Βασίλης Ζωγράφος

Η αποτυχία της κυβέρνησης δεν κρύβεται

Τα στοιχεία των επίσημων οργανισμών της ΕΕ , αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση που βιώνει η ελληνική οικογένεια, η οποία συνεχώς χειροτερεύει. Οι ανατιμήσεις έγιναν εφιάλτης, έπεσαν και συνεχίζουν να πέφτουν σαν χιονοστιβάδα στα ελληνικά νοικοκυριά. Αποτέλεσμα να εξανεμίζουν τους μισθούς και τα εισοδήματα. Η φτωχοποίηση διευρύνεται και συμπεριλαμβάνει όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες.

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστα στοιχεία, φανερώνουν την αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ σε όλα τα επίπεδα.
Σύμφωνα με την Eurostat, ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 12,1%,όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 10%.

Το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός φέτος θα διαμορφωθεί στο 9,7% και στο 4,2% το 2023, σε αντίθεση με την πιο αισιόδοξη κυβερνητική πρόβλεψη για 8,8%και 3% .

Σύμφωνα με τον ACER( Σύνδεσμο Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ε.Ε), η Ελλάδα εμφανίζει το 2022 το τρίτο υψηλότερο κόστος οικιακού ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη και το τρίτο υψηλότερο για φυσικό αέριο.

Στην ίδια έκθεση, τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν το ρεύμα με το 6%του εισοδήματός τους , είναι και πάλι η τρίτη ψηλότερη θέση στην Ευρώπη. Ομοίως για τούς λογαριασμούς φυσικού αερίου δαπανάται το13%του εισοδήματος, από το 3% που ήταν το 2020.

Σύμφωνα με την ΡAE, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς τους προμηθευτές ξεπερνούν το 1δις ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθούν με ραγδαίους ρυθμούς. Η ΡΑΕ κατέγραψε 57% αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος τον Σεπτέμβριο, όταν τρέχουν ήδη οι επιδοτήσεις από την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής που καλύπτουν το 82% της τιμής.

Τα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για τον Σεπτέμβριο του 2022 υπολογίζονται σε 485 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ,οι τιμές φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 332% ,οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης κατά 65,1%, ενώ ο δείκτης διατροφής κινείται με αυξητικό ρυθμό 13,5% με ανατιμήσεις.

Οι υψηλότερες ανατιμήσεις αφορούν τα γαλακτοκομικά και τα αβγά 24,3% ,το ψωμί και τα δημητριακά 28,4% ,το κρέας 17,6% ,τα έλαια 17 % , στον καφές 14,3%.

Ο εφιάλτης των ανατιμήσεων θα συνεχιστεί, ο χειμώνας θα είναι βαρύς, τα ελληνικά νοικοκυριά ήδη από τώρα έχουν γονατίσει και η κυβέρνηση ψάχνει για δικαιολογίες.

Δυστυχώς έχουμε την κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον κ.Μητσοτάκη , που αντί να είναι προστάτης της κοινωνικής συνοχής, έγινε ο προστάτης των Καρτέλ και ο φύλακας άγγελος της αισχροκέρδειας.

Ζωγράφος Βασίλης Συντονιστής ΝΕ Ν. Λάρισας του ΣΎΡΙΖΑ ΠΣ και μέλος της ΚΕ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις