ΛΑΡΙΣΑ

Τιμήθηκαν οι εκτελεσθέντες πατριώτες στη Γαλήνη και τον Πλατύκαμπο του Δήμου Κιλελέρ

Μνημόσυνο για τους 54 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Οκτωβρίου 1943 τελέστηκε στη Γαλήνη και τον Πλατύκαμπο, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Κιλελέρ.

Ο Διευθυντής του Λυκείου Πλατυκάμπου Ι. Φάκας στην ομιλία του για το χρονικό ανέφερε τα παρακάτω: «Γυρίζουμε 79 χρόνια πίσω τέτοια μέρα 13 Οκτωβρίου, και θυμόμαστε με ευλάβεια την αντίσταση που προέβαλαν οι κάτοικοι της περιοχής και τα πλήγματα που δέχτηκε ο γερμανικός στρατός κατοχής. Τα αντίποινα των Γερμανών είχαν την ατυχία να την πληρώσουν και τα δικά μας χωριά η Γαλήνη και ο Πλατύκαμπος με την ομαδική εκτέλεση αθώων πατριωτών. Αυτή τους τη θυσία μνημονεύουμε σήμερα με ανάμεικτα συναισθήματα. Με συναισθήματα λύπης, θαυμασμού αλλά  και περηφάνιας. Συνδημότες μου, αγαπητοί προσκεκλημένοι, τέτοια μνημεία τιμής σε  εκτελεσθέντες πατριώτες  υπάρχουν πολλά, διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα. Γιατί δυστυχώς οι κάτοικοι της χώρας μας, της χώρας που γέννησε τη δημοκρατία  είχαν την ατυχία να δοκιμάσουν με τον πιο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο τη ναζιστική παράνοια. Σήμερα όμως, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Το δίδαγμα που εκπορεύεται από τη θυσία των συμπατριωτών μας είναι απλό και διαχρονικό: Οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τις βασικές ανθρώπινες αξίες, να υπηρετούμε τους θεσμούς με δημοκρατική συνείδηση και να εργαζόμαστε για το κοινό καλό έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι ο αγώνας για την ελευθερία είναι αγώνας διαρκής και επίπονος. Οφείλουμε να έχουμε ως οδηγό τα λόγια του Ρήγα Φεραίου, ο οποίος έγραψε ότι «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά.» Σήμερα εδώ από τον Πλατύκαμπο, υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: «Αιωνία η μνήμη» σ’ όλους τους άδικα χαμένους συνανθρώπους μας, γονείς, αδελφούς, συγγενείς. Υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε  «ποτέ  πια πόλεμος», υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε «αφήστε τους λαούς να ζήσουν ειρηνικά, αγαπημένοι και αδελφωμένοι». Αιωνία η μνήμη στους αθάνατους αγωνιστές Έλληνες.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό και κατέθεσαν στεφάνι ο δήμαρχος Κιλελέρ Θ. Νασιακόπουλος και  ο Περιφερειακός σύμβουλος Γ. Λαδόπουλος, εκ μέρους του Πριφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού. Παραβρέθηκαν οι βουλευτές Χ. Κέλλας και Ε. Λιακούλη, οι  αντιδήμαρχοι Ι. Κουκούτσης, Τ. Τσινούλης,  Κ.  Φιλιππούλης, Αχ. Χατζούλης και  Αλ. Χονδρονάσιος, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κιλελέρ Θ. Νανούλης και Β. Χατζούλης οι πρόεδροι Κ. Κατσικάρης, Γ. Νταλαμπύρας, και  μέλη των Τ.Σ. Γαλήνης και Πλατυκάμπου,  εκπρόσωποι του κόμματος «Ελληνική Λύση» Αθ. Παλιοβάιος,  του Ανώτατου Διοικητή Φρουράς Λάρισας Συνταγματάρχης Σ. Πατσιούρας , της ΔΙ.ΠΥ.Λ Αντιπύραρχος Αχ. Τσιφούτης, του Α.Τ Κιλελέρ Υπαστυνόμος Α’ Π. Γιαντικίδου, διευθυντές και διδάσκοντες των σχολείων Γαλήνης και Πλατυκάμπου, εκπρόσωποι συλλόγων και οργανώσεων, συγγενείς των θυμάτων και κάτοικοι της περιοχής.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες