ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Σχολείο της Λάρισας που πρωτοπορεί με τη μουσική που παίζει στα διαλείμματα για τους μαθητές – Τί επιδιώκει και τί πετυχαίνει (φωτό – βίντεο)

Μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία για τα δεδομένα της Λάρισας και της Ελλάδας γενικότερα έχει αναλάβει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο το 3ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης. Αυτό που έχει επιλέξει είναι σίγουρα άξιο επαίνων αφού ως μέθοδος συγκαταλέγεται στα απαραίτητα εργαλεία διαπαιδαγώγησης.

Πρόκειται για τα “διαλείμματα μετά μουσικής”… διαλείμματα που “στολίζονται” με νότες αντλούμενες από το πεντάγραμμο της κλασικής μουσικής. Μιας μουσικής που επιδρά θετικά στη χαλάρωση, τη συγκέντρωση, το διάβασμα και συνολικά στη διατήρηση ψυχικής ευφορίας.

Το onlarissa.gr συνάντησε την διευθύντρια του 3ου Δημοτικού και καθηγήτρια γυμναστικής κα Ελένη Δημητρίου -η οποία να τονιστεί πως συστήθηκε ως λάτρης της καλής μουσικής- και σε μια εποικοδομητική συζήτηση έμαθε για το σύστημα που εφαρμόζεται στη σχολική μονάδα το οποίο και σας παρουσιάζει παρακάτω.

Πώς πήρατε αυτή την πρωτοβουλία;

Όλα ξεκίνησαν με την καινούργια μικροφωνική που αγοράσαμε στην οποία συνδέεται φλασάκι. Έπειτα τη θέσαμε σε λειτουργία και εφαρμόσαμε τη μέθοδο της μουσικής στο διάλειμμα. Υπάρχουν πολλά σχολεία στο εξωτερικό κι αρκετά στο εσωτερικό που το τηρούν.

Πού πιστεύετε πως βοηθά η μουσική στο διάλειμμα;

Αποδείξαμε πως η μουσική βοηθάει τους μαθητές στη διαμόρφωση ήρεμου κλίματος στο διάλειμμα, ενώ παράλληλα δίνει γνώσεις σχετικά με τη μουσική. Ξεκινήσαμε παίζοντας Χατζιδάκι και κάποια ορχηστρικά του Χατζιδάκι. Στην πορεία προσθέσαμε Μότσαρτ και Βιβάλντι. Προσπαθούμε να συνδυάζουμε τη μουσική με τα αφιερώματα που αναλαμβάνει να κάνει η μουσικός του σχολείου. Πέρα από τους μαθητές βοηθάει και τους εκπαιδευτικούς ακόμη και τους περιοίκους. Λειτουργεί και ως μετρό πρόληψης της ενδοσχολικής βίας. Σύμφωνα με έρευνες, όπου υπάρχει κλασική μουσική και ευχάριστο κλίμα οι μαθητές δεν εκδηλώνουν τόσο επιθετικές συμπεριφορές.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος στους μαθητές; Βλέπετε κάτι διαφορετικό;

Μας κάνει εντύπωση γιατί πολλά παιδιά τραγουδάνε τις μελωδίες των όσων ακούνε, πράγμα που σημαίνει ότι μαθαίνουν νέα τραγούδια.

Η στάση των γονέων ποια είναι σε όλη αυτή την προσπάθεια;

Οι γονείς είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Ακόμη, δεχόμαστε συγχαρητήρια τόσο από γείτονες όσο και από απλούς περαστικούς. Βέβαια, κάποιοι γείτονες έχουν διαμαρτυρηθεί σε σημείο που αμφισβητούν το έργο μας, αλλά επειδή εμείς έχουμε δει θετικό αποτέλεσμα θα επιμείνουμε.

Από πότε εφαρμόζεται αυτή την τακτική και σε ποια διαστήματα της σχολικής ημέρας;

Εδώ και ενάμιση χρόνο για ένα τέταρτο πριν την έναρξη των μαθημάτων και κατά τη διάρκεια ολων των διαλειμμάτων.

Σκέφτεστε κάτι άλλο;

Ναι. Σκεφτόμαστε το μουσικό κουδούνι στο σχολείο. Ένα κουδούνι που δεν θα χτυπά με τον κλασικό του ήχο.

Κυρία Δημητρίου σας ευχαριστώ πολύ!

Κι εγώ σας ευχαριστώ!

Δείτε βίντεο από το “μουσικό” διάλειμμα του σχολείου:

Δείτε φωτογραφίες:

Ρεπορτάζ: Νικόλας Σελητσιανιώτης / Φωτό – βίντεο: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες