Βασίλης Ζωγράφος

Οι βουλευτικές εκλογές και το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣYΡΙΖΑ ΠΣ

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν με το δικαιότερο εκλογικό σύστημα, αυτό της απλής αναλογικής, που αντικατοπτρίζει πιστά τη βούληση των πολιτών.

Η απλή αναλογική για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει τα κόμματα του προοδευτικού τόξου να σταθούν υπεύθυνα. Να έχουν θέληση να συνεργαστούν, να πάρουν υπόψη τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, και να γυρίσουν την πλάτη στα μεγάλα συμφέροντα, στο βαθύ κράτος, στη διαπλοκή.

Ο τόπος έχει ανάγκη από κυβέρνηση προοδευτική, δημοκρατική με κορμό την Αριστερά. Με πρωθυπουργό τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη του ΣΎΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξη Τσίπρα.

Με ενεργοποίηση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα τη στηρίξουν.

Ο τόπος έχει ανάγκη να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν τις αποφασίσει ο κ.Μητσοτάκης.

Με οργανωμένο διάλογο, προγραμματικές συγκλίσεις και στην κοινωνία και μεταξύ των κομμάτων. Να έχει προοδευτικές, κοινωνικά δίκαιες λύσεις, αποδεκτές στην κοινωνία. Μια κυβέρνηση συνεργασίας, προοδευτική, αριστερή, που θα μειώνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, που θα έχει πυξίδα την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική δικαιοσύνη. Μια κυβέρνηση που θα φέρει την ελπίδα στην ταλαιπωρημένη ελληνική κοινωνία ,θα ανεβάσει το ηθικό ιδιαίτερα της νεολαίας, που ζει στην επισφάλεια και σε συνεχή αδιέξοδα.

Τα πολιτικά κόμματα ,το ΚΙΝΑΛ μέχρι και την κομμουνιστική αριστερά, ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί και Προοδευτικοί πολίτες , οφείλουν να πάρουν θέση.

Ή θα υπάρξει αριστερή, προοδευτική διακυβέρνηση, που θα υπηρετεί φιλολα’ι’κές πολιτικές.

Ή κυβέρνηση νεοφιλελεύθερων εμμονών ,που θα είναι στη υπηρεσία των μεγάλων συμφερόντων.

Προϋπόθεση να υπάρξει αριστερή, προοδευτική κυβέρνηση, επιβάλλεται ο ΣΎΡΙΖΑ ΠΣ να βγει στις κάλπες όχι απλά ενισχυμένος, αλλά το πρώτο κόμμα.

Στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα συγκεκριμένο, συνολικό, πλήρες κοστολογημένο κυβερνητικό πρόγραμμα με ριζοσπαστικές και ρεαλιστικές προτάσεις. Ένα πρόγραμμα που δίνει απαντήσεις στα άμεσα και επείγοντα προβλήματα του ελληνικού λαού, και περιγράφει τις αναγκαίες τομές για ένα άλλο, κοινωνικά δίκαιο και οικολογικά βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, για την ενίσχυση και επέκταση των εργασιακών δικαιωμάτων, για την ενίσχυση των δημόσιων αγαθών και του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας δωρεάν Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, για τη μεταρρύθμιση των θεσμών, για την καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης, για την διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Γιατί η ενεργειακή κρίση αντιμετωπίζεται με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, με την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, την φορολόγηση των υπερκερδών ,τη δραστική μείωση των λογαριασμών ενέργειας και τη μείωση φόρων στα καύσιμα και τα τρόφιμα.

Γιατί η ακρίβεια, αντιμετωπίζεται με την ουσιαστική αύξηση των μισθών , με την αύξηση του εισοδήματος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών ,των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών, των συνταξιούχων.

Για να έχουμε δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία ,πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλους και όλες.

Με προϋπόθεση τα εργασιακά δικαιώματα θα υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση.

Χρειάζεται ισχυρό δημοκρατικό κράτος, σύγκρουση με τα συμφέροντα, που λυμαίνονται τον πλούτο της χώρας, με ισχυρούς θεσμούς και πλουραλιστικά ΜΜΕ που θα σέβονται τον Έλληνα πολίτη.

Δίκαιο κράτος σημαίνει να στηρίξουμε τις μητέρες και τα παιδιά, να αποκτήσει η χώρα επιτέλους στεγαστική πολιτική για όλους και όλες, αλλά ιδιαίτερα για τη νέα γενιά.

Ο ΣΎΡΙΖΑ ΠΣ για την επίτευξη αυτού του στόχου έχει αυξημένες ευθύνες. Επιβάλλεται η ενεργοποίηση και αξιοποίηση των μελών του, το ζωντάνεμα των οργανώσεων και στροφή στα προβλήματα της κοινωνίας. Οι δράσεις τους και η παρουσία τους παντού, στη γειτονιά, στο μαζικό κίνημα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους κοινωνικούς αγώνες.

Δεν δικαιολογούνται να μπαίνουν μπροστά στο κοινό καλό, οι προσωπικές φιλοδοξίες του καθένα. Στην Αριστερά δεν επιτρέπονται ομάδες, φράξιες, προσωπικές στρατηγικές. Με τη θέλησή μας γίναμε μέλη, για τις αναλλοίωτες αξίες της Αριστεράς. Σεβασμός στα εκλεγμένα όργανα, στις συλλογικές αποφάσεις.

Και οι φιλοδοξίες θεμιτές είναι, αλλά με δικαιοσύνη, χωρίς να καταπατούνται , να περιφρονούνται , να αγνοούνται θεμελιώδεις ιδεολογικές και καταστατικές αρχές. Δεν φτάνει να τα λέμε στις διακηρύξεις , το βασικότερο να τα εφαρμόζουμε όλοι.

Μόνο έτσι το κόμμα θα γίνει αξιόπιστο στην κοινωνία και θα κερδίσει την εμπιστοσύνη της .

Ζωγράφος Βασίλης Συντονιστής ΝΕ Ν.Λάρισας και μέλος της ΚΕ του ΣΎΡΙΖΑ ΠΣ

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες