηση των εργαζόμενων.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς, συνεπής στις θέσεις του, εναντιώθηκε από την πρώτη στιγμή με τεκμηρίωση κι επιχειρήματα στο business plan, όταν αυτό ανακοινώθηκε.

Σήμερα εκτιμώντας κι αξιολογώντας τη στάση της Διοίκησης, η οποία συνεχίζει την ανακυκλούμενη συρρίκνωση εργαζομένων και καταστημάτων,  αποφάσισε τη προκήρυξη 24ωρης Απεργίας στην Τράπεζα Πειραιώς την Τρίτη 29 Νοεμβρίου με στόχο να ακυρωθούν τα επικίνδυνα για τους εργαζόμενους, σχέδια της Διοίκησης απευθυνόμενος παράλληλα στην Κυβέρνηση, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να πάρουν θέση στις πρακτικές αξιοποίησης της ψηφιακής μετάβασης εις βάρος της εργασίας και ευρύτερα  της κοινωνικής συνοχής.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες